Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sivasli Istari
Üye
6

Doğada "mavi" renk neden bu kadar nadir görülüyor?

Doğada ki çoğu hayvanlar mavi gibi egzotik bir renge saf olarak sahip değil (galiba) mavi olarak görünenler bile (bazı kelebek türleri) farklı bir açıdan bakınca mavinin farklı tonlarını içeriyor. Doğada neden saf olarak masmavi bir hayvan yok, olsa bile neden bu kadar nadir ? (Kategoriyi fizik seçmemin sebebi optik ve ışık konusu.)
3,129 görüntülenme
Doğada "mavi" renk neden bu kadar nadir görülüyor?
Doğada "mavi" renk neden bu kadar nadir görülüyor?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
A D
A D
4,952 UP
Okur

Doğada mavi rengin bu kadar az bulunması, mavi pigmentin doğada neredeyse yok denecek kadar az bulunmasından kaynaklanıyor.Fotoğraftaki Nessaea obrinus türü mavi pigment içeren ender türlerden biri.Doğada bulunan mavi renkli canlıların çok büyük kısmı vücutlarının morfolojik yapılarından dolayı doğal ışık altında sadece mavi rengi yansıtmakta ve geri kalan ışığı emmekte.Mavi pigment içermediği halde ışık altında mavi görünen canlıların bu adaptasyonu, mavi renkli olmanın hayatta kalma başarısı üzerisindeki etkisi ile açıklanabilir.Doğada mavi pigment fazlasıyla az olduğundan, evrimsel süreç canlıların morfolojik yapısını bu yönde değiştirecek şekilde işlemiş olabilir.

Diğer bir açıdan bakarsak, klorofil (yeşil) ve karotenoid (kırmızı,sarı,turuncu) pigmentleri doğada oldukça fazladır.Bu durum canlıların çevreye adaptasyonu ile birebir ilgili olduğundan bu renkler türlerin nesiller boyunca uyum sağlamasıyla belirgin hale gelmiş olabilir.Ayrıca, karotenoid pigmenti hayvanların yağ dokularında depolanır.Bundan dolayı, diyet nedeniyle vücutta renk değişimleri olabilir.Örneğin, Eudocimus ruber (Kızıl aynak) türünün diyetinde karotenoid miktarı azaltılınca, sahip olduğu kırmızı renk de solmaya başlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

1,371 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Yansıma Ve Emilim. (16 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Biyolojik Pigment. (16 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close