Merhaba.Her ne kadar alanım felsefe olmasa da bu soruya yanıt verebilecek muktesebatı kendimde görüyorum.
Öncelikle yaşınızı bilmiyorum ancak felsefi anlamda ana akım felsefecilerin kimler olduğunu,ana akımların ne olduğunu,felsefi düşünmenin ne olduğunu anlamak açısından bir perspektif kazanma adına ilk etapta Sofie'nin Dünyası adlı kitap elzemdir.
Daha sonra Prof.Dr.Ahmet Arslan'ın Felsefeye Giriş adlı kitabını önemle tavsiye ediyorum.Bu kitapta ise temel feslefi kavramlar basitçe ve yerine göre üst düzey olarak anlatıyor.Felsefenin özünü kavramaya başlıyorsunuz bu kitap ile.
Bu iki kitaptan sonra artık felsefe hakkında genel temayı,amacını öğrendikten sonra ne bulursanız okuyun!
Kant'ın Eleştirilerini,Sokratesin savunmasını,Platon'un "Devlet" ini,Roussau'nun Cambridge Unıversıty Press'ten çıkan, ülkemizde İşbankası yayınlarından çıkan Rousseau kitabını,Rousseau'nun Toplum Sözleşmesini,Moliere,Emil Cioran,Thomas More'un Ütopyasını,bu anlamda George Orwell'in kitapları,John Steınbeck,Nietzsche,Dostoyevski'nin de romancılığının yanında felsefeciliğinin de olduğunu unutmamak gerek tabii.Viktor Emil frankl'ın" İnsanın anlam arayışı" da hoştur.Karl Popper,Marx'ın "Komünist manifestosu".Yukarıda Emil Cioran dedim.Ciron'a ek olarak Schopenhauer'i de eklyeyeim ve bir not düşeyim.Bu iki feslefeci,filozof, insanı yaşamdan bıktıracak derecede olumsuz tutumlara sahipler.İkisi de hemen hemen ana felsefe olarak "Istırabın mutluluğa erişilmesinde tek yön olarak görürler".Diyalektik tutum herhalde en verimsiz burada kullanılabilirdi.Diyalektik demişken Hegel'i de okumayı unutmayalım.(Tabii burada okuyun diyorum sadece kitaplara boğulmak zorunda değilsiniz yerli yabancı görsel,işitsel ibadullah kaynak mevcut.) Ve son olarak tabii ki Spinoza ve éthica'sı enfes olacaktır.Tavsiyem ilk başlarda size tavsiye edilen (bende ters etki yarattığı için söylüyorum) "Abii J.Paul Sartre'da çook iyi mutlaka okumalısın" gibi kulaktan dolma cümlelere çok ititbar etmemeniz.Sartre bana göre belki de dünyadaki en muktesebatı ve enetelektüel birkimi engin filozofu ancak dili ve kendini,felsefesini ifade etmesi çok ama çok ağır.Yukarıda yazdığım felsefecileri biraz biraz okuduktan sonra tabii ki Sartre okuyabilirsiniz,okumalısınız da!
Not:Tüm bunları felsefeye yeni başlamak isteyenler için naçizane görüşlerim.Bunlar doğrudur demiyorum,hele bu konuda :) Sevgiler
373 görüntülenme