Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir G
Emir G
25K UP
Üye 10 Eylül 2023 1 Cevap
0

COVID-19 eskiye kıyasla daha az mı ölümcül? Bunun sebebi evrim mi?

Varyasyon sebebiyle bazı bireyler korona ya dirençlidir bazı bireyler ise değildir. Koronaya dirençli olan bireyler daha çok ürer bu yüzden her nesil bir öncekine kıyasla daha sağlamdır.
253 görüntülenme
COVID-19 eskiye kıyasla daha az mı ölümcül? Bunun sebebi evrim mi?
COVID-19 eskiye kıyasla daha az mı ölümcül? Bunun sebebi evrim mi?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Biyolog 11 Eylül 2023

Omikron varyantının önceki SARS-CoV-2 varyantlarına göre daha az ölümcül olduğuna dair kanıtlar arttıkça, sıklıkla dile getirilen açıklamalardan biri, virüslerin zaman içinde daima daha az öldürücü hale gelecek şekilde evrimleştiğidir.

Ancak bu teori, hastalık yapan tüm virüsler için geçerli değildir.

Enfeksiyonların zamanla daha az öldürücü hale gelme eğiliminde olduğu fikri ilk olarak 1800'lerin sonlarında ünlü bakteriyolog Dr. Theobald Smith tarafından öne sürüldü. Patojen evrimi hakkındaki teorisine daha sonra "öldürücülüğün azalması yasası" adı verildi.

Tüm Reklamları Kapat

Smith'in teorisi, kendi hayatta kalmalarını sağlamak için patojenlerin insan konakçılarını öldürmeyi bırakacak şekilde evrimleşmesiydi. Bunun yerine sadece hafif bir enfeksiyon yaratarak insanların etrafta dolaşmasına ve virüsün daha uzaklara yayılmasına neden oluyorlar. Ancak son 100 yılda virologlar virüs evriminin daha kaotik olduğunu öğrendiler.

Bazı durumlarda virüsler daha öldürücü hale gelecek şekilde evrimleşebilir. Virüsün hayatta kalması, yayılması ve virülansının devam etmesi, enfekte olabilecek insan sayısı, insanların enfeksiyondan sonra ne kadar süre yaşadığı, bağışıklık sisteminin tepkisi ve enfeksiyon ile semptomların başlangıcı arasındaki süre dahil olmak üzere birçok faktörün evrimsel baskılarıyla ilgilidir.

Ne yazık ki bu, salgının geleceğini tahmin etmenin neredeyse imkansız olduğu anlamına geliyor çünkü virüsler her zaman öngörülebilir bir düzende evrimleşmiyor.

Her biri benzersiz mutasyonlara sahip çok sayıda tanımlanmış COVID varyantı vardır. Ancak yeni varyantların çoğu ortaya çıkıyor ve daha sonra hızla yok olup gidiyor, hüküm süren baskın varyantla rekabet edemiyor. Ancak bazı varyantlar bağışıklık sisteminden kaçarak kolayca yayılır.

Tüm Reklamları Kapat

Omikron ciddiyetinin değerlendirilmesinde aşılar ve önceki enfeksiyonlar yoluyla elde edilen mevcut bağışıklığı göz önünde bulundurmak önemlidir.

Delta ve omicron gibi yeni varyantlarla, varyantların az ya da çok öldürücü olacak şekilde evrimleşip gelişmediğini belirlemek zor. Bunun nedeni, bu varyantların, bazı ülkelerde SARS-CoV-2'ye karşı oldukça fazla bağışıklığa sahip olduğumuz bir zamanda ortaya çıkmasıdır.

Çalışmalar, aşılanmış veya yakın zamanda enfeksiyon kapmış kişilerin, aniden ortaya çıkan bir enfeksiyon veya yeniden enfeksiyon geçirmeleri durumunda daha hafif semptomlara sahip olacağını gösteriyor. Bunun nedeni, varyantın daha az öldürücü olması değil, bağışıklık sisteminizin daha önceki aşılama ve enfeksiyonlar nedeniyle hazır olması.

Daha az ölümcül olsa bile, omikron varyantı önemli ölçüde daha bulaşıcıdır ve genel olarak daha fazla ölüme yol açmaktadır.

Aşılanmamış kişiler önemli ölçüde daha fazla risk altında olmaya devam ediyor. Aşı olan kişilere kıyasla bu kişilerin hastaneye kaldırılma olasılıklarının 17 kat ve Kovid-19'dan ölme olasılıklarının 20 kat daha fazla olduğu tahmin ediliyor.[1]

Kaynaklar

  1. Jess Dawson. Debunking The Idea Viruses Always Evolve To Become Less Virulent. (13 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 11 Eylül 2023. Alındığı Yer: ABC News | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close