Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
11

İrademizi nasıl güçlendiririz?

Yapmak istediğim çok şey var.Ama erteleme problemim nedeniyle hiçbir şey yapamıyorum.Bunun iradeyle ilgisi olduğunu düşünüyorum.Yardımcı olursanız sevinirim☺
1,372 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlker Tümer
Muhendis
Orijinal Soru: İrade nasıl güçlendirilir?

Insani diger varliklardan ayiran fiziksel ayricaliklarin yaninda bilissel ayricaliklardan sadece biri olan irade arastirilmasi gereken detayli bir konudur. Kisa tanimiyla irade, bireyin yapmasi gereken herhangi bir seyin, dis etmenlerden bagimsiz, kendi motivasyonu ile harekete gecerek istenen sonuc icin calismasidir. Iradenin guclendirilebilmesi icin yapilacak olan eylemlerin sonuclarina odaklanilmali, ulasilacak sonuclardan kazanilacak odule odaklanilmalidir. Beynimizi kandirabilmek adina bireyler kendi odul sistemlerini gelistirebilir ve odule ulasmak adina tutku ve arzu arttirilabilir bu da irademizin daha kolay calismasini saglayabilmektedir. Orneklemek gerekirse; asiri kilolarindan kurtulmak isteyen bireyler, zayiflayinca kendilerinin guzel olacagini, guzel olunca daha fazla insanin ilgi ve hitabini kazanacagini dusunebilirler. Daha maddi bir ornek vermek gerekirse, sinavina calisan bir ogrencinin hedeflerini belirlemesi ve ulasilan her bir hedef noktasinda kendini en sevdigi sey ile odullendirmesi olabilir.

379 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Jules Payot-Irade Terbiyesi. (21 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 21 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Toptalent.co. (21 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 21 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhsin Alperen Yılmaz
UNVANIM YOK BEYİM
Orijinal Soru: İrade nasıl güçlendirilir?

İşe irade nedir sorusu ile başlamak gerekir.İradenin birçok tanımı olmasına karşın kabul gören tanımlardan biri :Belirli bir amaç doğrultusunda ilerlerken karşımıza çıkan handikaplar karşısındaki tutumumuz.Burada başarı gelebilmesi için belirli parametrelere ihtiyaç var.Nedir o parametreler : Tutku,azim... diye devam ediyor.En önemlileri Tutku ve azimdir.Bunlar öz disiplinimizin dolayısıyla irademizin ne denli güçleneceğine dair ipuçlarımızdır.Eğer bir işte karşımıza çıkan handikaplar karşısında tutumuzu olumlu yönde (yani edindiğimiz amaç doğrultusunda) ilerlersek bu bizim lehimizedir.Ancak zihnimiz böyle çalışmaz.Zihnimiz evrimsel süreçte enerji cimrisi olmuş çıkmıştır.Ne kadar az ATP harcarsa beynimiz için kardır.(Bununla ilgili bir kaynak bırakacağım aşağıya).İşte bu noktada amacımız ve ve bizim onu elde etmek için nelerden imtina edebileceğimiz devreye giriyor.Eğer sevdiğiniz bir işte çalışıyorsanız irade hususu pek önem teşkil etmez.Ancak çoğunlukla bize acı veren şeyler üzerinde çalışırken "irade" mefhumu esefle karşımıza çıkar.(Bununla ilgili bir kaynak daha bırakacağım hadi yine iyisiniz. :) İşte yine bu noktada amacımız ve amacımıza ulaştığımızda beynimizde salgılanacak olan serotonini ve diğer salgılanınca hoş olan hormonların salgılanma dozajına bakıp olumlu yönde etkilendiğimizde fark ederiz.Çünkü "güzel olan her şeyin bir bedeli vardır".Özetle sorunuzun cevabı amacınıza göre değişir.Eğer sevdiğiniz bir işle ilgili iradeniz ile sevmediğiniz bir işle uğraşırkenki iradenizin cevabı farklıdır.İlk soru için bir cevabım yok lakin sevmediğimi işle uğraşırkenki iradenin cevabı : hemen işe koyulmaktır.Çok severim bu sözü,No magıc.

944 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Atp Harcamada Cimriyiz.. (19 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 19 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. İstemediğimiz Şeyi Yaparken Acı Çekiyoruz.. (19 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 19 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Taha Ay
Bir Takıntı (OKB) Hastası

İrade kontrolu gerçekten önemli bir mekanizmadır. Mekanizma dememin sebebi kasa benzemesidir. İrade yalnızca şimdiki zamanı değil gelecek zamanıda büyük ölçüde etkiler. Aslında irade sanılanın aksine kalıtsal bir özelliktir ve irade atalarının onu nasıl kontrol ettiği ile de bağlantılıdır ama bu durum iradeyi kontrol edemeyeceğimiz anlamına gelmez. Öncelikle iradeni kontrol etmek için ona karşı koymaktan vazgeçmek gerekir çünkü bastırmaya çalıştığın duygular zamanla su yüzüne çıkar ve iradeni anlık rahatlama adı altında kırar bu durumda yapılması gereken şey ertelemek ve onu alışkanlıklar zincirine sokmaktır.Alışkanlıklar kendini ödüllendirme ile birleştirildiğinde sadece iradeni kontrol etmeye yaramaz aynı zamanda onu güçlendirir. Buna "klasik şartlandırma" denir. İradeyi sağlamada çeşitli ceza sistemleri olsada ben pek olumlu sonuçlarını görmediğim için önermiyorum ama size kalmış verdiğim videoya bakabilirsiniz. İrade rahatlama,rahatlama ise hormonlar üzerine kuruludur. Stres gibi faktörler iradeyi etkileyebilir ve sizi yanlış yerlere yönlendirilebilir bu yüzden stresi korumak önemlidir.

Bu konunun uzmanı değilim fakat hastalığım ve sınavlarım yüzünden bu dönemlerden geçtim. Eğer bu yazıda bir hatam var ise hepinizden özür dilerim.

Tüm Reklamları Kapat

260 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Klasik Koşullandırma (Pavlov Etkisi). (28 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. İrade (Öz-Denetim) Videosu. (28 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. İrade Ile Ilgili Sıkıcı Bir Yazı. (28 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close