Bunun sebebi olay ufkunun büyüklüğünün kara deliğin kütlesi ile doğru orantılı şekilde büyümesinden kaynaklanıyor. Bir kara deliğin yarıçapı, şu formül ile hesaplanabilir:
Burada Newton'un evrensel kütle çekim sabiti, kara deliğin kütlesi ve ise ışık hızıdır.
Düşük kütleli kara deliklerin olay ufku da küçük olduğu için bu sınıra yaklaştıkça merkezdeki tekilliğe de çoktan gereğinden fazla yaklaşmış oluyorsunuz. Bu da sizi (soruda erişte etkisi olarak da tabir etmiş olduğunuz) spagettileşme adı verilen berbat bir sona götürüyor. Ancak yüksek kütleli kara deliklerde olay ufku çok daha geniş olduğu için sizi parçalayacak olan sınıra ulaşmadan, tekilliğe gereğinden fazla yaklaşmadan belki saatlerce hatta günlerce yol alabiliyorsunuz.
Evrim Ağacı'nın "Karadeliğin İçinden Kurtulabilir miydiniz?" isimli videosunun bir bölümünde bu durum çok güzel şekilde açıklanmıştır. Videonun ilgili kısmının bağlantısını buraya bırakıyorum.
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı, et al. Kara Delik Nedir? Kara Delik Nasıl Oluşur?. (13 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı