Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bartu Ustaoglu
Bartu Ustaoglu
2,451 UP
Üye
6

Göz renklerinin farklı olmasının evrimsel avantajı ne?

313 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Darwin Darwins
Okur

Bilim adamları, bugün gördüğünüz sonsuz göz rengi varyasyonlarına yol açan şeyin tek bir genetik mutasyon olduğunu söylüyor. Göz rengi, kişinin vücudundaki melanin miktarına göre belirlendiğinden (saç ve ten renginde de olduğu gibi), araştırmacılar griler, maviler, yeşiller ve elalar gibi yeni bir renk cümbüşü eklenmesine inanıyorlar. melanin üreten gendeki bir değişikliğin neden olduğu; bilim adamlarının tahminine göre bu mutasyon iristeki melanin üretimini azalttı. Dahası, mutasyon tek bir ortak ataya bağlanabilir.

Bilim adamları, göz renginin evriminin, atalarımızın daha sıcak iklimlerden daha soğuk iklimlere doğru fiziksel hareketlerine paralel olduğunu düşünüyor. Bunun nedeni, gözlerdeki melaninin aynı zamanda güneşten koruyucu bir bariyer görevi gördüğüne inanılmasıdır. Kahverengi gözler Afrika ve Asya gibi daha sıcak iklimlerde daha sık görülürken, örneğin İzlanda'da kahverengi gözlü insanlar azınlıktadır. [1]

Kahverengi Gözler

Tüm Reklamları Kapat

Dünyadaki insanların çoğunun kahverengi gözleri var. Kahverengi renk, iristeki yüksek melanin konsantrasyonunun daha fazla ışığın emilmesine ve daha az ışığın yansıtılmasına neden olmasının bir sonucudur. Bu nedenle kahverengi gözler güneşten daha doğal bir şekilde korunur. Bunun muhtemelen daha koyu tenin sıcak güneşe daha uzun süre dayanabilmesine benzer evrimsel faydaları vardı. Ten renginden sorumlu genler, göz rengine neden olanlarla yakından bağlantılıdır.

Mavi Gözler

Başlangıçta, tüm insanların kahverengi gözleri vardı. Yaklaşık 6.000 ila 10.000 yıl önce, bir geni etkileyen genetik bir mutasyon, gözleri kahverengiye boyamak için yeterli melanin üretme yeteneğini devre dışı bırakarak mavi gözlere neden oldu. Bu mutasyon, göz rengini belirlemekten sorumlu ana gen olan OCA2 geninde ortaya çıktı. Mavi gözler birçok nesil boyunca hayatta kaldığından, araştırmacılar kesin nedeni bilinmemekle birlikte bazı evrimsel faydalar olabileceğini düşünüyor.

Mavi gözler, mavi pigmentasyonun değil, düşük konsantrasyonlarda kahverengi melanin sonucudur. Daha az melanin, daha fazla ışığın mavi renk spektrumundaki dalga boylarına geri yansımasını sağlar ve bu da gözlerin mavi görünmesini sağlar. Gözlerin mavi olmasının sebebi gökyüzünün mavi olmasının sebebidir. Dünya çapında insanların yaklaşık yüzde 8 ila 10'unun mavi gözleri var.[2]

Zamanla mutasyonlar biriktikçe yeni göz renkleri muhtemelen gelişmeye devam edebilir. Ayrıca, çeşitli göz rengi tonlarına sahip bireyler birbirleriyle ürerken, bu poligenik özelliklerin harmanlanması da yeni göz rengi tonlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Cinsel seçilim, zamanla ortaya çıkan bazı farklı göz renklerini de açıklayabilir. İnsanlarda çiftleşme rastgele olmama eğilimindedir ve bir tür olarak eşlerimizi arzu edilen özelliklere göre seçebiliriz. Bazı kişiler bir göz rengini diğerine göre çok daha çekici bulabilir ve o göz rengiyle bir eş seçebilir..[3][3]

Kaynaklar

  1. C. Shane. Your Eye Color, Explained. (10 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2023. Alındığı Yer: Discover Magazine | Arşiv Bağlantısı
  2. Luna. Is Eye Color Genetic? | What Your Eye Color Has To Do With Your History - Luna. (3 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2023. Alındığı Yer: Luna | Arşiv Bağlantısı
  3. Heather Scoville. How Did Eye Color Evolve?. Alındığı Tarih: 20 Haziran 2023. Alındığı Yer: Thought | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close