Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ufuk Derin
Üye 21 Kasım 2019
2

Neden bize hiç faydası olmasa bile zorda olan birine yardım etmek isteriz?

3,616 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ömer Alpöz
Ömer Alpöz
25K UP
bilmem 22 Kasım 2019

çünkü aslında sana faydası var. hatta bir çok faydası var mesela neden kardeş kediler birbirlerini yalarlar veya anne kedi neden çocuklarını yalar ve çocukları da onu yalar? çünkü üstlerindeki pislikleri, böcekleri temizleyerek dış etkenlerden daha güçlü bir şekilde korunurlar bu zamana kadar bir şekilde evrimleşerek bu hale gelmiş bir hareket bu. tıpkı senin iyilik yapma isteğin gibi çünkü senin iyilik yapma isteğin de daha iyi bir toplum daha güvenli bir toplum oluşturmaya yöneliktir. iyilik yaptığımız zaman diğer insanlar bize daha çok güvenirler vesaire vesaire sonuç olarak kendimizi koruma altına almış oluruz. bize yarar sağlamayacak bir iyilik yoktur. yüzme bilmeyen birisi bile bir çocuğu kurtarmak için denize atlayabilir, o çocuğun ona direkt olarak yarar sağlamayacağını bilir ama sonuçta içi rahatlayacak vicdanını susturacak ve refah bir hayat yaşıyacaktır eğer kurtarma girişiminde bulunmasaydı vicdanı aylarca ona eziyet edecekti. örnekler çoğaltılabilir fakat görüyoruz ki insanın kendi için yapmadığı bir hareket yok.

1,248 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru 5 Mart 2022

Bunu yapabilmenin nedeni zor durumdaki kişinin yerine bilişsel olarak insanın kendini koyabilmesi yani empati yapabilmesidir. Empati yapan kişi için bir yarar sağlama düşüncesi yoktur. Çünkü o karşısındakinin durumunu duyumsamış hissetmiştir. Onu harekete geçiren asıl sebep bu düşünsel ve duyusal durumdur. Ben şu veya bundan yarar sağlarım gibi bir düşüncesi yoktur. Eğer empati yapan kişisinin bilişsel durumunu ele alırsak bu böyledir. Bu nedenle empati yapan kişinin bilişsel durumu es geçerek yapılan salt yararcı bir bakış açısıyla bunu açıklamak eksik ve hatalıdır bir bakış açısıdır. Öyle ki empati ile hiç bir çıkar gözetmeden yapılan fedakarlığı bile bencillik ve çıkarcı biçimde açıklama girişimi doğuran bu gibi yaklaşımlar şuanda günümüz bilişsel süreçleri gelişmiş insanda olan düşünsel durumu es geçip çok farklı yerlere kayarak açıklama yapmiş oluyorlar. Böyle bir değerlendirme örneğin bir yakınını kaybettiği için ağlayan bir insanın bundan fayda görmek için ağladığını ileri sürmek ile eş değerdir. Ağlamak o kişiyi biyolojik olarak rahatlatabilir. Ancak ağlayan kişi de hiç bir şekilde böyle bir yarar sağlama düşüncesi yoktur. Dolayısıyla empati için de aynı durum geçerlidir. Burada empati yeteneğimizin gelişmesinin evrimsel süreçte neden geliştiğini veya seçilim baskısıyla oluştuğunu açıklayabilirsiniz ancak mevcut şuanki bilinci gelişmiş insan için anlamın göz ardı edilmesi her şekilde eksik ve yanlış bir bakış açısına dayalı olacaktır. Çünkü anlam vardır insanın hayatındadır ve somut bir gerçekliktir. Diğer türlüsü mesela düşünceleri (anlam) nedeniyle intihar etmek isteyen bir insanın aslında hücrelerinin intihar etmek istediği için intihar eden kişinin intihar etmeyi düşündüğünü ve bu nedenle intihar etmek istediğini ileri sürmek demektir.

158 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close