Altın
Altın Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

-
Periyodik Tablo
Periyodik Tablo Nedir?
Bu içerik, Evrim Ağacı'nın Periyodik Tablo projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır. Periyodik Tablo projesinin amacı, bugüne kadar keşfedilmiş veya üretilmiş bütün elementleri, özelliklerini ve ne tür alanlarda kullanıldıklarını, eğitici ve kolay bir şekilde tanıtan, öğrenimi kolaylaştırıcı bir biçimde sunan, dinamik bir elementler tablosu halinde sergilemektir. Bu içerik için kullanılan kaynaklar, yazının sonunda gösterilmiştir. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.
Bu içerik Bionluk metin yazarlarından Sevcan Aslan tarafından hazırlanmıştır. Bu, Bionluk ile Evrim Ağacı arasındaki karşılıklı bir dayanışma projesinin ürünüdür. - Kimya
- Periyodik Cetvel
Özellikler
Altın, sembolü "Au" olan ve atom numarası 79 olan kimyasal bir elementtir. Saf haliyle parlak, hafif kırmızımsı sarı, yoğun, yumuşak, dövülebilir ve sünek bir metaldir ve "tüm kimyasal elementlerin en güzeli" olarak adlandırılmıştır. Güzelliği onu binlerce yıldır mücevher, madeni para ve sanat eserlerinde kullanmak için cazip kılmıştır. İnsanlar tarafından kullanılan ilk saf metallerden biridir.[1]
Altın, siyaseti ve ekonomiyi etkileyebilecek birkaç unsurdan biridir. Altın için, tarihin neredeyse her döneminde savaşlar yapılmıştır. Hala birçok ülke, servetlerini depoda tuttukları altın miktarına göre saymaktadır.
Fiziksel Özellikler
Altın, hem sünek hem de dövülebilir bir elementtir. Yalnızca 20 gram ağırlığında bir altın parçası, 6 metrekareden daha fazlasını kaplayacak bir tabakaya kadar dövülebilir. Altın, aynı zamanda oldukça yumuşaktır. Genellikle kalemle dahi çizilebilir. Altı, 1,064,76°C (1,948,57°F) erime noktasına ve 2,700°C (4,900° F) kaynama noktasına sahiptir. Yoğunluğu, santimetre küp başına 19,3 gramdır.
Diğer iki önemli özelliği, yansıtıcı olması ve elektrik direncinin çok düşük olmasıdır. Altın ısı ve ışığı çok iyi yansıtır. Ancak elektrik akımı altından çok kolay geçer.
Kimyasal Özellikler
Altın çok reaktif bir element değildir. Oksijenle tepkime vermez ve çoğu asitte çözünmez. Klor veya brom gibi halojenlerle de aynı şekilde çok kolay reaksiyona girmez. Bu kimyasal özellikler aynı zamanda altının bazı önemli kullanımlarını da açıklamaktadır. Örneğin altın paralar çok kolay paslanmaz veya kararmaz. Aynı şekilde mücevher ve takı halince kullanılan altında uzun ömürlü olup paslanma yapmadan kullanılabilir.
Bulunma Sıklığı ve Üretimi
Altın, Dünya'da 0,03 g/1000 kg (ağırlıkça 0,03 ppm) düzeyinde geniş bir alanda yayılmış şekilde bulunur. İç yapısı ve yüksek yoğunluğu sebebiyle, küçük pullar veya büyük külçeler halinde dere yataklarında yoğunlaşır ve buralardan geri kazanılabilir. Dünya'da bulunan altın rezervlerinin üçte ikisi Güney Afrika'dan ve ABD üretiminin üçte ikisi ise Güney Dakota ve Nevada'dan gelmektedir. Diğer ana maden alanları Kanada ve Rusya'dır. Altın deniz suyunda da bulunur, ancak denizden çıkarmak için henüz etkili bir süreç tasarlanmamıştır. Dünya'daki altın üretimi yılda 2.500 ton civarındadır ve bugüne kadar çıkarılan altın miktarının 200.000 ton civarında olduğu hesaplanmaktadır (bu, 2017 altın fiyatlarıyla 7.5 trilyon dolara karşılık gelmektedir).
Uygulama ve Kullanım Alanları
Altın çıkarıldıktan sonra genellikle külçe olarak depolanır. Bununla birlikte, kuyumculukta saf haliyle veya alaşım olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. "Karat" terimi, bir alaşımda bulunan altın miktarını belirtir. 24 ayar saf altındır, ancak çok yumuşaktır. 10, 14 ve 18 ayar altın alaşımları daha dayanıklı oldukları için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Altın, sanatta, dekorasyonda ve mimari de süs olarak kullanılmak üzere çok ince tabakalara (altın varak) dövülebilir. Elektro kaplama ile başka bir metali çok ince bir altın tabakasıyla kaplamak mümkündür. Bu yöntem saat dişlilerinde, yapay uzuv eklemlerinde ve elektrik konektörlerinde kullanılır. Devre üretmek için bilgisayar çiplerinin içinde ince altın teller kullanılır.
Tarihi
Altın, tarih öncesi çağlardan beri bilinen ve işlenen ilk metallerden biridir. MÖ 2000'de Mısırlıların altın madenciliğine başladıkları bilinmektedir. MÖ 1323'te ölen Tutankamon'un ölüm maskesi 100 kg altın içeriyordu.[2] MÖ 3800'den 2000'e kadar hüküm süren eski Ur'un (modern Irak) kraliyet mezarları da altın objeler içermektedir.
Altın sikkelerin basımı, MÖ 640 yıllarında Lidya Krallığı'nda (şu anda modern Türkiye'de bulunan) altın ve gümüşün bir alaşımı olan elektrum kullanılarak başlamıştır. İlk saf altın sikkeler, MÖ 561-547 arasında hüküm süren Kral Kroesus döneminde basılmıştır.
Etimolojisi
Altın ismi, "metal" anlamına gelen Anglo-Sakson dilinden gelen "gold" kelimesidir ve sembolü Latince "aurum" olan altından gelir. Bu, "parlayan şafak" veya "güneşin parıltısı" anlamına gelir. "Altın" kelimesi ise, Proto-Germen gulş ve Proto-Hint-Avrupa ghelinden kaynaklanan ve "sarı/yeşil" anlamına gelen Germen dillerinden gelir.
Önlem ve Güven
Altının Sağlığa Etkileri
Altına maruz kalındığında oluşabilecek etkileri şöyledir:
- Soluma: Maruz kalma uzun süreli veya aşırı ise tahrişe neden olabilir.
- Yutma: Herhangi bir yan etki beklenmemektedir.
- Deri: Tahrişe ve alerjik reaksiyona neden olabilir.
- Göz: Tahrişe neden olabilir.
Altın, krisoterapi adı verilen bir tedavi altında romatoid artrit hastalığını iyileştirmek için kullanılır.
Altının Çevresel Etkileri
Altın, ekotoksisitesi açısından değerlendirilmemiştir. Bununla birlikte, altının aerobik koşullar altında biyolojik olarak parçalanmasının çok zayıf olması beklenmekte olup, çevreye salındığında ekolojik sorunlar yarattığını gösteren hiçbir kanıt yoktur.
İlginç Bilgiler ve Diğer
- Altın, sarı renk olan tek metaldir. Diğer metaller, ancak oksitlendikten veya kimyasallarla reaksiyona girdikten sonra sarımsı bir renk alabilir.
- Dünya'da bulunan neredeyse tüm altın, Dünya oluştuktan 200 milyon yıl sonra gezegeni bombalayan meteorlardan gelmiştir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 12
- 7
- 3
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Chemistry Explained. Gold, Chemical Element - Uses, Elements, Examples, Metal, Number, Name, Symbol, Property. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2021. Alındığı Yer: Chemistry Explained | Arşiv Bağlantısı
- ^ Royal Society of Chemistry. Gold - Element Information, Properties And Uses | Periodic Table. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2021. Alındığı Yer: Royal Society of Chemistry | Arşiv Bağlantısı
- ThoughtCo. Do You Know These 10 Fun Facts About Gold?. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2021. Alındığı Yer: ThoughtCo | Arşiv Bağlantısı
- Lenntech. Gold (Au) - Chemical Properties, Health And Environmental Effects. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2021. Alındığı Yer: Lenntech | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Gold. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/03/2023 18:40:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10046
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.