Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tunay Yalçıntepe
Üye
1

Bizim yakınlarımıza gösterdiğimiz sevgi aslında akraba seçiliminden mi ibaret?

Yani benim kardeşime kuzenime oranla daha büyük bir sevgi duymamın sebebi onun genlerinin benim genlerime kuzenime göre daha benzer olması ve onun genlerinin aktarmasının benim genlerimi aktarmama daha yakın olmasından mıdır?
527 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Bu konuya iki şekilde yaklaşmak gerekiyor: biyolojik (altta yatan) sebep ve psikolojik sebep. Aşk, sevgi, vb. duyguların biyolojik sebebi, evrimsel bir avantaj sağlıyor olması. Aşk, üreme ihtimalini arttırdığı; sevgi, yavru bakımı ve toplumsal yapı gibi açılardan avantajlar sağladığı için evrimleşmiş olan duygular. Bu avantajları sağlamıyor olsaydı, bu duygular da evrimleşemezdi. Şöyle düşünebilirsiniz: Şu anda algılamakta bile zorluk çekeceğimiz birçok potansiyel "duygu" var; ancak evrimleşmiş değiller - çünkü ya evrimleşmelerini sağlayacak genetik çeşitliliğe sahip olan türler yok ya da o duyguların evrimleşmesine sebep olacak kadar güçlü bir seçilim baskısı yok.

Peki, bir duygunun biyolojik sebebinin "çıkarcı" olması, günümüzde deneyimlediğimiz duyguların tamamen çıkarcı amaçlarla sergilendiği anlamına mı geliyor? Elbette hayır. Eğer böyle olsaydı, duygularımızın çıkarcı olduğu düşüncesi bizi rahatsız etmezdi. Bu durum bile, duyguların türümüzde psikolojik bir yere kavuştuğunu gösteriyor ve dolayısıyla sadece biyolojik amaçlarla sergilenmediğine işaret ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan türü, zeka bakımından diğer türlere göre fazlasıyla karmaşıklaşmış bir canlı. Bu açıdan, diğer türlerde çok daha sıradan algılanıyor olabilen hisler, insanda çok daha karmaşık anlamlara kavuşmuş oluyor. Örneğin bir kişinin bir diğerine duyduğu aşk, elbette üremeye katkı sağlayarak biyolojik bir fonksiyona hizmet ediyor; ancak kuşkusuz sadece üreme anlamına sahip değil. Çünkü insan psikolojisi, sadece biyolojiden değil, aynı zamanda inşa ettiği kültürden de etkileniyor. Kelimelere, duygulara, davranışlara yüklediğimiz anlamlar zaman içinde değişiyor.

Dolayısıyla, kavramları çok indirgemeci ve basit bir şekilde izah edersek, sanki o duyguların insan psikolojisinde hiçbir etkisi yokmuş, sadece otomatikleşmiş amaçlara hizmet edebiliyormuş gibi algılanabiliyor. Fakat öyle olsaydı, bugüne kadar aşk hakkında binlerce şiir, şarkı, beste yazılmazdı. Belli ki seks ihtimalini arttırma amaçlı evrimleşmiş bir duygu, insan kültüründe yepyeni boyutlara ulaşmış. Bu ulaştığı boyutların biyolojik bir anlamı veya geçerliliği olmayabilir (ve çoğu zaman yoktur da); ancak bu, yüklediğimiz o anlamların bizler için yersiz veya hatalı olduğu anlamına gelmiyor.

182 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Psychology Today. (27 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Livescience. (27 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Eğer türün devamlılığı için gerekli olmasaydı bir anne gene de çocuklarını sever miydi? sorusuna gelen cevabı ekliyorum. Benzer zaten.

Hayır, evrimsel değişimlere katkı sağlamayacak bir duygunun evrimleşmesini beklemek doğru olmaz. Bu yüzden diğer türlerde estetik anlayışı yoktur örneğin pek fazla (kuşlar ve memeliler hariç). Bu yüzden aşk ve sevgi birçok türde görülmez. Bu yüzden birçok tür mutlu olmaz, gülmez, vs. Dolayısıyla, eğer ki evrimsel bir avantaj sağlamasaydı, hayır, bir anne çocuğunu sevmezdi ve bu duygu asla evrimleşmezdi.

Tüm Reklamları Kapat

123 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak Cevap. (27 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close