Alice Harikalar Diyarında Sendromu: Bir Lewis Carroll Kurgusunun Gerçek Oluşu!
Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.
- Türkçe Adı Alice Harikalar Diyarında Sendromu
- İngilizce Adı Alice in Wonderland Syndrome
- ICD R44
- Diğer İsimleri Todd's Syndrome, Todd Sendromu
Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma
Alice Harikalar Diyarında Sendromu, aslında tam da kulağa geldiği gibidir. Lewis Carroll'un hemen her birimizin zihninde yer edinmeyi başaran eseri, bu sendroma sahip bireylerin gerçekliğine dönüşmektedir. Alice Harikalar Diyarında Sendromu, bireylerin beden algısını çarpıtmaktadır. Bireyler kendi beden parçalarını veya çevrelerindeki nesneleri, olduğundan farklı algılamaktadırlar. Şekil, boyut, hareket veya renk gibi; nesnelere ya da kendimize dair farkındalık oluşturmamıza katkı sağlayan özelliklerde bozulmalar meydana gelmektedir. Karıştırıcı bir nörolojik durum olan bu sendrom aynı zamanda işitme, dokunma ve zaman algısında da değişikliklere neden olabilmektedir.
Bireyler; mikropsi yani nesneleri olduğundan daha küçükmüş gibi algılama, makropsi yani eşyaları olduğundan daha büyük görme, teleopsi yani eşyaları kendinden daha uzaktaymış gibi algılama ve pelopsia yani nesneleri kendine çok yakında görme gibi deneyimler yaşamaktadır. Aynı zamanda işitsel halüsinasyonlar da sendromun bir parçası olabilmektedir. Bu tip halüsinasyonlar işitilen seslere yönelik algının da çarpıtılmasından kaynaklanmantadır. Algıdaki bu değişimler, garip müzik veya seslerin duyulmasına neden olmaktadır.
Belirttiğimiz gibi Alice Harikalar Diyarında Sendromu'nda algılar değişse de sendrom henüz sineztezi ile henüz ilişkilendirilmemektedir. Bu sendromla yaşayan bireyler, deneyimledikleri bu algı değişimlerinin gerçek olmadığının da bilincinde. Yani aslında bu bireylerin gerçek ile aralarındaki bağlantı kopmamaktadır. Her ne kadar gerçeklik algısı tamamen yok olmasa da sendrom, bireylerin hayatını akut olarak ciddi anlamda etkileyebilmektedir.
Belirti ve Semptomlar
Sendrom ilk defa Caro Lippman tarafından tanımlandı. Kendisinin hastalığı tanımlamasından sonra, hastalık hakkında pek yeni bulgu keşfedilmediği de söylenebilir. Yani o zaman fark edilen semptomlar, bugün de aynen geçerli diyebiliriz. Alice Harikalar Diyarında Sendromunun semptomları arasında şunlar var:
- Bireyin kendi bedenine dair algısının değişmesi
- Bulantı, baş dönmesi ve ajitasyon
- İşitsel halüsinasyonlar
- Yanılsamalar
- Nesnelere dair algının değişmesi
- Mikropsi
- Makropsi
- Teleopsi
- Pelopsia
Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri
Sendrom kesin sebebi henüz bilinmiyor olsa da, nedenlerine yönelik farklı teoriler mevcut. Akla gelen ilk nedenlerden biri, migren. Hatta kendisi de bir migren hastası olan Lewis Carroll'un bu sendromu deneyimlediğine dair spekülasyonlar da var. 30 yıl boyunca, 28 migren hastasının takip edildiği bir çalışmada, 7 bireyin Alice Harikalar Diyarında Sendromu ile ilişkilendiren semptomları tecrübe ettikleri ortaya koyuldu. Yapılan bazı çalışmalar ise migren için kullanılan ilaçlardan kaynaklı olarak ortaya çıktığı düşünülen vakaların da var olduğunu ifade etmektedir.
EBV (Epstein-Barr Virüsü) kaynaklı iltihapların da potansiyel nedenler arasında olduğu düşünülmektedir. Bu iltihap, beynin fonksiyonel dokularında şişliklere neden olabildiği gibi bölgesel kan akışını da azaltabilmektedir. Bu gibi değişimler algıda değişikliklere neden olabilmektedir. Bireyler sendroma dair semptomlar gösterebilmektedir. Sendrom ayrıca epilepsi, serebral lezyonlar, meskalin gibi psikoaktif maddeler nedeniyle zehirlenme veya şizofreni ile de ilişkilendirilmektedir.
Tedaviler veya İdare Yöntemleri
Alice Harikalar Diyarında Sendromu'na yönelik standart bir tedavi bulunmamaktadır. Tedavi planları migren profilaksisinden ve takiben düşük tiramin-migren diyetinin uygulanmasından oluşabilmektedir. Kombine tedaviler uygulanmantadır. Bu kombine tedaviler; antikonvülsanları, antidepresanları, kalsiyum kanal blokerlerini ve beta blokerlerini içerebilmektedir. Yeni yaklaşımlarda transkraniyal manyetik stimülasyon da kullanılabilmektedir. En etkili metodun belirlenebilmesi için ise daha detaylı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Müddet Tahminleri (Prognoz)
Semptomların genellikle birkaç hafta veya birkaç ay içerisinde yok olduğu bilinmektedir. Bazı bireyler semptomları sadece gün içerisinde 10 saniye ila 10 dakika kadar sürecek şekilde deneyimlediklerini söylemektedir. Bu açıdan semptomlar, nispeten kısa süreli diyebiliriz. Durum böyle olsa da bireyler akut anlamda ciddi olarak bu semptomlardan etkilenebilmektedir. Sendromun akut fazında hassas çalışma gerektiren işlerin gerçekleştirilmesi mümkün olmamaktadır. Nesnelere ve bedene dair algının bozulması pek çok eylemi zorlaştırmaktadır.
Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)
Alice Harikalar Diyarında Sendromu hakkında genel popülasyonu kapsayan bir veri olmasa da farklı çalışmalar mevcut. Sendromun çocuklar arasında daha yaygın olduğu bilinmektedir ve nadir hastalıklar arasında değerlendirilmektedir. Yapılan klinik bir çalışmaya göre migren hastalarının yaklaşık %15 kadarının bu sendromu yaşadığını iddia etmektedir.
1480 ergen üzerinde yapılan bir diğer araştırma, yaşamları boyunca mikropsi ve/veya makropsi deneyimi yaşamış olanların kadınlarda %6.2 ve erkeklerde %5.6 olduğunu ortaya koydu. 3224 lise öğrencisi ile yapılan bir diğer çalışmada ise 6 aylık yaygınlık oranları incelendi. Bu incelemede oranlar mikropsi için %3.8, makropsi için ise %3.9 olarak belirlendi.
Etimoloji
"Alice Harikalar Diyarında Sendromu" ismini ortaya atan ilk kişi ise Dr. John Todd. Bu nedenle aynı zamanda Todd Sendromu olarak da bilinmektedir. Semptomlar göz önüne alındığında, Lewis Carroll ve onun büyük eseri Alice Harikalar Diyarında hemen akla gelmektedir. İşte bu eser ve sendrom arasındaki benzerlik, ismin ortaya nasıl çıktığını açıklamaktadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 15
- 8
- 5
- 4
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- O. Farooq, et al. (2017). Alice In Wonderland Syndrome: A Historical And Medical Review. Pediatric Neurology, sf: 5-11. doi: 10.1016/j.pediatrneurol.2017.08.008. | Arşiv Bağlantısı
- P. O'Toole, et al. (2017). Alice In Wonderland Syndrome: A Real Life Version Of Lewis Carroll’s Novel. Brain and Development, sf: 470-474. doi: 10.1016/j.braindev.2017.01.004. | Arşiv Bağlantısı
- J. D. Blom. (2016). Alice In Wonderland Syndrome: A Systematic Review. Neurology: Clinical Practice, sf: 259. doi: 10.1212/CPJ.0000000000000251. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:43:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9726
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.