Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bureydea Krgnc
Üye 4 hafta önce 2 Cevap
5

Eğitim öğretim müfredatımız neden yaratıcı çocuklar, niye yeni fikirler üretebilen çocukları çıkartmıyor?

Bu sadece bizim müfredatımızla mı alakalı? yoksa diğer ülkelerde de aynı sorun geçerli mi?
364 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 4 hafta önce

Belki de istenmiyordur?

Maazallah ya her çocuk soru sormaya başlarsa, aklını kimseye emanet etmemesi gerektiğinin farkına varıp hayır demeyi öğrenirse, haklarının farkına varıp ismine yaraşır şekilde (talebe) talep eden olursa, başkasının haklarını gözetmeyi bir asgari ahlaki gereklilik sayarsa, cehalete karşı amansız bir savaşın içine girip her ortama aklı, bilimi ve aydınlığı egemen kılma derdine düşerse…

Böylesi milyonlarca çocuğun var olduğu bir toplumu bir düşünün. Bu çocukların kısa bir süre sonra o toplumun söz sahibi yetişkinleri olduklarını bir düşünün. Böylesi bir toplumu bugünkü yönettiğiniz şekilde yönetebilir misiniz?

Tüm Reklamları Kapat

Ona yalan söyletebilir misiniz, hakkını yiyebilir ve hak yemesini, yenmesine göz yummasını bekleyebilir misiniz?

Hiç soru sormadan sadece inanmasını ve itaat etmesini bekleyebilir misiniz? Aklını satın alabilir misiniz? Onu bir koyun gibi güdebilir misiniz? Önüne ve bir çubuğun ucunda uzattığınız asılı bir tutam ot ile onun sırtına ömür boyu beleşe binerek yol alabilir misiniz?

İşte bugün dünyayı yöneten kapitalizmin temel felsefesi olan pragmatizmin ( işbitiricilik, çıkarım için her yol mubah felsefesinin), gücünü yettirdiği tüm dünya ülkelerine dayattığı eğitim modeli, egemenin kolay yönetebilmesi ve vesilesi ile ikinci bölümdeki tüm olmaması lazım geleni itiraz olmadan oldurabilmesi içindir.

Haliyle ülkemiz de ne yazık ki bundan az ya da çok nasiplenmiştir. Son müfredat değişikliği bunu bağıra bağıra söylüyor. Sevgiyle…

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Aykut Kayı
Ebeveyn 4 hafta önce

İlk okula giden 2 çocuğum var okula başladıklarındaki merak düzeyinde 2 yılda ciddi azalma oldu bilgi yükleniyor fakat yaratıcılığın ham maddesi olan merak duygusu köreliyor. Önceden yeni bir bilgiyi dikkatle dinlerlerken şimdi uzaklaşıyorlar.

Nedenlerine gelirsek basitce bazı temel durumlar var. Öncelikle müfredat çok sınırlı bir konuyu sadece öğretip bir kaç basit örnekle geçiştiriyor matematik bile ezberci yaklaşım ile anlatılıyor çocuklar neyi neden öğrendiğini bilmiyorlar. Öğretmenler durumun farkında fakat yetkileri sınırlı ve bazı veliler bu durumu kullanıyor. (Örneğin ek kaynak önermek bile yasak, farklı kaynaklardan verilen ödev vesaire şikayet ediliyor.) öğretmenlerde doğal olarak çizginin dışına çok çıkamıyor. Bunun yanında sınıflar kalabalık ortalama 40 kişilik sınıflar. Öğrenciler ilk okulda bile arkadaşlarıyla yarış halinde bu olay iletişimlerini alt üst ediyor. Çocuklar eğitim alırken gün doğmadan okula gitmek zorunda olmaları, mükemmeliyetçi veli baskısı, kalabalık sınıflarda disiplin sağlamaya çalışan agrasif öğretmenler, sürekli bir maraton hali ve akran zorbalığı gibi sorunlarla boğuşurken öğrendiği bir bilgiden merakla yaratıcılığa giden yol çok mümkün görünmüyor.

İlk önce bu basit ama önemli problemleri çözdüğümüzde bir bilginin önce neden öğretildiğini anlatarak onları yaratıcılığa teşvik etmenin yolları tartışılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close