Birçoğumuz iyi söylenmiş bir söze hayranlık duyarız. Kimi zaman söylenenler barizdir; ancak öyle isabetli ve dilbaz bir şekilde ifade edilmiştir ki, malum olan bile bizi düşünmeye iter. Kimi zamansa büyük düşünürlerin, bilim insanlarının, sanatçıların veya filozofların sözleri, daha önce fark etmediğimiz perspektiflere kapı aralar. Kimi zamansa sadece motive olmak veya kendimizi doğru yöne itmek için bu alıntılara ve edebi sözlere başvururuz.
Sebebiniz her ne olursa olsun, sizler için bu Sözler sayfasını derlemek istedik. Amacımız sadece geniş bir edebi söz ve alıntı arşivi yaratmak değil; aynı zamanda güvenilir, kaynaklı ve özenle seçilmiş bir sözler arşivi oluşturmak. Sonuçta kişisel gelişimde kullanılan her motivasyonel alıntı Einstein'a atfedilir; ancak bunların yarısından azı gerçekten Einstein tarafından söylenmiştir.
Bizler, bu arşivimizde, verebildiğimiz her noktada sözlerin kaynaklarına da yer vererek gerçeğin peşinden gidecek, bunu yaparken de bizden önce gelen devlerin hayat görüşleri, düşünce dünyaları ve ağızlarından (veya kalemlerinden) dökülenlerden ilham almaya çalışacağız.
Ayrıca seçkimizi yaratırken sadece sözün edebi değerine değil, anlamına ve bağlamına da önem vermeye çalıştık. Bu nedenle kişilerin görüşlerini doğru yansıtmadığına inandığımız veya bağlamından ayrı alındığında çarpıtılmaya müsait olduğunu düşündüğümüz sözlere yer vermedik. Benzer şekilde, bariz şekilde hatalı olan kavramları ve ideolojileri savunan sözlere de seçkimizde yer vermedik. Hedeflerimizle uygun olarak, olabildiğince bilim, teknoloji, sanat, felsefe ve insanlık üzerine eğilen sözlere yer vermeye çalıştık.
Umuyoruz faydalı ve ufuk açıcı olacaktır.
Uyarı: Seçkideki sözler veya söz sahipleri, Evrim Ağacı'nın görüşlerini veya savunduklarını yansıtmayabilir.
Bir ülke de yoksulluk varsa; Bunu yazmayan yazar değil, insan bile olamaz dedim. Önce insan olmak lazım. Bugün ki dünya da bile yoksulluk varsa bu en aşağılık şeydir. İnsanlar yoksul olmamalı. Çünkü insanların yoksul olmasını engelleyecek her şey var bu dünya da. Bütün insanlara yetecek kadar yiyecek, giyecek, içecek var. O zaman insanlar neden yoksul olsun? Bu durum en utanç verici yanıdır insanoğlunun. Bir yazarsa insan, söyleyeceği yalnız estetik olmamalı; Yoksulluğun tepesine yıldırım gibi inmeli. Ancak o zaman insan olabilir; Sonra yazar olabilirse olur.
Anladık iyisin,
Ama neye yarıyor iyiliğin?
Seni kimse satın alamaz,
Eve düşen yıldırım da
Satın alınmaz.
Anladık dediğin dedik,
Ama dediğin ne?
Doğrusun, söylersin düşündüğünü,
Ama düşündüğün ne?
Yüreklisin,
Kime karşı?
Akıllısın,
Yararı kime?
Gözetmezsin kendi çıkarını,
Peki gözettiğin kimin ki?
Dostluğuna diyecek yok ya,
Dostların kimler?
Şimdi bizi iyi dinle;
Düşmanımızsın sen bizim,
Dikeceğiz seni bir duvarın dibine;
Ama madem bir sürü iyi yönün var,
Dikeceğiz seni iyi bir duvarın dibine
İyi tüfeklerden çıkan;
İyi kurşunlarla vuracağız seni.
Sonra da gömeceğiz;
İyi bir kürekle,
İyi bir toprağa.
Bir kılıcın kazandığı zaferi, başka bir kılıç yok edebilir. Kalemle yapılan fetihler, tarihe mâl olur. Tarihe, yani ebediyete...
İnsan, umutsuzluktan umut yaratandır.
Mağaranın duvarındaki gölgeleri gerçek sanan insan, ışığı görünce önce kör olur.
Kendini bilmeye çalışmak, insanın katlanabileceği en tehlikeli maceradır. Çünkü gerçekle yüzleşirse, ya paramparça olacaktır ya da özgürleşecektir.
İnsan, kendi hapishanesini inşa ederken en çok, duvarlarının görünmez olmasıyla övünür.
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.