Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Felsefi tutum kazanmak ve felsefi düşünceyi geliştirmek için okunması gereken başlıca kitaplar nelerdir ?

785 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi

Merhaba.Her ne kadar alanım felsefe olmasa da bu soruya yanıt verebilecek muktesebatı kendimde görüyorum.

Öncelikle yaşınızı bilmiyorum ancak felsefi anlamda ana akım felsefecilerin kimler olduğunu,ana akımların ne olduğunu,felsefi düşünmenin ne olduğunu anlamak açısından bir perspektif kazanma adına ilk etapta Sofie'nin Dünyası adlı kitap elzemdir.

Daha sonra Prof.Dr.Ahmet Arslan'ın Felsefeye Giriş adlı kitabını önemle tavsiye ediyorum.Bu kitapta ise temel feslefi kavramlar basitçe ve yerine göre üst düzey olarak anlatıyor.Felsefenin özünü kavramaya başlıyorsunuz bu kitap ile.

Tüm Reklamları Kapat

Bu iki kitaptan sonra artık felsefe hakkında genel temayı,amacını öğrendikten sonra ne bulursanız okuyun!

Kant'ın Eleştirilerini,Sokratesin savunmasını,Platon'un "Devlet" ini,Roussau'nun Cambridge Unıversıty Press'ten çıkan, ülkemizde İşbankası yayınlarından çıkan Rousseau kitabını,Rousseau'nun Toplum Sözleşmesini,Moliere,Emil Cioran,Thomas More'un Ütopyasını,bu anlamda George Orwell'in kitapları,John Steınbeck,Nietzsche,Dostoyevski'nin de romancılığının yanında felsefeciliğinin de olduğunu unutmamak gerek tabii.Viktor Emil frankl'ın" İnsanın anlam arayışı" da hoştur.Karl Popper,Marx'ın "Komünist manifestosu".Yukarıda Emil Cioran dedim.Ciron'a ek olarak Schopenhauer'i de eklyeyeim ve bir not düşeyim.Bu iki feslefeci,filozof, insanı yaşamdan bıktıracak derecede olumsuz tutumlara sahipler.İkisi de hemen hemen ana felsefe olarak "Istırabın mutluluğa erişilmesinde tek yön olarak görürler".Diyalektik tutum herhalde en verimsiz burada kullanılabilirdi.Diyalektik demişken Hegel'i de okumayı unutmayalım.(Tabii burada okuyun diyorum sadece kitaplara boğulmak zorunda değilsiniz yerli yabancı görsel,işitsel ibadullah kaynak mevcut.) Ve son olarak tabii ki Spinoza ve éthica'sı enfes olacaktır.Tavsiyem ilk başlarda size tavsiye edilen (bende ters etki yarattığı için söylüyorum) "Abii J.Paul Sartre'da çook iyi mutlaka okumalısın" gibi kulaktan dolma cümlelere çok ititbar etmemeniz.Sartre bana göre belki de dünyadaki en muktesebatı ve enetelektüel birkimi engin filozofu ancak dili ve kendini,felsefesini ifade etmesi çok ama çok ağır.Yukarıda yazdığım felsefecileri biraz biraz okuduktan sonra tabii ki Sartre okuyabilirsiniz,okumalısınız da!

Not:Tüm bunları felsefeye yeni başlamak isteyenler için naçizane görüşlerim.Bunlar doğrudur demiyorum,hele bu konuda :) Sevgiler

369 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cavid Babayev
Öğrenci

Eğer ki, felsefeye yeni başlıyorsanız felsefe hakkında genel bir fikir edine bilmek için "Felsefeye giriş" kitaplarıyla başlayın. (Mesela Ahmet Arslanın kitapları bu konuda işinize yarayacaktır). Fakat eğer buna gerek olmadığını düşünüyorsanız yapmanız gereken tek şey çeşitli felsefi akımlar hakkında ola bildiyince fazla bilgi toplayıp bir-birileriyle kıyaslayıp size en yatkın olanını(mantığınıza) seçmek. ve üzerinde araştırmalar yapıp sizi gerçekden "gerçeye" yaklaştırıp yaklaştırmadığına bakmak. (Not: Felsefi akımları öğrenirken modern dünyada nasıl eleştiri aldıkları, işe yarayıp-yaramadıkları hakkında mutlaka araştırmalar yapın!)

155 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close