Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hüseyin Karabıyık
Üye 15 Mayıs 2024 3 Cevap
3

Karadeliklerin fotonları çekmesi konusunu anlamadım, fotonların kütleleri yok ve karadelikler kütle çekim kuvvetiyle fotonları nasıl çekiyor?

Bunun açıklamasını yapabilir misiniz ?
312 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Emre Çelik
Emre Çelik
116K UP
Kuantumsuz fiziğe fizik demem 15 Mayıs 2024

Karadeliklerin fotonları çekme konusu genel görelilik teorisinin temel prensiplerinden biriyle açıklanabilir. Fotonların kütlesi olmamasına rağmen karadeliklerin güçlü kütleçekim alanları uzay-zamanı o kadar büyük bir derecede büküyor ki fotonlar dahil olmak üzere ışığın yolu değişiyor ve bu da onların karadelik tarafından çekilmesine neden oluyor.

Einstein'ın genel görelilik teorisine göre büyük kütleli bir cisim çevresindeki uzay-zamanı büküyor. Işık uzay-zamanda her zaman en kısa yolu izler bu da genellikle düz bir çizgi olarak düşünülür. Ancak eğer uzay-zaman bükülmüşse ışığın izleyebileceği en kısa yol da bükülür. Karadeliklerin etrafındaki uzay-zaman o kadar şiddetle bükülür ki olay ufkuna yakın bir noktada ışık bile karadelikten kaçamaz ve içine çekilir.

Bu durum ışığın doğrudan karadelik tarafından çekilmediği ancak karadelik çevresinde bükülen uzay-zamanın ışığın yörüngesini değiştirdiği anlamına gelir. Bu, ışığın karadelik tarafından etkilendiği gibi görünmesine neden olur ancak aslında ışık bükülmüş uzay-zamanda doğal yolunu izliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu model genel görelilik teorisinin karmaşık matematiksel denklemleriyle tanımlanır ve bu denklemler karadeliklerin etrafındaki uzay-zamanın geometrisini belirler. Bu nedenle fotonların kütlesiz olmalarına rağmen karadeliklerin güçlü kütleçekim etkisi altında kalabildikleri ve olay ufkunun ötesine geçemeyecekleri şekilde yollarının değiştirilebildiği anlaşıılır.[3]

Kaynaklar

  1. John Staughton. Science Abc. Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Scienceabc | Arşiv Bağlantısı
  2. Eric R. Olson. Scientific American. Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
  3. Richard Phelps. Astronomy. Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Astronomy | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 15 Mayıs 2024

Bu ve buna benzer pek çok soru bu platformda soruldu ve görünen o ki sorulmaya devam edecek. Eski cevapların kapsamını genişleterek cevap vereceğim için tekrar cevap vermekte bir sakınca görmüyorum.

Öncelikle kütle kavramını iyi anlamamız lazım, isterseniz Newton'un ikinci yasasına göre tanımına bakalım. Kütle; cismin herhangi bir kuvvet tarafından ivmelenmeye karşı gösterdiği dirençtir. Bu tanımı şu şekilde değerlendirebiliriz; uzayda herhangi bir noktada durağan halde öylece durduğunuzu düşünün, size bir birim ivme kazandırmak için belirli bir kuvvet ile itmem gerekir, sizin ivme kazanacağınız bu itme kuvveti kütleniz ile eşdeğer oluyor. Dikkat ederseniz uzayda öylece durduğunuzu varsaydık, yani bir durağanlıktan bahsettik, bu değer aslında sizin durağan kütlenizdir. Peki, belirli bir yönde belirli bir ivmeniz olsaydı gene aynı kuvvet ile ivmenize bir birim daha katacak şekilde ivme kazandırabilir miydim? Cevabımız hayır! Artık daha güçlü bir kuvvete ihtiyacımız olurdu, işte bu durum için "cisimlerin hareketinin niceliğine yani momentumuna bağlı göreli kütlesi vardır" diyoruz. Fotonlara gelecek olursak; Evet, durağan kütleleri gerçekten yok ancak, momentumlarına bağlı göreli kütleleri var.

İkinci iyi anlamamız gereken durum kütle çekim; aslında hiç bir cisim kütlesi ne olursa olsun başka bir cismi çektiği, ittiği falan yok. Bizler durumu açıklayabilmek için böyle kavramlar kullanıyoruz. Einstein'ın bize öğrettiği neydi? "Kütleler uzayı büküyor", yani işin içine eğri uzay giriyor. Fotonlar açısından duruma bakacak olursak; Diyelim ki bir foton karadeliğin neden olduğu eğri uzayın etkisi ile etrafında dönüyor olsun. Fotonun bir bilinci olsa ve "niye burada dönüp duruyorsun" diye soracak olsak, fotonun cevabı şu olurdu "benim dönüp durduğum falan yok, doğama uygun bir şekilde, yani elektromanyetik dalga hareketine uygun olarak dosdoğru yoluma gidiyorum" derdi. Gerçekten de foton eğri uzay geometrisi açısından bakıldığında düzgün bir şekilde yoluna gitmektedir. Görseli anlamaya çalışın.

Tüm Reklamları Kapat

Eğri Uzay Geometrisi
Eğri Uzay Geometrisi

Görselde gördüğünüz gibi yıldızdan gelen foton başka büyük kütleli bir cismin yanından geçerken sanki yolunu değiştirmiş gibi görünüyor ve buna neden olan şey uzayın eğri geometrisidir, oysa foton açısından hala kesik çizgiler ile belirtilen rotada düzgünce yoluna gitmektedir.

Karadeliğin neden olduğu ve uzayın maksimum büküldüğü olay ufkunun içinde karadeliğe yolculuk eden fotona ne oluyor bilmiyoruz, uzay-zaman ikiliğinin anlamını yitirdiği tanımsız bir tekillik durumu söz konusu. Ancak, kesin olarak emin olduğumuz bir şey var; foton asla bu karadelikten kaçamayacak. Kısaca kaçış hızından bahsedecek olursak; kütlelerin neden olduğu eğri uzayın etkisinden kurtulabilmek için belirli bir hızın üstüne çıkmanız gerekir, örneğin bu Dünya için 11,2 km/sn dir. Bir cismi bu hızda yukarı fırlatırsanız, cisim eğri uzayın etkisinden kurtulur ve uzaya savrulur. Karadeliklerin kurtulma hızı kesinlikle 300.000 km/sn den büyüktür. Işığın hızı bu değerin biraz altında olduğu için düştüğü karadelikten asla kaçamayacaktır.[1][2][3][4]

Kaynaklar

  1. Taner Güler. Evrenin İşleyişine Dair Temel Bir Özellik: Kütle. (8 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Bilimkurgu Kulübü | Arşiv Bağlantısı
  2. Z. Emecan. Kaçış Hızı Nedir? (Kurtulma Hızı): Uzaya Nasıl Çıkarız? • Kozmik Anafor. (18 Mart 2016). Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı
  3. Ç. M. Bakırcı. Kütle Nedir? Ağırlık Nedir? İkisi Arasındaki Farklar Nelerdir? - Evrim Ağacı. (5 Haziran 2014). Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  4. M. Taşdemir. Lorentz-Minkowski Uzayında Eğri Ve Yüzeylerin İncelenmesi - Evrim Ağacı. (14 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 15 Mayıs 2024

Karadeliklerin fotonları çekmesi, genel görelilik teorisine dayanır. Fotonlar, ışık hızında hareket eden elektromanyetik parçacıklardır ve kütleleri olmadığı kabul edilir. Ancak, karadeliklerin kütlesi çok büyük olduğu için, bu kütlenin etrafındaki uzay-zamanı büker ve eğitir. Bu eğrilme, çevresindeki uzay-zamanın karadelik tarafından çekilen her şeyi çekmek için oluşturduğu kütleçekimi olarak adlandırılır.

Fotonlar da dahil olmak üzere herhangi bir parçacık, bu eğrilmiş uzay-zaman boyunca hareket ederken, bir çeşitçe eğriliği takip eder ve bu nedenle karadeliğe doğru çekilir. Fotonlar kütleleri olmasa da, uzay-zamanın eğriliği nedeniyle karadeliklerin kütle çekim kuvveti tarafından çekilirler.

Bu durum, karadeliklerin çevresindeki madde ve ışığın nasıl davrandığını anlamak için önemlidir. Karadeliklerin kütleçekimi o kadar güçlüdür ki, hatta ışığın bile kaçamayacağı bir sınırla sonuçlanır, bu sınıra "olay ufku" denir. Dolayısıyla, karadelikler, içlerine giren her şeyi, hatta ışığı bile, içlerine doğru çeken çok güçlü kütleçekimine sahiptirler.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Timothy C. Beers, Norbert Christlieb, et al. The Discovery And Analysis Of Very Metal-Poor Stars In The Galaxy. Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2024. Alındığı Yer: annualreviews | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close