Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Ürün etiketlerinde yer alan kalori değerleri vücuda tam anlamıyla kazandırılıyor mu?

Yüksek kalorili bir besin alındığında bunun fazlalığının yağ olarak depolanacağına nasıl karar veriliyor? 413kcal olan bir besinin tamamını gerekli egzersizler sağlanırsa %100 olarak kazanabiliyor muyuz?
376 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Kaloriyle ilgili gerekli açıklama yapılmış. Konunun sindirim kısmına bakalım.

Daha önce "ne yersin o sun" gibi bir slogan vardı. Sonra o, "neyi sindirebilirsen o sun" oldu. Çünkü herkes aynı besini aynı nitelikte sindirmiyor. Her besin grubunun sindirildiği yerler var. Proteinler, mide asidi azlığında sindirim sorunları oluşturur. Nitelikli yağ alan bir kişi, yanında karbonhidrat ya da şeker grubundan birin alıyorsa, nitelikli yağ depo edilir, niteliksiz olan karbonhidrat ve şeker enerjiye dönüştürülmek üzere sisteme dahil edilir. (Şeker diğer gruplardan %20 daha hızlı enerjiye dönüşür, çok fazla çöp üretir. Ancak hızlı kaçmak - yaşamda kalmak gibi nedenlerle evrimsel olarak kullanımda öncüllenir) Fastfood, işlenmiş gıdaların üzerinde yazan kaloriler genen itibarı ile boş kaloridir. Asıl ihtiyacımız olan yüksek enerjili elektronları içermezler. Bu yüzden hücreler böyle niteliksiz ürünlerden enerji üretmemeyi seçerler çünkü o kadar fazla metabolik atık oluşacaktır ki, hücrenin ömrü kısalacak ya da ölecektir. Bu yüzden yağ olarak depo etme tercih edilir. Kişi tekrar acıksın ki, nitelikli besin alsın. Bunun bir ileri noktasına "hipoglisemi" diyoruz. Kilo kontrolü yapamayan bireylerin daha sonra diyabet tablosuna dönüşecek klasik kısır döngüleridir bu durum.

2 çeşit enerjiye dönüşüm sistemi var hücrede. 1- evrimsel olarak tek hücrelilerden kalma (oksijensiz) sitoplazmada şekerden çok az enerji - yoğun metabolik artık üreten sistem. 2- oksijen ile mitekondride yüksek enerjiyle az metabolik atık üreten sistem. (Bu sistem sayesinde yüksek yapılı canlılar olabildik. (Bahsi geçen şeker kesinlikle 6 karbonlu doğadaki şeker değil, bizim zehir haline getirdiğimiz rafine şekerdir)

Tüm Reklamları Kapat

Yağlar, sadece 2. tip sindirim sistemi içinde kullanılabilir. Ve en yüksek ve temiz enerji iyi yağlardan sağlanabilir.

101 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (24 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
H. Kumsal Taştepe
Yazar-Çevirmen

Merhaba Olgun,

Öncelikle "Kalori" teriminin ne olduğundan bahsedeyim.

Kalori(cal); atmosfer basıncında 1 gram suyun sıcaklığını 14,5°C’den 15,5 °C’ye çıkarmak için gerekli olan enerji miktarıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bilimsel açıdan kalori nedir sorusunu yanıtlarken bunun 1 gram suyun ısısını 1 derece yükseltmek için gerekli enerji miktarı olduğunu söyledik, şimdi gelelim işin beslenme kısmına.

Beslenme konusunda kaloriden bahsedilirken yiyeceklerin kalori değeri genellikle kilokalori terimi ile ifade edilir ve genellikle kilo söylenmeyip sadece kalori olarak belirtilir. Gıda uzmanlarının 1 kalori dedikleri değer aslında fiziksel açıdan 1.000 kalori yani 1 kilokaloridir.

Sindirim sırasında besinler vücutta parçalanır. Bölünmüş olan bu parçalar daha sonra glikoza dönüşür ve yakılır ya da depolanır. Nefes almak da dahil olmak üzere Yaptığımız her hareket için enerjiye ihtiyaç duyarız. Dolayısıyla kalori yalnızca spor ile yakılmaz.

Her makinenin bir yakıta ihtiyacı olduğu gibi vücudumuz da bir makine olarak yakıt kullanır ve bu yakıt kaloridir. Dolayısıyla depoya koyduğun her şey ya yakılır ya da gelecekte yakılmak için saklanır.

İyi günler :)

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Jennifer R. Scott. (24 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Richard N. Fogoros, Md. (24 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Kalori Bilgisinin Yeme Miktarı Üzerine Etkisi . (24 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close