Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Taner Özcan
Taner Özcan
44K UP
Üye 28 Ekim 3 Cevap
4

Yöntemsel Yaklaşımlar (Felsefi akımlar -mı-) ve Teorik Yaklaşımlar (Kuramlar -mı-) olgularını "Bilim Üretim" süreci özelinde açıklayabilir misiniz?

Neyi anlamadığımı bile bilmiyor olabilirim. Son umudum sizlersiniz. Örneğin; psikolojik bir tez çalışması başlatacak olsam. Varsayımı / konuyu felsefi akımlardan birine dayamak "zorundayım" değil mi? Sonrasında da bu konuyu ATIYORUM Sembolik Etkileşimcilik bakışı ile araştırmaya karar versem... Yani tüm bunların mantığını anlatan bir kitap, rehber
851 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 28 Ekim

Bir araştırma projesinde konuyu belirli bir felsefi akım çerçevesine oturtmak şart değil ama bunu yapmak araştırmanın temelini daha sağlam hale getirir ve araştırmanın hangi bakış açısıyla yapılacağını netleştirir. Mesela “Pozitivizm” gibi yaklaşımlar tek bir nesnel gerçeklik olduğunu varsayarken, “Yapısalcılık” ya da “Konstrüktivizm”, birden fazla gerçekliğin olabileceğini kabul eder. Bu tür felsefi çerçeveler araştırmacının hem gerçeğe dair hem de bilgiye dair duruşunu şekillendirir; yani verilerin nasıl toplanacağı ve değerlendirileceğiyle ilgili yol haritası çizer. Bu da özellikle psikoloji veya sosyal bilimler alanlarında araştırmanın güvenilirliğini artırır.

Bir felsefi çerçeve seçildikten sonra teorik yaklaşımlar araştırmaya daha spesifik bir yön verir. Mesela “Sembolik Etkileşimcilik” gibi bir teori anlamın insanlar arasındaki etkileşimlerle nasıl oluştuğuna odaklanır ve analiz sürecini de bu doğrultuda şekillendirir. Felsefi temelden başlayıp teorik çerçeveye doğru ilerleyen bu yaklaşım araştırmanın daha net ve tutarlı olmasını sağlar. Paradigmalarla teorilerin bu uyumlu kullanımı, araştırmanın nasıl bilgi üreteceğini ve ortaya çıkan bilginin geçerliliğini daha güçlü bir temele oturtur.

Umarım doğru anlamışımdır sormak istediğiniz şeyi. Eğer yanlış anladığım bir nokta varsa ya da sorunuza yanıt veremediysem bu yazmış olduğum cevabın paylaş kısmından alıntıla yaparak durumu belirtin ona göre bi yol izleriz.

Tüm Reklamları Kapat

132 görüntülenme

Kaynaklar

  1. APA. Apa Handbook Of Research Methods In Psychology, Second Edition. Alındığı Tarih: 28 Ekim 2024. Alındığı Yer: APA | Arşiv Bağlantısı
  2. M. Tombs, L. Pugsley. Understand Research Philosophies And Paradigms In Medical Education. Alındığı Tarih: 28 Ekim 2024. Alındığı Yer: Cardiff | Arşiv Bağlantısı
  3. E. Jackson, et al. Choosing A Methodology: Philosophical Underpinning. Alındığı Tarih: 28 Ekim 2024. Alındığı Yer: University of Cumbria | Arşiv Bağlantısı
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 28 Ekim

Felsefe yol ardı olan bilim yolcudur!

Hiçbir bilişsel ve bilimsel süreç yoktur ki bir felsefeye dayanmasın. Felsefe bilimin ebesidir ve soru sormak hala onun tekelindedir. Ki kendisi akıl sevgisi olarak nitelenir.

Ancak felsefenin bu büyük ve büyülü gücü bir zaman sonra egemen olan zihniyeti o denli rahatsız eder ki, yerine uyduruk, çarpıtılmış, uydurulmuş olanını ikame etme derdine düşürür.

Tüm Reklamları Kapat

Misal amaç için her yolu mubah kılan pragmatizm öyle bir felsefedir. Ya da bir bakıma yılgınlığın bir ürünü olan varoluşçuluk belki amaç itibarı ile değil fakat sonuç olarak niyetinden bağımsız vardığı yer itibarı ile öyle bir felsefedir.

Ancak bazı felsefi yaklaşımlar vardır ki kaynağını akıl ve bilimden almakla kalmaz çıktılarını da aynı aklın ve bilimin önce rızasına sunar, eleğinden geçirir, ardından hizmetine amade eder. Buna da diyalektik materyalist felsefe adı verilir. Özeti de şudur: Bilebiliriz. Akıl ve bilim ışıktır. Yanılabilir ve fakat yanılabildiğini yine ve bir tek kendisi bilir. Yanılmakla ve bilmekle kalmaz, bunun gelişmenin en temel dinamiği olduğunu da bilir ve bilimsel kuşkuyu baş tacı eder.

Zıtların birliği ve çelişkisini, evrenin devinimini, değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu, aynı nehirde iki kez yıkanamayacağımız netliği ile savunur.

Yani bir bakıma yürüyeceğimiz yolun haritasını önümüze akla dayalı ve bilimsel ispata açık olarak döşer. Gerisi bize kalmıştır. Ancak son bir şey daha söylemeden etmez: Teorisiz pratik olmaz…

Ne ve neden sorusunun müeelifidir. Bu yoldur… Nasıl, ne zaman, nerede ve kim sorusunun cevabını ise bilime havale eder. Bu ise yolcunun hem işi hem de ta kendisidir…

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Muhammed Yahşi
Psikoloji bilim dalı hakkında makaleler okudum/yazdım. 2 Kasım

Yöntemsel Yaklaşımlar (Felsefi Akımlar): Bu aşamada, çalışmanızın temel felsefi arka planını belirlemeniz gerekir. Felsefi akımlar, araştırma sürecinin nasıl yapılandırılacağını, bilginin nasıl üretileceğini ve hangi yöntemlerin kullanılacağını etkiler. Örneğin, eğer pozitivist bir yaklaşımı seçerseniz, bilimsel yöntemin nesnelliğine ve gözlemlenebilir verilere odaklanmanız gerekir. Psikolojik bir tezde, çalışmanızın temelini atan bu felsefi yaklaşım, araştırmanın hangi soruları soracağını ve bu soruları nasıl yanıtlayacağını belirler.

Teorik Yaklaşımlar (Kuramlar): Yöntemsel temelinizi kurduktan sonra, spesifik teorik bir çerçeve seçerek çalışmanızın daha somut bir analiz çerçevesine oturmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, psikolojide "Sembolik Etkileşimcilik" gibi bir teori seçerseniz, bu teorinin bakış açısına göre verilerinizi analiz edersiniz. Teorik yaklaşımlar, çalışmanızın kavramsal çerçevesini oluşturur ve araştırma sorularınıza derinlik katmanızı sağlar[3]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. T. Kuhn. (). Bilimsel Devrimlerin Yapısı Yapısı.
  2. K. Popper. (). Bilimsel Araştırmanın Mantığı.
  3. A. Bryman. (). Sosyal Araştırma Yöntemleri.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close