C Vitamini Kısa Sürede Uçar mı? Hızlı Tüketilmeyen Meyveler ve Meyve Suları Vitaminlerini Kaybeder mi?
İddia
Meyveni şimdi kestim, çabuk ye, yoksa C Vitamini uçar gider hiçbir faydası kalmaz.
2. İddia
Meyve suyunu hemen içmek gerekir çünkü 1-2 saat içinde C Vitamini uçar gider ve faydası kalmaz.
Gerçek mi?
Gerçek Ne?
Her ne kadar havayla temas eden meyvelerin C Vitamini miktarı azalıyor olsa da bu azalmanın hızı dikkate değer değildir. Dolayısıyla insanın günlük ihtiyacını karşılamayacak düzeye birkaç saat (ve hatta gün) içinde gelmesi mümkün değildir. Örneğin yeni kesilmiş bir portakalı dışarıda 4 hafta bile bırakacak olsanız, başlangıçtaki C vitamini içeriğinin sadece %50'sini kaybedecektir. Bir diğer deyişle, kesildikten sonra dışarıda 4 hafta bırakılmış 2 tane portakal bile insanın o günkü C vitamini ihtiyacını karşılamaya yeter de artar - ki insanlar biber gibi diğer kaynaklardan da C vitamini almaktadır.
İddianın Kökeni
Belli ailelerde ve ebeveynler arasında popüler olan bu iddianın gerçek kökenini tespit etmek zordur. Bir tahmine göre bu iddia, sabah kahvaltısı sırasında içilen portakal suyunun bir an önce bitirilmesi ve bu sayede okula geç kalmayı önleme amacıyla uydurulmuştur. Ayrıca C Vitaminin oksitlenerek etkisini kaybettiği bilgisi de bu oksitlenmenin aşırı hızlı olduğu varsayımıyla birleşerek halk arasında bu hatalı inancın yayılmasına sebep olmuş olabilir.
Bilgiler
Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, suda çözünen vitaminlerden biridir. Ortalama bir insanın C vitamini ihtiyacı 0-6 aylıkken 40 miligramdan, 19+ yaşında erkekler için 90 miligram, kadınlar için 75 miligram, gebe kadınlar için 85 miligram ve emziren kadınlarda 120 miligrama kadar değişmektedir. 46 gram kırmızı biber içinde 95 miligram (günlük ihtiyacın %106'sı), 172 gram portakal suyu içinde 93 miligram (günlük ihtiyacın %103'ü), 1 adet orta boy portakal içinde 70 miligram (günlük ihtiyacın %78'i) C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca üzüm, kivi, yeşil biber, brokoli, çilek, brüksel lahanası, domates, patates, ıspanak, bezelye, lahana ve karnabahar gibi besinlerden de C vitamini almak mümkündür.
C Vitamini, gerçekten de ısı, ışık ve oksijen nedeniyle dehidroaskorbik asit gibi başka moleküllere dönüşüp, vitamin aktivitesi bakımından zamanla işlevsizleşmektedir. C vitamini, özellikle de havadaki oksijenle tepkimeye girerek oksitlenebilmektedir ve bu, C vitamininin etkinliğini azaltabilmektedir. Ancak bu oksitlenme son derece yavaştır; çünkü genellikle meyvenin veya meyve suyunun sadece direkt olarak havayla temas eden kısımlarında oksitlenme gerçekleşir. Meyve suyunun daha çok sıvı içeren iç kısımlarında veya meyvelerin havayla temas etmeyen iç kısımlarında oksitlenme gerçekleşmez.
Oksijene ek olarak meyve suları içinde bulunan fruktoz düzeyleri de C vitamini bozulmasını etkilemektedir. Bir karışım içinde ne kadar çok fruktoz varsa, C vitamini de o kadar hızlı bozunacaktır. Buna karşılık, sitrik asit ve malik asit, C vitaminini stabilize edebilmektedir; yani bu asitlerden sıvı içinde ne kadar çok varsa, C vitamini de o kadar fazla korunmaktadır ve bozunması zorlaşmaktadır.
Yapılan bir çalışmada, ticari olarak üretilen portakal sularında, şişenin ilk kez açılmasından sonraki 4 hafta süre içinde C vitamini oranları sadece %50 oranında azalmıştır.[1] Bu bozunma hızı, su içinde çözünebilen tiyamin (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini), niyasin (B3 vitamini), piridoksin (B6 vitamini), folat (folik asit), B12 vitamini ve pantotenik asit gibi diğer vitaminlerin bozunma hızıyla da örtüşmektedir.
Yapılan bir diğer çalışmada, meyve suları yerine direkt olarak meyveler 5 derece sıcaklıkta 6 gün boyunca açık havada bekletildiklerinde:
- mango, çilek ve karpuzda %5'ten az,
- ananas dilimlerinde %10,
- kivi dilimlerinde %12,
- kavun küplerinde %25
dolaylarında C vitamini yitimi görülmüştür. Bir diğer deyişle, 6 gün açıkta bekletilen meyvelerde bile C vitamini miktarı %75-95 oranında korunmuştur.[2] Buna ek olarak kivi dilimleri ve karpuz küplerinde karotenoidlerde herhangi bir kayıp bulunmazken, ananastaki kayıplar 6 günün sonunda %25 olarak ölçülmüştür. Kavun, mango ve çilek parçalarındaki karotenoid oranlarıysa sadece %10-15 civarında olmuştur. 6 gün boyunca 5 santigrat derecede test edilen taze kesilmiş meyve ürünlerinin hepsinde fenolikler de korunmuştur.
Işığa maruz kalma konusunda ananas parçalarında esmerleşme görülmüştür; kivi dilimlerindeyse C vitamini içeriği azalmıştır. Toplam karotenoid içeriği kavun küplerinde ve kivi dilimlerinde azalırken, mango ve karpuz küplerinde ışığın etkisiyle artmıştır. Işığa maruz kalmanın fenoliklerin içeriği üzerinde herhangi bir etkisi görülmemiştir.
Bir diğer deyişle, yapılan çalışmaların gösterdiği üzere, bir meyvenin faydalarını sağlayan vitamin içeriği yok olmadan çok önce fiziksel görünümü tamamen bozulacak ve yenemez hale gelecektir. Dolayısıyla yeni kesilen bir meyvenin veya açılan bir meyve suyunun hemen, birkaç dakika veya saat içinde tüketilmesi gerekmemektedir. Günlerce, hatta haftalarca açıkta duran meyveler ve meyve suları bile içeriklerindeki C vitaminini korumaya devam etmektedir. Elbette, açıkta bırakılan meyveler ve meyve suları küflenerek bozulabilirler; ancak C vitamininin kaybolması konusunda bir endişe bulunmamaktadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 53
- 10
- 9
- 6
- 5
- 4
- 4
- 4
- 3
- 3
- 2
- 2
- ^ V. O. Ajibola, et al. (2009). The Effect Of Storage Method On The Vitamin C Content In Some Tropical Fruit Juices. Trends in Applied Sciences Research. | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. I. Gil, et al. (2006). Quality Changes And Nutrient Retention In Fresh-Cut Versus Whole Fruits During Storage. American Chemical Society (ACS), sf: 4284-4296. doi: 10.1021/jf060303y. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:52:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12329
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.