Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Hassas ayar argümanı ne kadar isabetli?

Şu bilgi doğru mu: "Yerçekimi şiddeti (10 üzeri 60)’ta 1 daha güçlü ya da daha zayıf olsa, yaşam ortaya çıkmayacaktı. Kozmolojik sabit isimli parametre 10 (üzeri120) de 1 daha güçlü olsa galaksiler oluşamayacak aynı miktarda daha zayıf olsa yıldızlar oluşamadan evren içine çökecek iki durumda da yaşam oluşmayacktı."
1,513 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.
Orijinal Soru: Hassas ayar argümanı yaratıcının varlığını kanıtlar mı?

Hassas ayar argümanı yaratıcının varlığını kanıtlayamaz. Çünkü bu iddiada yer alan "çok ince hesaplar söz konusu olmasaydı bu evren oluşamazdı ve bizler de olamazdık" iddiası aslında sadece biz insanlar için önem sunan bir yapının oluşması için önemlidir. Başka ayarlar söz konusu olsaydı ortaya nasıl bir evren çıkardı bilmiyoruz. Madem biz insanlar kendimizi, varlığımızı ve bizleri ortaya çıkaran bu hassas ayarı değerli ve istenerek ortaya çıkarılmış buluyoruz, belki de başka ayarlar söz konusu olsaydı başka evrenler, farklı yapı hiyerarşileri oluşurdu ve o evrende bizden çok ama çok daha zengin bir canlılık ortaya çıkardı? Bugünkü ayarla evrende biz hayli yalnız görünüyoruz, evreni meydana getiren bilinen madde sürekli oluşuyor, yok oluyor, devasa büyüklükte yapılar birbirine çarparak, patlayarak yok oluyor ve biz nadir bulunan canlılar ve canlılık içeren dünya için büyük risk oluşturuyor. Geçmişte dünya, tüm canlılığı yok etme sınırına getiren sayısız çalkantı ve sarsıntı yaşadı. Güneş sistemimizde sayısız kez gök taşı çarpması, gezegen ve uyduların birbirine çarpması olayı yaşandı. Evrenin yaşı yaklaşık 13,5 milyar yıl iken dünyanın yaşı 4,5 milyar yıl. Aradaki 9 milyar yıl boşa geçmiş gibi görünüyor. Belki de söz konusu ayar pek de hassas değildir. Çünkü olsaydı 9 milyar yıl evren, dünyanın ve üzerinde canlılığın ve sonunda insanın oluşmasını beklemezdi.

Özetle, "hassas" bulduğumuz ayar neye göre hassas? Çok daha fazla örnek verebilirim ki uzatmak gereksiz. Söz konusu ayarı hassas bulmamak için bol bol nedenimiz var.

Tüm Reklamları Kapat

426 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hakan Tuna
Tarih öğrencisiyim
Orijinal Soru: Teistlerin "İnce (Hassas) Ayar Argümanı" doğruluk payı nedir?

!!!!!!! Bir Panteist olarak cevap vereceğim !!!!!!!

Fizik yasalarına baktığımız zaman bir çok "yasa" görürüz. Yasalara göre belli başlı değişmez kurallar vardır. Bu değişmez yasalar "Evren'in" doğrudan açıklayıcılarıdır. Bizler herhangi bir gök cisminin ne zaman ne yerde ve onun nasıl, ne zaman oluştuğunu bilebilir, hesaplayabiliyorsak evrenin bir matematiksel formülle oluştuğu aşinadır. Değişmez yasalarımız ve formüllerimiz bizlere neredeyse her şeyi yaptırabilecek durumdadır. Öyleyse "İnce Ayar'ın" işte burada olduğunu görebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıda bahsettiklerime karşın şunlarda söyleniyor:

"Kara Delikler ile ince ayar nasıl olabilir?" "Yıldızlar hatta galaksiler çarpışıyor hassaslık bunun neresinde?"

Tüm Reklamları Kapat

Çok Basit!

Bunlar zaten "İnce Ayar'ı" içinde değiller. Kaoslar ya da felaketler ince ayarı değiştirmez çünkü "Kütlenin Korunumu" olduğu sürece (ki her zaman olacak) hassaslığı görebiliriz. Bizlere göre kötü olan şeyler aslında "Tanrı" için daha iyi olabilir. Yahut hiç bir anlam ifade etmeye de bilir. Yok olmadığı müddetçe yasalar bize "İnce Ayar'ı" gösterir. Kaoslar ve Felaketler, Karadelikler istedikleri şeyi yok edebilir, galaksiler çarpışabilir. Ama değişmez yasalar ve formüller her zaman "İnce Ayar'ı" bizlere gösterir.

Not: Değişmez Yaslar derken evrenin her zaman açıklana bilirliğini yani bir yasa çürütülür, yeni bir yasanın doğuşunun her zaman için olacağını söylüyorum.

116 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close