Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 26 Eylül 2023
4

Tardigrade neden bu kadar dayanıklı bir şekilde evrimleşti?

Bu canlılar bildiğim üzere, aşırı yüksek ve düşük sıcaklıklara, yüksek basınca, radyasyona ve hatta uzay boşluğuna bile dayanabilirler. Bu dayanıklılık, genetik düzeyde hangi adaptasyonları içermektedir ve tardigradların evrimsel geçmişindeki hangi olaylar veya çevresel baskılar, bu adaptasyonların evrimleşmesine yol açmış olabilir?
439 görüntülenme
Tardigrade neden bu kadar dayanıklı bir şekilde evrimleşti?
Tardigrade neden bu kadar dayanıklı bir şekilde evrimleşti?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar 27 Eylül 2023

Su ayısı (Lat: Tardigrada) gezegenimizde tatlı ve tuzlu su, kara parçalarında yaşayabilen gözle görülmeyen canlı türü. Ortalama uzunlukları 0,1 ile 1 milimetre arasındadır. Karada yaşayan su ayıları daha çok nemli ortamlarda bulunur. Genellikle onları zorlu yaşam koşullarında bile sorunsuz bir şekilde hayatta kalmalarıyla tanırız.

Tardigrad mikroskop altında görüntüsü.
Tardigrad mikroskop altında görüntüsü.
cepkolik.com

Yaşam koşullarının uygun olmadığı (örneğin uzay, çok düşük sıcaklık, çok düşük sıcaklık, yüksek radyasyon) durumlarda Kriptobiyoz olarak bilinen metabolizma işlevlerini ve faaliyetlerini durduran veya durma noktasına getirerek ''pasif'' hale geçerler.

Kriptobiyoz'un çeşitleri - türleri

Tüm Reklamları Kapat

  1. Anhidrobiyoz yani sudan yoksun yerler.
  2. Ozmobiyoz tuz oranının çok yüksek olduğu durumlar.
  3. Kriyobiyoz çok düşük sıcaklık.
  4. Anoksibiyoz oksijenin bulunmaması.

Dayanıklı Olmasında ki Etken Ne?

2016 Yılında bilim insanları su ayısı türlerinden biri olan Ramazzottius varieornatus'un (radyasyona en dayanıklı tardigrad türü) DNA haritasını çıkararak radyasyondan koruyan ve onarılmasını sağlayan ''Dsup'' proteinini keşfettiler. Dsup proteininin, kromatine bağlandığını keşfettiler. (Kromatin, DNA’nın proteinlerle oluşturduğu, iplikli bir yapıya sahip olan yumak biçimindeki ağ yapısı). Dsup proteini nasıl bu kadar dayanıklı hale getiriyor?

Bilim insanları, su ayılarına ait hücrelere değerin üzerinde X ışını vererek gözlemlediler. Normal koşullarda X ışınına maruz kalan hücreler bozulur, mutasyona uğrar veya ölür. Araştırma sonucu, Dsup proteininin DNA'yı sararak koruduğu belirlendi. DNA'yı sarması sonucu X ışınlarının içeri girip zarar vermesine engel olduğu ortaya çıktı. Sonuç olarak Dsup proteini, su ayılarının bu kadar dayanıklı olmasının asıl nedeni.

mikroskopta tardigrad.
mikroskopta tardigrad.
evrenatlası.com

Oxford Üniversitesi'nden David Sloan, su ayılarının 5.000 ila 6.000 GY radyasyona maruz kalıp yaşayabildiğini söylüyor ve "Bir insan 5 GY radyasyona maruz kalıp yaşayabilirse kendisini şanslı sayar" diyor. Yani buradan su ayılarının diğer canlılardan ayıran önemli hayatta kalma becerilerini görebiliyoruz.

Su Ayısının Evrimi

Hypsibius dujardini ve Ramazzottius varieornatus adında iki tür incelenerek böceklerden çok nematodlara (Ecdysozoa üstşubesine bağlı bir hayvan şubesidir) yakın olduğu ortaya konuldu.Daha sonra yapılan çalışmalarda tardigradların Arthropodlar ile kardeş grup oldukları açıklanmıştır. Cambrien döneminden beri varoldukları biliniyor.

Sonuç

Su ayılarının inanılmaz yaşam koşulları herkesi hayrete düşürmeye devam ediyor. Dsup proteinin sadece su ayılarına özgü olması bizi yeni araştırmalara teşvik edebilir. Bu protein, radyasyona maruz kalan çalışanların veya radyoterapi gören kanser hastalarının radyasyonun olumsuz etkilerinden korunmasında kullanılabilir. Tardigrad'lardan öğreneceğimiz çok şey var!

Kaynaklar

  1. Bilim Genc. Su Ayıları Uzayda Yaşamın Yol Göstericisi Olabilir Mi? | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 27 Eylül 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
  2. BBC News. Dünyanın En Dayanıklı Canlısı: Su Ayısı - Bbc News Türkçe. (5 Mart 2018). Alındığı Tarih: 27 Eylül 2023. Alındığı Yer: BBC News Türkçe | Arşiv Bağlantısı
  3. barnievet. Bilim, Su Ayılarının Nasıl ‘Tank’ Kadar Dayanıklı Olduğunu Açığa Çıkardı. Alındığı Tarih: 27 Eylül 2023. Alındığı Yer: barnievet | Arşiv Bağlantısı
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close