Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
3

Karbon testi en fazla 50000 yıl öncesine bilgi verebiliyorken; kemiklerinin veya başka yerdeki buluntuların 250000 yıllık olduğu neye göre söyleniyor?

Karbon testi en fazla 50.000 yıl öncesine bilgi verebiliyorken;naledi kemiklerinin veya başka yerdeki buluntuların 250.000 yıllık olduğu neye göre söyleniyor. Ayrıca naledinin bulunduğu mağarada, yedikleri bir şeylerden zehirlenip ölmüş orada kalmış maymunların kemikleri de olabilir. Oraya getirilip gömüldüklerini nereden çıkarıyoruz. Belki o mağar
259 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
1 Cevap
İlhan Taşlı
Antropoloji Okuru

Karbon 14 yöntemine göre; karbon, 6 proton ve 8 nötrondan oluşur, çekirdeğin bu durumu onu karasız hale getirir yani çekirdek radyoaktiftir. Bu bozunmanın belirli sürelerde yarılanma ömürleri vardır. Bu sürelere göre elde edilen bulgunun yaşlandırması yapılır. Karbon 14 izotopunun maksimum yarılanma ömrü 50.000 yıl civarında olduğu için, soruda bahsettiğiniz şekilde daha yaşlı olduğu düşünülen bulgularda bu yöntem uygulanmaz.

Doğada bulunan radyoaktif tek madde karbon 14 değildir. Yaşlandırması yapılan her bulguda bu izotopun olması zaten beklenemez (örneğin; metal eşyalar organik olmadığı için C14 bulunmaz). Potasyum bozunması, uranyumun kurşuna bozunması, uranyum serilerinin bozunması, birikim tortullarında bulunan mineral kristallerindeki elektronların radyasyon hasarının birikimi, kozmik ışınlar tarafından üretilen nükleitlerin bozunması, volkanik çökeltilerin kimyasal yapısına göre yaşlandırılması diğer yöntemlerdir.

Sayılan yöntemlerin içinde, bozunma süreleri 100 milyarlarca yıla ulaşan yöntemler vardır. Bu sayede bırakın Dünya'daki bulguları evrende bilinen tüm maddenin yaşlandırması yapılabilir.[1] Bu duruma en klasik örnek; Dünya'nın yaşının hesaplanmasıdır. Volkanik ve kıta hareketleri yüzünden ilk oluşum aşamasındaki kayaçlara ulaşmak mümkün olmamaktadır. Güneş sistemi oluşurken sistem içerisinde serbest kalan ve Dünya'ya düşen meteorların yaşlandırması bize fikir vermiştir.

Kaynaklar

  1. Ş. Ölez, et al. Fosiller Nasıl Tarihlendiriliyor? Karbon-14 Metodu Haricindeki Yöntemler Neler?. (22 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 13 Şubat 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close