Varlığını fark etmemizi sağlayan yerçekimsel etkisi sebebiyle.[1]
Karanlık madde, aynı yıldızlar, gezegenler veya büyük kütleli cisimler gibi uzay-zaman dokusunu bükerek bir yerçekimi alanı yaratıyor. Ancak, elektromanyetik spektrum ile hiçbir şekilde etkileşime girmediği için bu karanlık maddenin ne olduğunu doğrudan gözlem yoluyla belirleyemiyoruz. Ancak, çevresinde yarattığı yerçekimi etkisiyle orada bir şeylerin olduğunu anlayabiliyoruz.
Karanlık maddeye bu yüzden karanlık diyoruz. Hiçbir şekilde ışın yaymıyor, yansıtmıyor ve soğurmuyor. Dolayısıyla göremiyoruz. Sadece görünür ışık değil, gama dalgalarından radyo frekanslarına, ısıdan mor ötesi ışınlara kadar hiçbir şeyle etkileşime girmiyor.
Ancak örneğin, belli bir alandaki yıldızların birbirlerine hızla çekildiğini, ancak yıldızların kütlesini hesapladığımızda kendi kütlelerinin böyle bir harekete yetmediği, orada başka yoğun bir maddenin daha olması gerektiği ancak hiçbir türlü gözlemle tespit edilemediğini fark ettiğimizde, orada bir şeyler daha olması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor.
Bir kütlesi olan, daha doğrusu Higgs alanı[2] ile uzay-zaman dokusuna etki eden ve böylece kütle çekimi olan her "şey" maddedir. Bu yüzden bu bilinmez şeye madde diyoruz.
Kaynaklar
-
A. Riess. Dark Matter | Definition, Discovery, Distribution, & Facts. (1 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica
| Arşiv Bağlantısı
-
CERN. The Higgs Boson. (21 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2023. Alındığı Yer: CERN
| Arşiv Bağlantısı