Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Alzheimer Beyni İki Farklı Evrede Yıkıma Uğratıyor!

3 dakika
171
Alzheimer Beyni İki Farklı Evrede Yıkıma Uğratıyor! NeuroScienceNews
Tüm Reklamları Kapat

Nature Neuroscience dergisinde yayınlanan bir araştırma Alzheimer hastalığının beyni iki farklı evrede hasara uğratıyor olabileceğini ortaya koydu.[1] ileri düzey beyin haritalama araçları kullanılarak gerçekleştirilen araştırmada ilk ve erken evre hafıza problemleri başlamadan önce yavaş ve sessizce ilerleyip sadece birkaç hassas hücre tipine zarar veriyor.

Buna karşılık, ikinci ve geç evre, daha geniş çapta yıkıcı bir hasara yol açıyor. Semptomların ortaya çıkmasıyla birlikte plakların, yumakların ve Alzheimer'ın diğer belirtilerinin hızla birikmesiyle aynı döneme denk geliyor. Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Yaşlanma Enstitüsü direktörü Dr. Richard J. Hodes şöyle diyor:

Alzheimer’ı teşhis ve tedavi etmekteki zorluklardan biri, beyindeki hasarın büyük bir kısmının semptomlar ortaya çıkmadan önce meydana gelmesidir. Bu erken değişiklikleri tespit edebilmemiz, hastalığın en erken dönemlerinde beyinde neler olup bittiğini ilk kez görebilmemizi sağlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu sonuçlar, bilim insanlarının Alzheimer’ın beyne nasıl zarar verdiğiyle ilgili anlayışını temelden değiştiriyor ve bu yıkıcı hastalık için yeni tedavilerin geliştirilmesine rehberlik edecek.

84 kişinin beyninin analiz edildiği çalışmada elde edilen bulgular, Alzheimer’ın beyne nasıl zarar verdiğine dair önceki bulguları doğrularken, hastalık sırasında meydana gelebilecek birçok yeni değişikliği de ortaya çıkardı: Alzheimer’ın erken evresinde inhibitör nöronların zarar görmesi, hastalığın altında yatan sinirsel devre sorunlarını tetikleyicisi olabilir.

Araştırma ekibi, özellikle beynin dil, hafıza ve görme işlevlerinden sorumlu olan orta temporal girus hücrelerini incelemek için ileri düzey genetik analiz araçları kullandılar. Bu bölgenin, Alzheimer sürecinde geleneksel olarak gözlemlenen değişikliklere karşı savunmasız olduğu biliniyor.

Aynı zamanda bu beyin bölgesi, araştırmacılar tarafından kontrol donörleri üzerinde kapsamlı bir şekilde haritalandı. insanları, kontrol donörlerinden elde edilen verilerle Alzheimer hastalarından alınan verileri karşılaştırarak, hastalık sürecinde beyinde meydana gelen genetik ve hücresel değişimlerin bir zaman çizelgesini oluşturdu.

Tüm Reklamları Kapat

Geleneksel çalışmalar, Alzheimer’ın beyne verdiği hasarın artan hücre ölümü, iltihaplanma ve plak ile yumaklar halindeki protein birikimi seviyeleriyle karakterize edilen birkaç aşamada gerçekleştiğini öne sürer. Buna karşılık, bu çalışma hastalığın beyni iki evrede değiştirdiğini öne sürüyor; birçok geleneksel bulgu, hastalığın ikinci evresinde hızla ortaya çıkıyor ve bu, hafıza sorunları ve diğer semptomlarla aynı zamana denk geliyor.

Sonuçlar, en erken değişikliklerin ilk evrede yavaş yavaş ve “sessizce” gerçekleştiğini gösteriyor. Bu değişiklikler arasında plakların yavaşça birikmesi, beynin bağışıklık sisteminin aktive olması, nöronların sinyal göndermesine yardımcı olan hücresel yalıtımın zarar görmesi ve somatostatin (SST) inhibitör nöronlarının ölümü yer alıyor.

Son bulgu araştırmacılar için şaşırtıcıydı. Geleneksel olarak, bilim insanları Alzheimer'ın öncelikle diğer hücrelere aktive edici sinir sinyalleri gönderen uyarıcı nöronlara zarar verdiğini düşünüyorlardı. Ancak yeni bulgular, hastalığın inhibitör nöronlara da zarar vererek bu hücrelerin diğer hücrelerin etkinliğini azaltan sinyaller iletme yetisini bozduğunu ortaya koydu.

Yazarlar, SST inhibitör nöronlarının kaybının, hastalığın altında yatan beynin sinir devrelerindeki değişiklikleri nasıl başlatabileceği üzerine bir hipotez geliştirdiler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Yakın zamanda, MIT'deki araştırmacılar tarafından yapılan bir beyin haritalama çalışması, REELIN adı verilen bir genin, bazı nöronların Alzheimer'a karşı savunmasızlığı ile ilişkili olabileceğini ortaya koydu. Bu çalışma ayrıca yıldız şeklindeki beyin hücreleri olan astrositlerin, hastalığın neden olduğu zarara karşı direnç gösterebileceğini gösterdi. BRAIN Initiative direktörü John Ngai yaşanan teknolojik gelişmeler hakkında şunları söylüyor:

Bu araştırma yeni teknolojilerin Alzheimer gibi hastalıkları anlama biçimimizi nasıl dönüştürdüğünü gösteriyor. Bu araçlar sayesinde bilim insanları, beyindeki en erken hücresel değişiklikleri tespit ederek, hastalığın tüm sürecine dair daha eksiksiz bir resim oluşturabildiler.

Bu çalışmanın sağladığı yeni bilgiler, dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarının ve ilaç geliştiricilerinin Alzheimer ve diğer demansların belirli aşamalarını hedef alan teşhis ve tedaviler geliştirmesine yardımcı olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/10/2024 00:37:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18815

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kimyasal Element
Gen İfadesi
Çeşitlilik
Karbon
Yok Oluş
Neandertal
Hayvanlar
Obezite
Klinik Mikrobiyoloji
Isı
Neandertaller
Fotoğraf
Bilimkurgu
Sosyal Medya
Akciğer
Genel Görelilik
Psikoloji
Besin Değeri
Galaksi
Biyocoğrafya
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Dünya
Ağız
Sahte
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Alzheimer Beyni İki Farklı Evrede Yıkıma Uğratıyor!. (21 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 23 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18815
Derin, U., Derin, U. (2024, October 21). Alzheimer Beyni İki Farklı Evrede Yıkıma Uğratıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved October 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18815
U. Derin, et al. “Alzheimer Beyni İki Farklı Evrede Yıkıma Uğratıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 21 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/18815.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Alzheimer Beyni İki Farklı Evrede Yıkıma Uğratıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, October 21, 2024. https://evrimagaci.org/s/18815.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close