Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Antibesin Nedir? Antibesinleri Yemekten Kaçınmalı mıyız?

Antibesin Nedir? Antibesinleri Yemekten Kaçınmalı mıyız? Unsplash
4 dakika
3,366
  • Beslenme Bilimi
Podcast
6:11
Başar Soysal
Seslendiren
10
  • İndir
Tüm Reklamları Kapat

Antibesinler; vücudun kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum gibi temel besinleri emme veya kullanma kabiliyetini azaltan glukozinolat gibi herhangi bir bileşiği ifade etmek için kullanılan bilimsel bir terimdir. Bu terim, son dönemde çeşitli web siteleri, bloglar ve kitaplarda da sıkça yer almaya başladı. Ancak beslenme uzmanları, ismin yanlış algılara sebep olabileceğini ve bu maddelerin kötü şöhretlerini hak etmediğini söylüyorlar.

Antibesinler, bitkilerde; böceklere, parazitlere, bakterilere ve mantarlara karşı bir savunma mekanizması olarak evrimleşmiştir. Örneğin, bazı antibesinler, bir yiyeceğe acı tat vererek hayvanların onu yemesini engelleyebilir. Bazı antibesinler ise, yenen tohumların sindirimini engeller. Sindirilmemiş tohumlar, hayvanın dışkısından doğaya dağılır ve bu sayede yeni bitkiler çoğalmaya devam eder. Bu hayatta kalma taktiklerinin her ikisi de bitki türlerinin büyümesine ve yayılmasına yardımcı olur.

Tüm Reklamları Kapat

Fitik asit, lignanlar, saponinler, fitoöstrojenler, oksalatlar, fenolik bileşikler ve diğerlerini içeren antibesinler; türleri ve miktarları gıdadan gıdaya büyük ölçüde farklılık gösterse de, neredeyse tüm bitkilerde bulunur. Bu maddeler, büyüyen bitki dokusunu oluşturan karmaşık matrisin bir parçasıdır.

Antibesinler Gerçekten Zararlı mı?

Bu bileşikler, belirli minerallerin ve diğer faydalı bileşiklerin vücut tarafından emilimini bir dereceye kadar azaltsalar da, tamamen engellemezler. "Antibesin" kelimesi kulağa her ne kadar korkutucu gelse de, araştırmalar, antibesinlerin aşırı miktarlarda tüketilmedikçe endişe verici olmadığını, aksine sağlık açısından oldukça faydalı olduklarını gösteriyor. Bu yiyeceklerin beslenme durumunuz üzerinde önemli bir etkiye sahip olması için, antibesince zengin gıdalardan her gün, çok büyük miktarlarda yemeniz gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Birkaç sene öncesine kadar bilim insanları, lifin insanlar için kötü olduğunu düşünüyorlardı. Lif, besin maddelerine bağlanabildiği ve onları sindirim kanalından çekebildiği için, kaçınılması gereken bir şey gibi görünüyordu. Bu sorunu çözmek için, 1800'lerin sonlarında tahıllar işlenerek gıdalardaki lifler kaldırıldı. Ancak günümüzde bilim insanları, lifin inanılmaz derecede önemli olduğunu savunuyor ve tüketimini teşvik ediyor. Artık biliyoruz ki; bol miktarda lif tüketimi obezite, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, felç, şeker hastalığı ve bazı gastrointestinal hastalık risklerini azaltıyor.

Aynı şekilde, kaçınılması gereken bir şeyden ziyade, pek çok antibesin, sayısız faydası sayesinde artık sağlığa faydalı olarak tanımlanan nutrasötikler ve fonksiyonel gıdalar arasında kabul edilmektedir.

Bazı Antibesinler

Saponinler

Baklagillerde yaygın olan saponinler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser riskini azaltır, kolesterolü düşürür, daha az çürük oluşmasına yardım eder, böbrek taşı riskini azaltır ve kalp krizi ve felçlerde görülen kan pıhtılaşmasıyla mücadele eder.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Lektinler

Özellikle tahıllarda ve baklagillerde yaygın olan büyük bir protein ailesidir. Gıdalardaki lektinler karbonhidratlara bağlanarak glikoproteinler oluşturur. Bu glikoproteinler, vücutta bağışıklık sistemini düzenlemekten, kandaki protein seviyelerini kontrol altında tutmaya kadar birçok işlevi yerine getirir.

Tanenler

Genellikle çaylarda, kahvelerde ve işlenmiş etlerde ve peynirlerde bulunan tanenler; bakteri, virüs, mantar ve maya gelişimini engelleyebilen ve kolesterol seviyelerini ve kan basıncını düşürebilen antioksidanlardır.

Fitik Asitler (Fitat)

Buğday, arpa, pirinç ve mısırda bulunan fitatlar, artan bağışıklık fonksiyonu ve kanser hücresi ölümünün yanı sıra, kanser hücresi büyümesinin ve yayılmasının azalmasıyla ilişkilendirilir. Ayrıca antioksidan özelliklere sahiptir ve iltihapların azaltılmasına yardımcı olur.

Gıdalardaki "antibesin" tipi bileşiklerden kaçınmanın yararlı olacağı özel durumlar da bulunmaktadır. Örneğin, bünyesinde böbrek taşı, özellikle kalsiyum-oksalat taşları olan kişilerin, tekrarlama riskini azaltmak için yüksek oksalatlı yiyeceklerin tüketimini sınırlamaları tavsiye edilir. North Carolina Eyalet Üniversitesi'nde beslenme profesörü olan Sarah L. Ash, bu duruma istinaden şöyle diyor:

Antibesinler, çok özel beslenme durumlarında sorun yaratabilir. Ancak bunlar genellikle yalnızca çok sınırlı veya çok kötü beslenme nedeniyle oluşan benzersiz bir duruma sahip olduğunuzda tehlikelidir.

Sonuç

Aslına bakarsanız, birçok gıda bileşeninin sağlıklı ve sağlıksız yönleri bulunmaktadır. Vücudumuzdaki her hücrenin suya ihtiyacı olduğu halde, çok kısa sürede çok fazla su içmek vücudumuzdaki elektrolitleri aşırı derecede seyreltebilir ve bizi öldürebilir. Sodyum da bu elektrolitlerden biridir; sağlıklı bir bünyenin sodyuma ihtiyacı olsa da, çok fazla miktarlarda yüksek tansiyona sebep olur. A vitamini (retinol) eksikliği dünya çapında körlüğün başlıca nedeniyken, aşırı tüketim söz konusu olduğunda oldukça toksiktir.

Sonuç olarak, besin açısından zengin, çeşitli bir beslenme şekliniz olduğu, aşırı tüketmediğiniz ve bağırsaklarınızın işini yapmasına izin verdiğiniz sürece, antibesinler sanıldığı gibi tehlikeli değildir.

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
20
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 16
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • Muhteşem! 9
  • Bilim Budur! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 2
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Harvard T.H. Chan School of Public Health. Are Anti-Nutrients Harmful?. (18 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2021. Alındığı Yer: Harvard University | Arşiv Bağlantısı
  • M. J. DiLonardo. What Are Antinutrients And Do You Need To Worry About Them In Your Diet?. (7 Mart 2019). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2021. Alındığı Yer: Tree Hugger | Arşiv Bağlantısı
  • J. Joyce. What Are Anti-Nutrients? A Nutritionist Explains Why They're Part Of A Normal Diet. (13 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • J. Sakimura. "Antinutrients" Are Nothing To Fear. (22 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • S. Astley. (2016). Nutrition And Health. Elsevier. doi: 10.1016/B978-0-08-100596-5.03425-9. | Arşiv Bağlantısı
  • R. K. Price, et al. (2013). Cereal Grains. Academic Press, sf: 307-316. doi: 10.1016/B978-0-12-375083-9.00047-7. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/06/2023 05:32:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9996

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hastalık Yayılımı
Maske Takmak
Türleşme
Yapay
Kafatası
Tohum
Vücut
Evrimleşme
Yeni Koronavirüs
Uzay Görevleri
Charles Darwin
Isı
Hormon
Tehdit
Argüman
Dişler
Hastalık Kontrolü
Özel Görelilik
Göz
Oyun
Gazetecilik
Psikiyatri
Çağ
Yatay Gen Transferi
Evrimsel
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Hastalanmak İstemiyorsanız Sıcaklığa Değil, Buna Dikkat Edin!
Hastalanmak İstemiyorsanız Sıcaklığa Değil, Buna Dikkat Edin!
Su Altında Ateş Yanar mı?
Su Altında Ateş Yanar mı?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Penis Hakkında 30 Gerçek! | Cinsiyetler, Üreme ve Cinsellik #2
Penis Hakkında 30 Gerçek! | Cinsiyetler, Üreme ve Cinsellik #2
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Z. Şeniş, et al. Antibesin Nedir? Antibesinleri Yemekten Kaçınmalı mıyız?. (23 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9996
Şeniş, Z., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 23). Antibesin Nedir? Antibesinleri Yemekten Kaçınmalı mıyız?. Evrim Ağacı. Retrieved June 05, 2023. from https://evrimagaci.org/s/9996
Z. Şeniş, et al. “Antibesin Nedir? Antibesinleri Yemekten Kaçınmalı mıyız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/9996.
Şeniş, Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Antibesin Nedir? Antibesinleri Yemekten Kaçınmalı mıyız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 23, 2021. https://evrimagaci.org/s/9996.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close