Bir bilim insanı olmak yüksek azim ve sağlam mental gerektirir. Bu süreçte öğrenmeyi sevmeli, sürekli araştırmalar yapmalı ve merak duygunuzu sürekli diri tutmalısınız. Ayrıca her zaman kuşkucu ve sorgulayıcı bir insan olmalı bu özelliğinizi de günlük hayatınıza aktarmalı, karakterinizle özdeşleştirmelisiniz.
Öncelikle iyi bir eğitim almalısınız. Özellikle fen bilimlerine karşı ilgili olmalı ve sağlam bir temel oluşturmalısınız. Lise ise kendinizi tanımanın en iyi basamaklarından biridir. Burada fen bilimleri derslerine ilginiz var mı, bu dersleri başarıyla ve severek yapabiliyor musunuz bunları gözlemlemek ve kendinizi tanımak için en iyi aşamadır.
Üniversitede ise eğer fen bilimlerine yöneldiyseniz fizik, kimya, biyoloji ya da mühendislik vs bölümlerinde lisans eğitimi alırsınız ve burada bilimin doğasını ve metodolojisini, bilimsel araştırmalar nasıl yapılır vs öğrenirsiniz ve akademiye adımınızı atmış olursunuz.
Sonra yüksek lisans süreci başlar. Bu aşamada projeler ve tez yazımı vardır ve belirli bir alanda uzmanlaşmaya başlarsınız.
Yüksek lisanstan sonra doktora yapmanız gerekir. Doktora artık bilim insanı olma yolundaki en önemli adımdır. Doktoranızı yaptıktan sonra kendinize özgü çalışmanızla bilime katkı yapmış olursunuz ve artık bir bilim insanı olmuşsunuz demektir. Kısaca bilim insanı olma süreci bu şekildedir ancak tabii ki bilim insanı olmak sadece unvanla ya da sahip olunan bilgiyle açıklanamaz. Bilim insanı; karakteriyle, duruşuyla, topluma her zaman ışık [1]olmasıyla ve vicdanı da irfanı da hür olmasıyla öne çıkmalıdır.
Kaynaklar
- David E. H. Jones. Becoming A Scientist: A Guide To Building A Successful Research Career.