Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Antioksidanlar Kanser Hücrelerini Büyütüyor mu?

Antioksidanlar Kanser Hücrelerini Büyütüyor mu? Pixabay
Yaban mersini ve ahududu
3 dakika
22,588
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Kanser tedavisi konusunda halk arasındaki yaygın inancın aksine, antioksidanların kanserli hücrelerin yayılmasına sebep olduğu ortaya çıktı. Akciğer kanseri üzerine yapılan iki yeni araştırma, özellikle E vitamininin metastaza uygun ortam hazırladığını kanıtladı.

Gerçek mi?

Gerçek
Gerçek

İddianın Kökeni

Bu iddianın kökeni İsveç'teki Göteborg Üniversitesi'ne bağlı Sahigrenska Akademi'sinde malign, yani kötü huylu ve yayılmacı tümörlü fareler üzerinde yapılan çalışmadır. Çalışmanın yayımlandığı orjinal makaleye buradan ulaşabilirsiniz. Çalışmada özellikle cilt ve akciğer kanseri olan fareler üzerinde antioksidanların mevcut tümörün metastazını, yani yayılım hızını iki kat arttırdığı, ancak bütün malign tümörlerde genel olarak büyümeyi hızlandırdığı belirtilmektedir.

Bilgiler

Antiosidanların nasıl etki gösterdiğini anlayabilmek için moleküler düzeyde gözlem yapmamız gerekir. Bildiğiniz üzere evrendeki her şey atomlardan meydana gelmiştir. Ve atomlar da çekirdeklerinde bulunan pozitif yüklü protonlar ile yüksüz nötronlardan ve çekirdeğin etrafında belli bir yörüngede dolaşan negatif yüklü elektronlardan oluşur. İnsan vücudu ise temelde proteinlerden. yağlardan ve DNA moleküllerinden oluşur. İnsan vücudunu oluşturan bu 3 temel madde, yüzlerce ve hatta binlerce atomun bir araya gelerek oluşturduğu devasa moleküller olarak düşünülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Serbest radikaller kararsız ve negatif yüklü atomlardır. Bu kararsız atomlar hücre içinde DNA gibi önemli moleküllerle etkileşime girerek onların yapısını bozabilir ve kalıcı hasara neden olabilir. Antioksidanlar ise serbest radikal atomlarına bir elektron vererek onların kararlı hale gelmesini sağlar ve dolayısıyla hasar doğurabilecek herhangi bir etkileşime girmesini engellemiş olur.

Antioksidanların nasıl etki ettiğini gösteren bir şema
Antioksidanların nasıl etki ettiğini gösteren bir şema
Vine vera

Antioksidanlar Kanserli Hücrenin Büyümesini ve Yayılmasını Kolaylaştırıyor mu?

2015 yılında yayımlanan bu çalışmaya göre antioksidanlar malign tümör hücresine yayılabilecekleri ve beslenebilecekleri bir ortam sağlıyor. Çünkü tümör hücrelerinin üzerindeki oksidatif stresi de azaltıyor ve üzerinde oksidatif stres azaltılmış olan kanser hücresi daha rahat bir şekilde glikozla beslenebiliyor ve daha rahat yayılabiliyor. Bu yüzden kanserli hastaların antioksidan takviyesi kullanması önerilmiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu çalışma, antioksidanların kanserli hücreler üzerindeki negatif etkilerinin ilk kez ortaya çıkarılışı değil. 1954 yılında, DNA'nın çift sarmaldan oluştuğunu ortaya çıkaran iki bilim insanından biri olan moleküler biyolog James Watson, 2013 yılında Open Biology dergisinde yayınlanan raporu ile bazı antioksidanların kanser hücrelerini tetikliyor olabileceğini belirtmişti. Bu iddia bazı bilim insanları tarafından kabul görürken, bazı bilim insanları tarafından yok sayılmıştı.

2019 yılında İsveç'teki Göteborg Üniversitesi ve Amerika'daki New York Üniversitesi'nde yürütülen iki ayrı çalışmada ise akciğer kanserinin nasıl yayıldığı detaylı bir biçimde araştırılmış. Göteborg Üniversitesi'ndeki araştırmada akciğer kanserinin yayılmasında ve büyümesinde antioksidanları ve şekeri nasıl kullandığı tespit edilmiş. Bu sayede uygun tedaviler geliştirilerek kanserin metastazı engellenebilecek. Çalışmada A, C ve E gibi antioksidan vitaminlerin kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını beslediğinden kanserli hastaların bu vitaminlerin takviyelerinden uzak durması ve bu vitaminlerden zengin besinleri dikkatli ve ölçülü tüketmesi belirtilmiştir.

Kanser hücreleri BACH1 isimli proteini aktive ederek şeker tüketimini arttırıyor ve büyüyor. Sonra da yayılıyor. Ama bunları ancak üzerlerindeki oksidatif stres azalmış bir ortam bulduklarında yapabiliyorlar. Antioksidanlar, kanserli hücrelerin üzerindeki oksidatif stresi azaltıyor ve kanserli hücrelerin BACH1 isimli proteini aktive ederek şeker tüketimini arttırmasına ve büyüyüp yayılmasına olanak sağlıyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Özellikle kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği yüksektir.
Özellikle kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği yüksektir.
Pixabay

Sonuç

Kanserli hücrenin oluşmasına karşı antioksidanların etkinliğini gösteren birçok çalışma vardır. Antioksidanlar serbest radikalleri nötralize ederek kardiyovasküler hastalıkların ve dokularda kanserli hücre oluşumunun önüne geçer. Bu yüzden sağlıklı bireylerde antioksidan tüketimi çok önemlidir.

Ancak bu çalışmada, halihazırda kanserli bir hücresi bulunan bireylerde antioksidan tedavisinin kanserli hücrenin büyümesine ve yayılmasına yol açtığı gösterilmiştir. Ayrıca antioksidanların kanserli hücreler üzerindeki negatif etkilerini gösteren çalışmalar, 2015 ve 2019 yılında Göteborg Üniversitesi tarafından yürütülen bu çalışmalar ile sınırlı değildir. 2013 yılında moleküler biyolog James Watson'ın yayınladığı rapordan sonra birçok araştırmada Watson'ı destekler nitelikte sonuçlara ulaşılmıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
66
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 24
  • İnanılmaz 19
  • Merak Uyandırıcı! 19
  • Tebrikler! 18
  • Korkutucu! 17
  • Üzücü! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/09/2023 03:51:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7868

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Saldırı
Cinsellik
Sanat
Sivrisinek
Moleküler Biyoloji
Yıldızlar
Canlılık Cansızlık
Burun
Psikoloji
Hızlı
Kimyasal Evrim
Vejetaryen
Çevre
Asit
Köpekler
Yaşlanma
İntihar
Yaşamın Başlangıcı
Astronomi
Oyun Teorisi
Pandemi
Gezegen
Kuyrukluyıldız
Hafıza
Nörobiyoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Dünyada Yaşam Var mı?
Dünyada Yaşam Var mı?
Google, Hastalığınızla İlgili Size Ne Yalanlar Söylüyor?
Google, Hastalığınızla İlgili Size Ne Yalanlar Söylüyor?
Kötü Olduğunu Bildiğiniz Şeyleri Yapmaya Neden Devam Ediyorsunuz?
Kötü Olduğunu Bildiğiniz Şeyleri Yapmaya Neden Devam Ediyorsunuz?
Einstein'ın Beyni, Ölümünden 7 Saat Sonra Neden Çalındı?
Einstein'ın Beyni, Ölümünden 7 Saat Sonra Neden Çalındı?
Kuyruklu Yıldız Laneti: Hale-Bopp, 200 Milyon Kilometre Uzaktan 39 Kişiyi Nasıl Öldürdü?
Kuyruklu Yıldız Laneti: Hale-Bopp, 200 Milyon Kilometre Uzaktan 39 Kişiyi Nasıl Öldürdü?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Çolak, et al. Antioksidanlar Kanser Hücrelerini Büyütüyor mu?. (23 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7868
Çolak, C., Bakırcı, Ç. M. (2019, July 23). Antioksidanlar Kanser Hücrelerini Büyütüyor mu?. Evrim Ağacı. Retrieved September 24, 2023. from https://evrimagaci.org/s/7868
C. Çolak, et al. “Antioksidanlar Kanser Hücrelerini Büyütüyor mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Jul. 2019, https://evrimagaci.org/s/7868.
Çolak, Canberk. Bakırcı, Çağrı Mert. “Antioksidanlar Kanser Hücrelerini Büyütüyor mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 23, 2019. https://evrimagaci.org/s/7868.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close