Antioksidanlar Kanser Hücrelerini Büyütüyor mu?
İddia
Kanser tedavisi konusunda halk arasındaki yaygın inancın aksine, antioksidanların kanserli hücrelerin yayılmasına sebep olduğu ortaya çıktı. Akciğer kanseri üzerine yapılan iki yeni araştırma, özellikle E vitamininin metastaza uygun ortam hazırladığını kanıtladı.
Gerçek mi?
İddianın Kökeni
Bu iddianın kökeni İsveç'teki Göteborg Üniversitesi'ne bağlı Sahigrenska Akademi'sinde malign, yani kötü huylu ve yayılmacı tümörlü fareler üzerinde yapılan çalışmadır. Çalışmanın yayımlandığı orjinal makaleye buradan ulaşabilirsiniz. Çalışmada özellikle cilt ve akciğer kanseri olan fareler üzerinde antioksidanların mevcut tümörün metastazını, yani yayılım hızını iki kat arttırdığı, ancak bütün malign tümörlerde genel olarak büyümeyi hızlandırdığı belirtilmektedir.
Bilgiler
Antiosidanların nasıl etki gösterdiğini anlayabilmek için moleküler düzeyde gözlem yapmamız gerekir. Bildiğiniz üzere evrendeki her şey atomlardan meydana gelmiştir. Ve atomlar da çekirdeklerinde bulunan pozitif yüklü protonlar ile yüksüz nötronlardan ve çekirdeğin etrafında belli bir yörüngede dolaşan negatif yüklü elektronlardan oluşur. İnsan vücudu ise temelde proteinlerden. yağlardan ve DNA moleküllerinden oluşur. İnsan vücudunu oluşturan bu 3 temel madde, yüzlerce ve hatta binlerce atomun bir araya gelerek oluşturduğu devasa moleküller olarak düşünülebilir.
Serbest radikaller kararsız ve negatif yüklü atomlardır. Bu kararsız atomlar hücre içinde DNA gibi önemli moleküllerle etkileşime girerek onların yapısını bozabilir ve kalıcı hasara neden olabilir. Antioksidanlar ise serbest radikal atomlarına bir elektron vererek onların kararlı hale gelmesini sağlar ve dolayısıyla hasar doğurabilecek herhangi bir etkileşime girmesini engellemiş olur.
Antioksidanlar Kanserli Hücrenin Büyümesini ve Yayılmasını Kolaylaştırıyor mu?
2015 yılında yayımlanan bu çalışmaya göre antioksidanlar malign tümör hücresine yayılabilecekleri ve beslenebilecekleri bir ortam sağlıyor. Çünkü tümör hücrelerinin üzerindeki oksidatif stresi de azaltıyor ve üzerinde oksidatif stres azaltılmış olan kanser hücresi daha rahat bir şekilde glikozla beslenebiliyor ve daha rahat yayılabiliyor. Bu yüzden kanserli hastaların antioksidan takviyesi kullanması önerilmiyor.
Ancak bu çalışma, antioksidanların kanserli hücreler üzerindeki negatif etkilerinin ilk kez ortaya çıkarılışı değil. 1954 yılında, DNA'nın çift sarmaldan oluştuğunu ortaya çıkaran iki bilim insanından biri olan moleküler biyolog James Watson, 2013 yılında Open Biology dergisinde yayınlanan raporu ile bazı antioksidanların kanser hücrelerini tetikliyor olabileceğini belirtmişti. Bu iddia bazı bilim insanları tarafından kabul görürken, bazı bilim insanları tarafından yok sayılmıştı.
2019 yılında İsveç'teki Göteborg Üniversitesi ve Amerika'daki New York Üniversitesi'nde yürütülen iki ayrı çalışmada ise akciğer kanserinin nasıl yayıldığı detaylı bir biçimde araştırılmış. Göteborg Üniversitesi'ndeki araştırmada akciğer kanserinin yayılmasında ve büyümesinde antioksidanları ve şekeri nasıl kullandığı tespit edilmiş. Bu sayede uygun tedaviler geliştirilerek kanserin metastazı engellenebilecek. Çalışmada A, C ve E gibi antioksidan vitaminlerin kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını beslediğinden kanserli hastaların bu vitaminlerin takviyelerinden uzak durması ve bu vitaminlerden zengin besinleri dikkatli ve ölçülü tüketmesi belirtilmiştir.
Kanser hücreleri BACH1 isimli proteini aktive ederek şeker tüketimini arttırıyor ve büyüyor. Sonra da yayılıyor. Ama bunları ancak üzerlerindeki oksidatif stres azalmış bir ortam bulduklarında yapabiliyorlar. Antioksidanlar, kanserli hücrelerin üzerindeki oksidatif stresi azaltıyor ve kanserli hücrelerin BACH1 isimli proteini aktive ederek şeker tüketimini arttırmasına ve büyüyüp yayılmasına olanak sağlıyor.
Sonuç
Kanserli hücrenin oluşmasına karşı antioksidanların etkinliğini gösteren birçok çalışma vardır. Antioksidanlar serbest radikalleri nötralize ederek kardiyovasküler hastalıkların ve dokularda kanserli hücre oluşumunun önüne geçer. Bu yüzden sağlıklı bireylerde antioksidan tüketimi çok önemlidir.
Ancak bu çalışmada, halihazırda kanserli bir hücresi bulunan bireylerde antioksidan tedavisinin kanserli hücrenin büyümesine ve yayılmasına yol açtığı gösterilmiştir. Ayrıca antioksidanların kanserli hücreler üzerindeki negatif etkilerini gösteren çalışmalar, 2015 ve 2019 yılında Göteborg Üniversitesi tarafından yürütülen bu çalışmalar ile sınırlı değildir. 2013 yılında moleküler biyolog James Watson'ın yayınladığı rapordan sonra birçok araştırmada Watson'ı destekler nitelikte sonuçlara ulaşılmıştır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 27
- 19
- 19
- 18
- 17
- 6
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- NIH National Cancer Instıtute. Antioxidants And Cancer Prevention. (19 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2019. Alındığı Yer: NIH National Cancer Instıtute | Arşiv Bağlantısı
- A. Arnarson. Antioxidants Explained In Human Terms. (15 Haziran 2017). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Healthline | Arşiv Bağlantısı
- University of Gothenburg. New Data Confirm Antioxidants Accelerate Spread Of Malignant Melanoma. (1 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Medical Xpress | Arşiv Bağlantısı
- M. W. Moyer. Antioxidants May Make Cancer Worse. (7 Ekim 2015). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
- K. L. Gal, et al. (2015). Antioxidants Can Increase Melanoma Metastasis In Mice. Science Translational Medicin, sf: 308. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 10:35:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7868
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.