Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Afrika'daki Maymunlar, 30 Milyon Yıl Kadar Önce Doğal Sallar Üzerinde Güney Amerika'ya Geçti!

Peru'da Keşfedilen Fosil Diş, Sadece Afrika'da Yaşadığı Düşünülen Bir Primat Familyasının Daha Atlantik Okyanusu'nu Geçtiğini Gösteriyor!

5 dakika
2,944
Afrika'daki Maymunlar, 30 Milyon Yıl Kadar Önce Doğal Sallar Üzerinde Güney Amerika'ya Geçti! Wikimedia
Maymunlar bu fotoğraftaki gibi insan-yapımı gemiler üzerinde değil, doğal yollarla oluşan sallar/raftlar üzerinde okyanusu aşmışlardır.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde, Güney Amerika'da yaşayan kapuçin ve yünlü maymun gibi maymunların atalarının, Yeni Dünya'ya, bitki ve topraktan oluşan "yüzen adalar" üzerinde, Atlantik Okyanusu boyunca yüzerek geldiği biliniyor. Yapılan yeni bir çalışma, bu yolculuğu yapan tek primatların onlar olmadığını ortaya çıkardı. Peru'da bulunan bir fosil, farklı ve soyu tamamen tükenmiş bir primat familyasının da 30 milyon yıldan fazla bir süre önce benzer şekilde bir yolculuk yaptığını ortaya atıyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde paleontolog olarak görev yapan Erik Seiffert, Peru ve Brezilya sınırına yakın Juruá Nehri kıyısında yarasa, kapibara ve erken Yeni Dünya maymunlarının fosillerin bir karışımını bulunduran bir fosil bölgesi keşfetti. Bunun yanında, Seiffert ve ekibi, sadece Afrika'da yaşadığı düşünülen ikinci bir primat grubuna dair kanıtlar da buldular.

Dişler, Tür Tespiti İçin Eşsiz Bulgulardır!

Science dergisinde yayınlanan makaleye göre, bu ikinci primat grubuna dair bulunan ve dört adet dişten oluşan fosil bulguları, doğal dayanıklılıkları neticesinde milyonlarca yıl korunabildi ve memelilerin evrimsel süreci içerisinde çok fazla değişiklikliğe uğramaları sebebiyle bulgulanan dişler büyük keşiflere kapı aralayabildi. Bu fosiller, bu ölçekler dahilinde memeli fosil kayıtlarının önemli bir parçasını oluşturuyor.[1] Öyle ki bulunan tek bir azı dişi dahi, bir fosilin türünü belirlemek için bir grup kaburga kemiği veya bir bacak kemiğinden daha faydalı olabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Peru'da bulgulanan primat dişlerinin soyu tükenmiş bir maymun grubu olan Parapithecid qatrania'ya ait olduğunu ileri süren Seiffert ve ekibi, konu hakkında şunları söylüyor:

Eğitimsiz gözler, bu primatları günümüzdeki Yeni Dünya maymunlarına benzetecektir. Ancak dişin, kafatasının ve bacak kemiğinin ayrıntılarına inildikçe önemli farklar gözlemlenmekte; dişin üzerindeki çıkıntı ve çukurlar hangi fosilin hangi familyaya ait olduğuna dair güvenilir fikirler sunmaktadır.

Seiffert, yeni bulunan azı dişlerinin Mısır'ın Fayyum bölgesinde bulunan, kendisinin de çalıştığı alanlarda bulgulanmış Parapithecid qatrania cinsinin azı dişlerine büyük oranda benzediğini ifade ediyor. Bu bulgu ile bu cinsin yaklaşık 32 milyon yıl kadar önce Güney Amerika'da da bulunduğu anlaşılıyor. Araştırmacılar bu diş ile temsil edilen yeni türe Ucayalipithecus perdita adını verdiler.

Wake Forest Üniversitesi'nde paleoprimatolog (nesli tükenmiş primatlar ve primatların kökeni üzerinde çalışan bilim insanı) olan Ellen Miller, konu hakkında şunları söylüyor:

Böyle bir biçim ve boyuta sahip bir Qatrania dişinin başka bir tür memelide, hatta bir maymunda dahi evrimleşmiş olması ve bu zaman diliminde yaşamış olması çok mümkün değil.

Ucayalipithecus'ların tarih öncesi Afrika'daki en yakın akrabalarından uzakta, Güney Amerika'da bir anda ortaya çıkmaları, Yeni Dünya maymunlarının atalarının bir zamanlar yapmış olduğu Atlantik aşırı yolculuğu bu maymunların da yaptığını işaret ediyor. Ancak bu primatların yaptığı, kasıtlı bir yolculuk değildi; bu yolculuğu kayıklar inşa edip de insanlar gibi bilinmeyen yerlere yelken açarak yapmamışlardı. Tamamen tesadüfen meydana gelen, şansa ve dünyanın 32 milyon yıl önce bambaşka bir yer olması sayesinde yapılmış bir yolculuktu.

Tüm Reklamları Kapat

Santa Rosa'da fosil bölgesi yakınında bulunan fosil örnekleri.
Santa Rosa'da fosil bölgesi yakınında bulunan fosil örnekleri.
Smithsonian

Maymunlar Atlas Okyanusu'nu Nasıl Aştı?

Eskiden, Geç Eosen dönemi olarak bilinen bir dönemde, Afrika ve Güney Amerika birbirine önemli derecede yakındı. İki kıta arasında kalan Atlas Okyanusu'nun mesafesi şimdikinin yaklaşık yarısı kadardı ve Antarktika'da yaşanan buzullaşma, deniz seviyesinin de düşmesine sebep olarak, geçitin kısalmasını sağlamıştı. Yani bu dönemdeki okyanus seviyesi iki kıta arasında geçiş yapılabilecek durumdaydı. Miller bu konu hakkında şunları söylüyor:

Günümüzde birçok insan primatların uzun, hatta ortalama mesafeleri dahi aşamayacağına inanıyor. Ancak bu türde mesafe aşımları geçmişte meydana geldi ve şu anda da yaşanmakta. Tenrek ve lemur gibi hayvanlar 420 kilometreyi aşan bir mesafeyi doğal raftlar üstünde kat ederek Afrika'dan Madagaskar'a gelmiş; kimi küçük kertenkeleler ise doğal sallar üzerinde adalar arası yolculuklar yapmışlardır.[2]

Dünyanın diğer bölgelerinde karşılaştırılacak başka primat fosillerinin olmaması bu iddiaya bir destek oluşturmaktadır. Eğer Yeni Dünya maymunlarının ataları veya Ucayalipithecus Avrupa'ya yayılmış olsaydı ve güneye gelmeden önce Kuzey Amerika'ya geçmiş olsalardı ya da güneyden, Antarktika üzerinden dolaşmış olsalardı, yolculuklarını kanıtlayan fosiller bırakmış olacaklardı. Buna ek olarak Seiffert'in de belirttiği üzere, primatların Atlas Okyanusu boyunca yolculuk yaptığı dönemlerde dünya soğumaktaydı ve Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da birçok eski primat türünün nesli tükenmekteydi.

Maymunlar Raftlar Üzerinde Okyanusları Aşabilir mi?

Seiffer, bir açıklamasında şöyle diyor:

Kabul etmeliyim ki Panama Kanalı'nda bitki ve toprak karışımından oluşan bir adacığın yüzdüğü bir video görene kadar bu sal konusuna ben de şüpheyle yaklaşıyordum. Bu adacığın üzerinde ağaçlar vardı ve belki meyve vermiş bile olabilirlerdi.

Bu konudaki hipotez, Afrika kıtasının Atlantik kıyısında yaşayan maymunların şiddetli fırtınalar tarafından savrulup kendilerini denizde bulduklarını; tutunabildikleri toprak yığını ve bitki birikintilerine sıkıca tutunup, bunları doğal bir platform olarak kullanarak akıntılarla okyanusun diğer tarafına taşındıklarını öne sürmektedir. Yeni kıtaya vardıklarında sağ kalan maymunlar kendilerine uygun yeni bir yuva bulmuş ve hızla çoğalmaya başlamışlardır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Sonuç

Seiffert'e göre Ucayalipithecus'ların keşfi, Güney Amerika'daki primat evriminin tarihinde büyük bir bölümün gözden kaçırıldığını göstermektedir. Bu maymunların Güney Amerika'nın iç kesimlerinde keşfedilmesi, kıtaya vardıktan sonra yayıldıklarını ve Yeni Dünya maymunlarının habitatlarına girdiklerini gösteriyor. Yani Qatrania, Yeni Dünya maymunlarının atalarıyla kol kola yaşamış, rekabet etmiş, Güney Amerika'nın bitki ve hayvan evriminde rol oynamıştır. Miller, konu hakkında şunları söylüyor:

Bu araştırma, primat biyocoğrafyası alanında ezberleri bozacak bir araştırmadır. Tarih öncesi çağlarda primatlar okyanusları defalarca aşmış, yeni yerlere yolculuklar yapmışlardır. Paleontologlar bu yolculukların kanıtlarını fosil kayıtlarındaki dağılımlarla takip edebilir. İnanıyorum ki daha fazla paleontolog "Tamam, bu yolculukların mümkün olduğunu biliyoruz, ancak ne şartlar altında gerçekleşmesini bekleriz?" sorusunu sorarak, bu yolculukları modellemeye ilgi duyacaktır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • İnanılmaz 7
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Smithsonian Magazine | Arşiv Bağlantısı
  • ^ E. R. Seiffert, M. F. Tejedor, J. G. Fleagle, N. M. Novo, F. M. Cornejo, M. Bond, D. D. Vries, K. E. Campbell Jr, et al. (2020). A Parapithecid Stem Anthropoid Of African Origin In The Paleogene Of South America. Science. doi: 10.1126/science.aba1135. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ R. Calsbeek, et al. (2003). Ocean Currents Mediate Evolution In Island Lizards. Nature, sf: 552-555. doi: 10.1038/nature02143. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:36:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11546

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Black, et al. Afrika'daki Maymunlar, 30 Milyon Yıl Kadar Önce Doğal Sallar Üzerinde Güney Amerika'ya Geçti!. (8 Mart 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11546
Black, R., Özyazgan, O., Karagözoğlu, M. (2022, March 08). Afrika'daki Maymunlar, 30 Milyon Yıl Kadar Önce Doğal Sallar Üzerinde Güney Amerika'ya Geçti!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/11546
R. Black, et al. “Afrika'daki Maymunlar, 30 Milyon Yıl Kadar Önce Doğal Sallar Üzerinde Güney Amerika'ya Geçti!.” Edited by Mert Karagözoğlu. Translated by Okan Özyazgan, Evrim Ağacı, 08 Mar. 2022, https://evrimagaci.org/s/11546.
Black, Riley. Özyazgan, Okan. Karagözoğlu, Mert. “Afrika'daki Maymunlar, 30 Milyon Yıl Kadar Önce Doğal Sallar Üzerinde Güney Amerika'ya Geçti!.” Edited by Mert Karagözoğlu. Translated by Okan Özyazgan. Evrim Ağacı, March 08, 2022. https://evrimagaci.org/s/11546.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close