Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Melisa Karataş
Üye 18 Kasım 3 Cevap
4

Depresyonu hızlı bir şekilde nasıl atlatabilirim?

1,316 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ahmet Temiz
Ahmet Temiz
127K UP
Psikoloji meraklısı 24 Kasım

Bunun en hızlı yöntemi alanın uzmanlarından destek almak ve onların tavsiyesi doğrultusunda hareket etmek olur. Aksi hâlde vakit kaybetme ve durumun daha da kötüleşmesi ihtimali artabilir.

Alanın uzmanı değil sadece meraklısı olduğumu belirterek kendi fikrimi aktarayım. Eğer depresyon kelimesini daha çok toplumda kullanıldığı şekliyle yani motivasyon kaybı içeren bir çöküntü hâli olarak kullandı iseniz içinde bulunduğunuz durum çevresel ve içsel faktörlerin sebep olduğu endişe ve stresle ilgili olabilir. Eğer sürece eşlik eden kaygı bozukluğu da mevcut ise bu konu tek başınıza üstesinden gelmenin zor olduğu ve gittikçe kötüleşen bir hâl alabilir. Bu noktada ilaç tedavisi de gerekli olabileceğinden vakit kaybetmemek önemlidir. Bu alandaki rahatsızlıklarda sürecin olumlu veya olumsuz ilerleme şekline göre tedavi yönteminin güncellenmesi gerekebildiğinden, sürece aktif katılım göstermeniz ve uzmanınızı denenen yöntemlerin etkili olup olmadığı konusunda bilgilendirmeniz de yine oldukça önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Furkan Arduç
Öğrenciyim 20 Kasım

Depresyonda olduğunuzu düşünüyor musunuz, yoksa bu bir uzman tarafından size tanı olarak mı kondu? Eğer bir psikolog ya da psikiyatrist tarafından depresyon tanısı aldıysanız, tedavi sürecinizi mutlaka onların yönlendirmesi gerekir.

Depresyon, birçok türü bulunan ve biyolojik, psikolojik, fiziksel ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu sonucu ortaya çıkan ciddi bir rahatsızlıktır. Kötü bir gün geçirmek ya da mutsuz hissetmek, depresyonda olduğunuz anlamına gelmez. Depresyon, günlük hayatta yapmaktan zevk aldığınız ya da zorunlu olan işleri yapmanızı engelleyen, uzun süreli bir durumdur. Bu hastalık, kişinin mücadele gücünü, yaratıcılığını ve iradesini zayıflatabilir.

Eğer beyindeki serotonin gibi mutluluk hissi sağlayan hormonların üretiminde bir sorun varsa, depresyonu sadece iradeyle yenmek genellikle mümkün değildir. Bu durumda psikiyatristler tarafından uygulanan ilaç tedavisi ve psikologların sağladığı terapi çok önemlidir. Halk arasında "iradeyle üstesinden gelirsin kuzum, canını çok şaapma" şeklindeki tavsiyeler genellikle bilimsel temele dayanmaz ve kişiyi daha fazla zorlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir metaforla açıklamam gerekirse: Kendinizi bir araç olarak düşünün. Hayat yolunda ilerlerken motorunuzda (beyninizde) bir sorun çıkıyor ve aracınız duruyor. Bu durumda motoru tamir etmeden tekrar yola devam edemezsiniz. Psikiyatrist, motorunuzu tamir eder; psikolog ise bir daha bu arızanın yaşanmaması için sizi eğitir. Bu ikisi birlikte çalıştığında ancak araç yeniden güvenle yola çıkabilir.

Eğer günlük işlerinizi yapabiliyor, temel ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyor ve hayata dair küçük de olsa keyif aldığınız şeyler bulabiliyorsanız, depresyonda olmanız düşük bir ihtimaldir. Üzüntü ve mutsuzluk ise hayatın doğal bir parçasıdır. Üzülmek de diğer duygular gibi insana özgü ve değerlidir. Bu duygularla savaşmak yerine onları yaşamak, ama hayatınızı ele geçirmelerine izin vermemek önemlidir.

Son olarak, duygularımızı daha iyi anlamak için Inside Out 1 ve Inside Out 2 animasyonlarını izlemenizi, ayrıca şu makaleleri okumanızı tavsiye ederim: "Depresyon Hakkında 6 Önemli Gerçek” ve “Depresyon Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?”. Hayat, sürekli değişen bir duygular dengesidir; hep mutlu ya da hep mutsuz olmayacağınızı bilmek önemlidir. Mutlu ve mutsuz günler dilerim :).

175 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Eski zamanda aynı sorunu yaşamıştım. 20 Kasım

Tamamen kendi tecrübelerime ve düşüncelerime göre konuşacağım.Çünkü depresyonun hali kişiden kişiye değişmekle beraber bunun çözümüde değişir.

Bu ruh halinin sebebi bir sevilen,hedeflere ulaşamamak,yalnız kalmak,vb. çok şey olabilir.

Bana kalırsa deprosyandan kurtulmanın en genel ve öz yolu kendimize yeni uğraşlar ve umutlar bulmaktan geçer.Çaba gösteriyor olmak çok önemlidir,çabalarımız olumsuz sonuçlansa bile çaba göstermek hiç bir şey yapmama düşüncesinden kat ve kat iyi gelir insana.

Tüm Reklamları Kapat

Objektif olarak yorumlayın kendinizi,hatalarınız olduğunu görüyorsanız onları düzeltin.Eğer hatanız yoksa üzülmenin bir kaidesi yok.Elinizden geleni yapmışsınızdır.

Unutmayın; her zaman güzel bir taraftan düşünebilir insan.

Kabul edemediklerinizi değiştirin,değiştiremediklerinizi kabullenin.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close