Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sergen Öztürk
Üye 11 Ağustos 2023 1 Cevap
1

Kitap okuyamıyorum, nasıl çözerim?

Evet, kitap okuyamıyorum. Bunu fark ettim, uzun zamandır bir çok tarih, biyografi yada bilimle alakalı kitap aldım fakat okuyamıyorum. Bir kere başına oturuyorum ve yaklaşık 50 sayfa okuyorum fakat ondan sonra bir daha açamıyorum kitabı, açasım gelmiyor ve hemen sıkılıyorum. Nasıl çözerim?
615 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Turgut Yiğit Göktürk
Bilim Nebulası kanalının içerik üreticisi 11 Ağustos 2023

Kitap okuma alışkanlığını sürdürmek bazen zor olabilir, ancak birkaç stratejiyi deneyerek bu konuda daha istikrarlı olabilirsiniz:

Zaman Ayırın: Gün içinde düzenli olarak kitap okuma için belirli bir zaman dilimi ayırmaya çalışın. Örneğin, sabahları veya akşamları birkaç sayfa okuma rutini oluşturabilirsiniz.

Hedef Belirleyin: Kitap okuma hedefleri belirlemek motivasyonunuzu artırabilir. Örneğin, her gün belirli bir sayfa sayısını okumaya çalışabilir veya haftalık hedefler belirleyebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Distraction-Free Ortam: Okuma sırasında dikkatinizi dağıtabilecek faktörleri azaltın. Telefonunuzu sessize alabilir, sakin bir ortamda kitap okumaya odaklanabilirsiniz.

Kitap Seçimi: Sizi gerçekten ilgilendiren konuları ve türleri seçmek, kitap okuma sürecini daha keyifli hale getirebilir.

İnteraktif Okuma: Okuduğunuz kitap hakkında notlar almak, altını çizmek veya düşüncelerinizi yazmak, daha etkili bir şekilde içeriği sindirmenizi sağlayabilir.

Kitap Kulübü veya Partneri: Bir kitap kulübüne katılmak veya bir arkadaşınızla okuma ortağı olmak, okuma deneyiminizi daha sosyal ve paylaşımlı hale getirebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Zorlamayın: Kendinizi zorlamadan, keyif alabileceğiniz bir hızda okuyun. Her gün 30 sayfa okuma hedefi gerçekçi gelmiyorsa daha küçük hedefler belirleyebilirsiniz.

Tekrar Deneyin: Bir gün kitap okuyamadığınızda veya okuma alışkanlığınız kesildiğinde endişelenmeyin. Bu normaldir. Tekrar denemekten çekinmeyin.

Çeşitlilik: Farklı kitaplar ve türler deneyerek sıkılmanızı önleyebilirsiniz.

Sabır Gösterin: Okuma alışkanlığını tekrar kazanmak zaman alabilir. Sabırlı olun ve kendinize baskı yapmadan ilerleyin.

Unutmayın ki herkesin okuma hızı ve alışkanlığı farklı olabilir. Önemli olan keyif alarak ve istikrarlı bir şekilde okuma alışkanlığını sürdürebilmektir.[1]

Kitap Okuyamama…

Kitap okumaya istemeyerek uzun bir ara veren kitap kurtlarına naçizane 5 tavsiyem olacak.

1- Kitaplığınızı yeniden düzenleyin.

2-Sevdiğiniz kitapları ayırın, yeniden bu kitaplarla başlayabilirsiniz.

3- Yeni kitap almaktan vazgeçin. Kitap okumayı çok seviyor ancak şu aralar okumak yerine satın almak istiyorsanız bu bir soruna dönüşüyor. Zira kitap satın alma bağımlılığı diye bir hastalık var. Kontrollü kitap almaya çalışın. Kitap sitelerinde geçirdiğiniz vakti azaltarak başlayabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

4- Günde 5-10 sayfa okumaya gayret edin. Uzun süre aç kalan bir insanın sindirerek yemek yemesi gerektiği gibi.

5- Boş vaktinizi değerlendirmek için değil, bir iş olduğu için kitap okuyun.

Peki okuma alışkanlığını hiç kazanamamış biri için kitap okuyamamak nedir?

Tüm Reklamları Kapat

Bir ihtiyaç değildir, yapılması zaruri bir eylem değildir. Fuzuli bile olabilir.

10 Adımda Kitap Okuma Alışkanlığı

1- Öncelikle kendinize uygun bir kitap bulmalısınız elbette. Mutlaka yakınınızda bu konuda güvendiğiniz, sizi tanıyan birinden size kitap tavsiye etmesini isteyin.

2- Kitap okumayı bir hobi değil, iş olarak algılayın.

Tüm Reklamları Kapat

3- Acele etmeyin. Bir nefeste bitirmeye çalışmayın, tadını çıkararak okuyun.

4- Günde 4-5 sayfayla başlayın. Daha sonra zaten artırmak isteyeceksiniz.

5-Not alın. Kafanıza takılan yerleri mutlaka not edin.

6- Renkli kalemler kullanmaktan çekinmeyin. Beğendiğiniz cümlelerin altını çizin, kitabı tekrar elinize aldığınızda kendinizi bulacaksınız onlarda.

7- Altını çizdiğiniz cümlelerin sizde çağrıştırdıklarını bir kağıda not alın ve kağıdı kitabın ilgili sayfasına iliştirin.

8- Elinizdeki kitabı bitirmeden yeni bir kitaba başlamayın.

9-Kitaplar hakkında görüşlerinizi yazacağınız bir defter edinin.

10- Kitabı bitirdikten sonra altını çizdiğiniz cümleleri, aldığınız notları inceleyin, düzenleyin.

Kitap okuyamama sorununu aşmak için gerekli özveriyi kendinizde bulacaksınız.[2]

Kaynaklar

  1. ChatGPT. (). Kitap Okuyamamak. Not: Yapay zeka ChatGPT tarafından yazıldı..
  2. Nazlı Aydın. Kitap Okuyamama Hastalığı. Alındığı Tarih: 11 Ağustos 2023. Alındığı Yer: biriktirdiklerim | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close