Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mert Kutluata
Üye 2 Ocak 2023 3 Cevap
1

Tanrının olmadığı ispatlanabilir mi?

1,289 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ali Sert
Ali Sert
85K UP
Düşünür çok Düşünür 4 Ocak 2023

Tanrı'nın olmadığı ispatlanamaz. Varlığı iddia edilen bir şeyin özellikle de Tanrı'nın olmadığını mantık yoluyla[1][1] ispatlamak imkansızdır. Sırf görmediğimiz için bir şeyin yok olduğunu iddia edemeyiz. Çünkü göremedim fakat varlığını bildiğimiz bir çok şey vardır. Bilgili, araştıran, sorgulayan ve doğruyu bulmaya çalışan inançlı bir insanı Tanrı'nın olmadığına dair argümanlarla inancından caydırmak imkansızdır. Fakat neye inandığını bilmeyen, düşünmeyen ve bilgisiz körkütük sarhoş gibi aklını kullanmayan fakat inançlı olduğunu sanan bazılarını caydırmak söz konusu olabilir. Sonuçta her insan inandığı şeyleri bildiği kadar savunur.

Kaynaklar

  1. Dergi. Tanrı Inancı. Alındığı Tarih: 2 Ocak 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 4 Ocak 2023

Neden böyle bir derdimiz olsun ki!

Adı üzerinde: İnanç.

Kim neye inanmak istiyorsa inansın. İster Tanrının varlığına ister sevginin gücüne ister kendine. Neticede inanç; sorgulanabilen hatta soru kabul edebilen bir alan değil. Dolayısı ile peşinen “ben bu alanda (soru-sorgu-ispat vb.) yokum” diyen bir soyutluğa illaki somut bir çerçeve uydurmak zorunda değiliz.

Tüm Reklamları Kapat

Kör kütük inanmak”, hangi inanç için geçerli değil ki. Zira her inanç, inanma eylemini içerdiğinden, “kör kütük” yahut daha nazik bir ifade ile zaten sorgusuz-sualsiz bir ön kabulü dayatmaz mı? Velev ki inandığımız sevgi olsun.

Kaldı ki inanç bir fikir değildir. Bir şeyin fikir olması için bilgi temelli olma zorunluluğu var. Neticede bilgisi olmadan fikir ileri sürenlere cahil, bilmediği halde bildiğinde ısrar edene ahmak denir. Hiçbir inanan, inandığı ve ispatı mümkün olmayan ile ilgili “biliyorum” demez, dememelidir. Bir iki soru sorduğunuzda alacağınız cevap aslında en başta söylemek istediğidir: “Bilmiyorum fakat bunun böyle olduğuna inanmak istiyorum.”

Bunu bu denli net söyleyen biri ile hem onu üzerek neden tartışalım hem de kendi iş barışı buna onay veriyor ise bu iç barışını neden bozalım.

Fakat bu bilmemezlik ile bilinmemeyi; bilmeyi zorunlu kılan, sadece kendisinin değil bizlerin de hayatını doğrudan yahut dolaylı etkileyecek olan alanlarda da egemen kılmaya kalkışırsa biri; elbette itirazımızı ve tepkimizi net koyalım. Fakat bana kalırsa onun dışında çok da kafaya takmayalım. Çünkü bizleri hem boğar hem de işimizden alıkoyar…

Tüm Reklamları Kapat

Birilerini “fikrinden” caydırmanın (ki safça ve öznel inanç için bir ihtiyaç olduğu kanısında değilim) en etkili yolu, ustaların dediği üzere anlatmanın en iyi yoludur: Yapmak…

Fikirler (inançlar) değişir mi? Değişmeyen tek şey değişim ve en iyi öğretmen hayatın kendisidir. Yeter ki o öğrenilecek olanın öğrenilmesinin önündeki engelleri ya kaldıralım ya da kaldırılmasına yardımcı olalım.

Özellikle de bu süreçte beyinleri dumura uğratan ve inançlar üzerinden rant yaratanların manipülasyonlarına ve iradi yalan bombardımanına karşı… Yani öznel olması lazım gelen inancı ticari bir meta olarak nesneleştirip bundan da kar elde etmek isteyene karşı… Bilim ile kalın.

Kaynaklar

  1. Karl Marx, et al. (2008). Din Üzerine. Yayınevi: Sol Yayınları. sf: 368.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ersals Krononot
Ersals Krononot
313K UP
Krononot⁸ 2 Ocak 2023

Tanrının var olduğu gibi bir sonuca ulaşmayı, problem çözmek, bilimsel bir keşif yapmak gibi algılarsak, geçersiz bir sonuca gidiş olacaktır. Bir konuyu anlama, analiz etme, sonuca varmada kullandığımız rasyonel yöntemler, kendi ihtiyaç, araştırma, keşfetme arzumuzun gereklerini sonuçlandırabilir. Varoluşu yorumlama gibi üst, felsefi bir bir sorgulama için böyle yöntemler yetersizdir. Felsefi - manevi bir ihtiyacı, bilimsel metodlarla anlamaya çalışıp, sonucun var ya da yok olabileceği yaklaşımı hatalı yani.

Bilimsel - fiziksel verilerden yola çıkarak bir tasarımcının varlığı sonucuna ulaşılabilir. Her bilinç bunu farklı yollarla gerçekleştirebilir. Ancak aynı referanslarla bir tasarımcının olmadığı sonucu üretilemez. Hiçbir bulgu - veri, bir tasarımcının olmadığını sonucunu doğurmaz. İnsan olarak ANLAMAYA, ÇÖZMEYE çalışmakla meşgul olmalıyız. Kişisel yargılarımızla red, gelişimin engeli olacaktır. Varoluşu tüm manevi açıklamalardan daha ileri düzeyde anlamlandırabilir insan bireyi. Ancak o zamana kadar bir şeyin olmadığına kendini ikna etmeye çalışmak yerine, tarafsızca ona izin verildiği kadarıyla deneyimlediği evreni anlamaya çalışmalı, zihnini bir şeylere kapatmaya değil, anlamaya kullanmalıdır.

Birey, varoluşu zihinsel kalıp bir gözlükle ele alıyorsa, taraflaşmıştır ve rasyonelitesini kaybetmiştir. Henüz varlığı doğru yorumlamada sınıfta kalan bir bilinç düzeyinin, tüm boyutların tasarımıyla ilgili hızlı - kısa yoldan - niteliksiz bir sonuca gitmesi, bir noktada kendini kandırması olmakta. Bu düzeydeki bakış açılarının tanrının varlığı yokluğu ile değil, kendi bakış açısının doğruluğu ile[1] ilgilenmesi gerekmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Barry Smith. Ontology. (1 Haziran 2012). Alındığı Tarih: 2 Ocak 2023. Alındığı Yer: Brill | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close