Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Yalvac
Üye 15 Haziran 2023 2 Cevap
1

Güneş dünyaya bu kadar uzakken nasıl bu kadar etkili olabiliyor?

409 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
241K UP
Astrofizik meraklısı... 15 Haziran 2023

Günlük konuşmalarda kullandığımız, uzaklık-yakınlık, büyüklük-küçüklük gibi terimlerin anlamı, uzaya çıkınca genişler. Yakın, çok uzak; uzak, daha da uzaktır. Küçük çok büyük, büyük ise devasadır. Bu durumda, hangi mesafenin uzak veya yakın olduğu, alacağınız referans ile doğrudan ilişkilidir. Dünyada görebileceğiniz en büyük nesne, dağdır. En uzak mesafe ise ufuktur. Hatta daha da ileri götürüp, en büyük nesne Ay'dır da diyebiliriz ama bunlar bile, evren gibi sonsuz enginlik içinde birer toplu iğne başı kadar bile değildir.

Gökyüzünde gördüğün o nokta şeklindeki parıltıların hepsi birer yıldızdır. Bizden yüzbinlerce ışık yılı uzakta da olsalar, çok güçlü ışık kaynakları oldukları için, fotonları bize kadar ulaşır. Güneş de bizim yıldızımız ve diğer yıldızların konumunu düşününce, biz yıldızımızın kucağında sayılırız. Hatta dünyamız, helyosfer denilen, güneşin yaydığı parçacıkların içinde bulunduğu bir bölgede yer alır. Yani göreceli olarak, yıldızımızın atmosferi içindeyiz.

Bir de bunların yanına, güneş ile dünya arasındaki devasa boyut farkını ekleyelim. Dünyanın çevresi, yaklaşık 40 bin km'dir. Bir Boeing 737 yolcu jeti ile dünyanın çevresini hiç durmadan 44 saatte dolaşabilirsiniz. Güneşin çevresi, 4,3 milyon km'dir. Aynı jet ile, güneşin çevresini dolaşmaya kalksanız, yolculuk 7 ay sürer.

Tüm Reklamları Kapat

Kısacası, güneşe uzak değiliz, bu devasa ve güçlü gök cisminin tam dibindeyiz.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Burak Alkan
Konuyla alakalı bilgiliyim. 15 Haziran 2023

Güneş ve Dünya arası mesafe en fazla yaklaşık 152 milyon km iken en uzak mesafe yaklaşık 147 milyon km olur.[1]

Dünya'yı yatay olarak tam ortasından kestiğini düşündüğümüz hayali bir çizgimiz vardır. Buna Ekvator çizgisi deriz. Genellikle kullanılan Dünya haritası üzerinde Ekvator çizgisinin yukarı bölümüne Kuzey Yarım Küre, aşağı bölümüne ise Güney Yarım Küre deriz. Türkiye, Kuzey Yarım Küre'de bulunur. Kuzey Yarım Küre kış mevsimini yaşarken Güneş'e uzaklığı yaklaşık 152 milyon km olur. Bu, yaklaşık en yakın mesafe! Ama kışın her yer karla kaplı olur. Soğuktan donarız veya kartopu oynarız. Güneş'e en yakın mesafede olmamıza rağmen kış mevsimi yaşıyoruz. Peki, bu neden böyle? Eksen eğikliği. Dönme ekseni ile ekliptik düzlem arasındaki yaklaşık 23° 26 dakikalık (26') açıdır.[1]

Dünya'nın Eksen Eğikliği ve Diğerleri
Dünya'nın Eksen Eğikliği ve Diğerleri
Tübitak

21 Aralık, Kuzey Yarım Küre için kış mevsimi başlangıcıdır. Kartopu oynadığımız, kardan adam yaptığımız mevsim. Dünya'nın Güneş'e en yakın tarihte olmasına rağmen Eksen eğikliği sayesinde kış mevsimini yaşıyoruz. Bu sırada Kuzey Yarım Küre'ye Güneş ışınları, bu tarihte en küçük açıyla gelir ve bunun sonucunda daha az ısınır. Nedeni ise Güneş ışınları ne kadar küçük açıyla gelirse aydınlanan alanın o kadar fazla olması. Eğer aydınlanan alan fazla olursa birimkareye düşen enerji yani Güneş ışınları miktarı o kadar az olur. Aksine ne kadar dik (fazla) açıyla gelirse aydınlanan alan miktarı o kadar az olur ve birimkareye düşen enerji miktarı daha fazla olur. Ama bizim Dünya'mızın küresel yapısı nedeniyle bu kural biraz devre dışı kalıyor. Yani sadece aydınlanan alan miktarları yer değiştiriyor. Dönelim 21 Aralık tarihine. Güneş ışınları Kuzey Yarım Küre'ye gelebilecek en küçük açıyla gelip daha az alan aydınlatıyor ve bunun sonucunda gece süresi fazla olurken sıcaklıkta düşük oluyor. Aksine 21 Haziran'da Kuzey Yarım Küre'de, Güneş ışınları gelebilecek en dik açıyla geliyor ve bunun sonucunda aydınlanma alanı fazla olurken gündüzler de o kadar fazla oluyor, sıcaklık fazla oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

İşte, bu yüzden mevsimlerin oluşumunda Güneş'e uzaklığımızın pek bir önemi kalmıyor.

Kaynaklar

  1. Tübitak. Dünya'nın Eksen Eğikliği. Alındığı Tarih: 15 Haziran 2023. Alındığı Yer: Bilim Genç Tübitak | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close