Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ağaç kurbağası (Hyla orientalis)

Ağaç kurbağası (Hyla orientalis) Gökhan Eren
Ağaç kurbağası (Hyla orientalis)
2 dakika
6,951
Tüm Reklamları Kapat
Ağaç kurbağası
  • Bilimsel Adı Hyla orientalis
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Ağaç kurbağası
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Green Frog
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Ağaç kurbağası olarak bilinen Hyla orientalis türünü 30 Eylül 2018 tarihinde Tokat ilinde bulunan Kaz Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında kuş gözlemi sırasında gözlemledik.

Tanım ve Genel Bilgiler

Vücut boyutları yaklaşık 5 cm uzunluğundadır. Sırt rengi genellikle parlak yeşil (bazen gri, sarımsı, siyahımsı) olurken karın kısmı ise beyazımsı veya krem rengindedir. Göz bebeği (pupil) yataydır. Göz önünden başlayan koyu renkli bir şerit, kulak zarını geçerek vücudun yanlarında kasık bölgesine kadar uzanır, burada öne ve yukarıya yönelen bir çıkıntı yapar.

Grimsi-yeşil renk varyasyonundaki bir yetişkin, Samsun.
Grimsi-yeşil renk varyasyonundaki bir yetişkin, Samsun.
Gökhan Eren

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Büyük amfibiyen taksonlarının çoğu yaklaşık 370 milyon yıl önce Devoniyen'de, sölekant gibi akciğerli balıklara benzer canlılardan evrimleşmiştir. Sölekant hakkındaki yazımıza buradan, amfibiyen evrimini incelediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Ağaç kurbağası (Hyla orientalis), Amphibia sınıfında Anura takımında bulunan ve Esas Ağaç Kurbağaları olarak bilinen Hylidae ailesinin ülkemizde bulunan iki türünden biridir. Bu tür ilk kez 1890 yılında Rus herpetolog Jacques Vladimir von Bedriaga tarafından adlandırılmıştır. Ülkemizde bulunan diğer tür ise Doğu Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu dağılımlı olan Levanten ağaç kurbağası (Hyla savignyi) türüdür.

Tüm Reklamları Kapat

Samsun Kızılırmak deltasında yaptığımız gözlem sırasında karşılaştığımız ağaç kurbağasında yumuşak doku kısımları ile desteklenmiş "T" şeklinde olan parmak uçlarının nasıl işlevsel olduğunu bu fotoğrafta daha iyi anlayabiliriz.
Samsun Kızılırmak deltasında yaptığımız gözlem sırasında karşılaştığımız ağaç kurbağasında yumuşak doku kısımları ile desteklenmiş "T" şeklinde olan parmak uçlarının nasıl işlevsel olduğunu bu fotoğrafta daha iyi anlayabiliriz.
Gökhan Eren

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Küresel olarak baktığımızda Ön Asya, Batı Asya ve Orta Asya'da görülürken; ülkemizde ise Trakya, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz bölgelerinde görülmektedir. Genelde orman açıklıklarında, çalılık ve makilik alanlarda yaşarlar.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Popülasyon eğilimi azalan olmakla birlikte IUCN (Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) Kırmızı Liste içerisinde LC yani Asgari Endişe (Least Concern) kategorisinde sınıflandırılırlar.

Davranış ve Etoloji

Sadece üreme mevsiminde suya girerler. Yumurtalarını kümeler halinde, su içindeki bitkilere yapıştırırlar. Larvaları suculdur. Mart ayından kasım ayına kadar aktiftirler. Erkeklerde dış ses kesesi bulunur. Hava ile şiştiğinde baştan daha büyük olur. Bu nedenle sesi en yüksek olan kurbağalardan olup sesi uzak mesafelerden duyulmaktadır.

Erişkin birey (Göz ününden başlayıp kasık bölgesine kadar giden koyu renkli şerit belirgin bir şekilde gözükmektedir), Tokat.
Erişkin birey (Göz ününden başlayıp kasık bölgesine kadar giden koyu renkli şerit belirgin bir şekilde gözükmektedir), Tokat.
Gökhan Eren

Parmak uçlarındaki kemikler pençe yahut “T” harfi şeklinde olup, disk şeklinde genişlemiş etsi kısımlarla desteklenir. Bu yapılar yapışmak veya tutunmak için evrimleşmiştir. Bu nedenle ağaç ve kayalara kolaylıkla tırmanırlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Diyet ve Metabolizma

Böcek ve örümcek gibi eklembacaklılarla (Arthropoda) beslenirler.

Etimoloji

İngilizce "Oriental tree frog" ve "green frog" olmak üzere iki farklı adlandırma kullanılırken; Türkçe sadece "oriental ağaç kurbağası" veya "ağaç kurbağası " denir. Genelde Türkçe "ağaç kurbağası" olarak tanımlanır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Turkherptil. Hyla Orientalis / Oriental Ağaç Kurbağası, Ağaç Kurbağası / Oriental Tree Frog, Green Frog. (9 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2019. Alındığı Yer: Turkherptil | Arşiv Bağlantısı
  • A. BUDAK, et al. (2005). Herpetoloji. ISBN: 975-483-658-2. . Yayınevi: EGE ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/12/2023 18:34:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7738

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Beslenme Davranışları
Tercih
Doğal Seçilim
Hukuk
Süpernova
Yeni Doğan
Mantık
Normal Doğum
Radyasyon
Koronavirüs
Goril
Bilim Tarihi
Vaka
Algı
Ses
Süt
Savaş
Fare
Uzay Aracı
Optik
Metabolizma
Kitap
Akciğer
İstatistik
Spor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Deadpool Gibi Ölümsüz Olmak Mümkün mü?
Deadpool Gibi Ölümsüz Olmak Mümkün mü?
Plazma Küresi Nasıl Elektrik Saçıyor?
Plazma Küresi Nasıl Elektrik Saçıyor?
4000 Liraya Milyar Dolarlık Genom Diziledik! | Öğrenebildiklerimiz İnanılmaz!
4000 Liraya Milyar Dolarlık Genom Diziledik! | Öğrenebildiklerimiz İnanılmaz!
Megalodon Dişi, Sandığınızdan ÇOK DAHA Büyüktü!
Megalodon Dişi, Sandığınızdan ÇOK DAHA Büyüktü!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Eren, et al. Ağaç kurbağası (Hyla orientalis). (9 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 8 Aralık 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7738
Eren, G., Türkoğlu, P. (2019, April 09). Ağaç kurbağası (Hyla orientalis). Evrim Ağacı. Retrieved December 08, 2023. from https://evrimagaci.org/s/7738
G. Eren, et al. “Ağaç kurbağası (Hyla orientalis).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 09 Apr. 2019, https://evrimagaci.org/s/7738.
Eren, Gökhan. Türkoğlu, Pedram. “Ağaç kurbağası (Hyla orientalis).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, April 09, 2019. https://evrimagaci.org/s/7738.
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close