Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Akbaş
Emir Akbaş
87K UP
Üye 19 Kasım 3 Cevap
4

Elektronların tam konumunu ve hızını neden belirleyemiyoruz? Önümüzdeki engel nedir?

687 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 25 Kasım

Gökhan Bey'in cevabı için teşekkür ederiz. Cevabın giriş kısmında belirsizlik ilkesi formülü ile konuya açıklık getirilmeye çalışılmış ancak bir iki nokta havada kalmış gibi duruyor. Konuyu iyice basitleştirirsek daha anlaşılabilir olacak.

Öncelikle; konum ve momentum belirlemek ile aciz ölçüm aletlerimizin bir alakası yok. Ölçüm aletleriniz ne kadar hassas olursa olsun her ikisini birden, hatta sadece birini net bir şekilde belirleyemezsiniz.

Formülün mantığını iyice basitleştirerek anlamaya çalışabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

∆x.∆p>=h/4π . Bu formülde h/4π kavramına takılmayın, neticede bu sabit bir sayı. Eşitliğin sağına herhangi bir sabit sayı verelim ve buna "4" diyelim. Bu durumda;

∆x=2, ∆p=2 olabilir. Şimdi işi zıvanadan çıkaralım; ∆x 1.000.000 gibi bir rakam olsun, bu durumda ∆p 0,000004 olmak zorunda kalır. Yani çarpanlardan birisini ne kadar büyütürseniz büyütün diğer değişken asla sıfır olamaz.

Şimdi uzman matematikçilerimiz (Sena Hanım gibi) "ya bırak şimdi, işin içine limit falan girerse görürsün sıfıra ulaşılır mı, ulaşılmaz mı" diyebilir ve üstelik haklı da olurlar.

Ben de şöyle cevap veririm: Bir parçacığın konumunu belirlemek için olağanüstü bir teknoloji kullandım ve konumu zorlaya/kanırta belirlemeye çok yaklaştım, ne olur? Elbette momentumu sonsuz bir değere doğru yaklaşır. Eee, bu kadar enerji tek bir noktaya sıkışırsa ne olur? Al sana karadelik, al sana gene belirsizlik. Enerji ve kütle birbirinin tezahürü ise tek bir noktaya sıkışmış enerji aynı zamanda kütle gibi davranacaktır.

Sonuç: Her ne halt edersek edelim, Heisenberg haklı çıkar. [1]

Kaynaklar

  1. E. özmeral. Belirsizlik İlkesini Anlamak: Werner Heisenberg Ve Diğerleri Ne Dedi? - Evrim Ağacı. (11 Şubat 2016). Alındığı Tarih: 25 Kasım 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Poyraz Sıngın
fizik araştırmacısı 19 Kasım

Bu sorunun cevabı tamamıyla Heisenberg Belirsizlik İlkesi ve ölçüm aletlerimizin acizliği ile ilişkilidir. Bu duruma bir örnek olarak bir cismin konumunu nasıl ölçebileceğimize bir bakalım. En basit haliyle bulunduğumuz noktayı orijin (0 noktası) kabul edersek cisme gönderdiğimiz bir ışık dalgasının gidiş-geliş süresini ikiye bölüp ışık hızıyla çarparsak cismin bizden uzaklığını bulabiliriz. Eğer söz konusu cisim klasik fiziğin uğraş alanı içerisindeyse (yani gündelik hayatımızda deneyimleyebileceğimiz kadar büyükse) ona gönderdiğimiz ve ondan seken fotonlardan (ışık taşıyan parçacık) belirgin biçimde etkilenmeyecektir. Zira fotonların görece düşük momentumu cismimizin hızını ve konumunu değiştirebilecek kadar güçlü değildir. Ancak söz konusu işlemi kuantum mekaniği alanında çok küçük cisimlere yaparsak (örneğin elektronlar) ışığın momentumu vb. özelliklerinden dolayı cisimlerimizin konum/hızları belirgin değişim gösterecektir. Örneğin biz 0 noktasındayken 1 noktasında bulunduğunu düşündüğümüz bir elektronun bize uzaklığını ölçmek için ona bir foton gönderdiğimizde fotonumuz elektronu etkileyecek ve elektronun hızı değişecektir. Tabii bu işin en basit biçimde yorumlanmış örneğidir ve araştırmalar genişletilebilir. (Tıpkı uzay zaman dokusu anlatılırken çarşaf kullanılması gibi) Dolayısıyla bizler ölçüm aletlerimizden dolayı hassas ölçüm yapamayız ve bir parçacığın konum ve hızını aynı anda bilemeyiz. Bu duruma Heisenberg Belirsizlik İlkesi denir :)[1]

Kaynaklar

  1. S. Uçar. (2020). Heisenberg Belirsizlik İlkesindeki ‘Belirsizlik’. Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi, sf: 72-82. | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gökhan Polat
Gökhan Polat
175K UP
Bilim ve felsefe sevdalısı 23 Kasım

Merhaba

Bunun sebebi temelde Heisenberg belirsizlik ilkesi yüzündendir

Formül ile

Tüm Reklamları Kapat

∆x.∆p>=h-/2

Veya

∆x.∆p>=h/4π

∆x konumdaki belirsizliği

Tüm Reklamları Kapat

∆p momentumdaki belirsizliği

h-/2 indirgenmiş planck sabitinin yarısını ifade eder

h/2=h-

Yani iki türlü de gösterilebilir aynı şeyler zaten

(h- indirgenmiş planck sabiti klavyemde olmadığı için öyle yazabildim normalde h çizgi şeklinde gösterilir ve bu yazdığıma kıyasla daha karizmatik bir ifadesi var.)

Yani konumdaki belirsizlik ile momentumdaki belirsizliğin çarpımı indirgenmiş planck sabitinin yarısından büyük veya eşit olması gerekir işin basitçe matematiksel kısmı bu

Şimdi gelelim biraz sözel kısma

Bunu örnekleyerek anlatacağım

Şimdi bir elektronu uyarmanın birden fazla yolu vardır fotonla elektronla sıcaklıkla vb vb

Örnek olarak elektronun konumunu merak ettiniz ve foton yolladınız diyelim foton elektron ile etkileşime girdiğini varsayarak konumundaki belirsizlik azalır evet lakin siz aynı zamanda elektrona birnevi dışarıdan bir kuvvet uygulamış olacağınızdan bu elektronun momentumunda bir değişiklik yaratacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Üstelik tek belirsizlik momentum konum belirsizliği değildir birden fazla belirsizlik vardır örneğin enerji zaman belirsizliği zaten bunun sayesinde de yıldızların bazı davranışlarını açıklayabildik her neyse umarım açıklayıcı olmuştur

Kaynaklar

  1. Gloria Lotha. Uncertainty Principle. Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close