Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Digino Digino
Üye 18 Eylül 2022 1 Cevap
9

Evrim, yaratılışı çürütüyor mu?

Evrim kuramı ile sorunum yok. Islam akidesine göre evrimi bir yaratılış sanatı (ilahi kanun) gibi anlayanlar da var. Evrim bize yaşamım kökenini ve çeşitliliğini bilimsel olarak açıklıyor. Buna bakarak yaratılışın olup olmadığını düşünmek insanların tercihi. Evrim yaratılışın alternatifidir algısı, maalesef insanlarda önyargılara neden oluyor.
3,123 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 20 Eylül 2022

Bunu daha önceden burada ve burada detaylıca açıklamıştık. Konuyu tam olarak anlayabilmeniz için her ikisi de okumanızı önemle tavsiye ederim; ama özetle, evrimin yaratılışı çürütüp çürütmediği, "yaratılış" sözcüğünden ne anladığınıza bağlı.

Eğer yaratılış, canlıların hiç yoktan, birdenbire, son ve karmaşık halleriyle, "puf" diye var oluvermesiyse, evet, bu türden bir yaratılışın doğru olmadığını kesin olarak biliyoruz. Geleneksel olarak "yaratılışçılık" adı verilen sahtebilim türü (popüler kültürde evrimle çatışan yaratılışçılık), bu türden bir yaratılışa inanıyor. Dolayısıyla bilim-dışı bir kültten fazlası değil ve asla olamaz da.

Ama "yaratılış"tan anladığınız, "ilahi bir güç tarafından var edilmek" ise ve bu var edişin "fiziksel olarak ölçülebilir ve tekrar edilebilir yolları/yordamları varsa", örneğin Tanrı'nın evrimsel biyolojinin ortaya koyduğu yollarla, canlıları kademeli bir şekilde "yarattığına" inanıyorsanız, bir sorun yok. Zaten evrimsel biyoloji (veya bilimin geri kalanı) bu konuda doğru veya yanlış bir şey söyleyemez; çünkü bu tür inançlar bilimin alanı değil.

Tüm Reklamları Kapat

Genel tavır olarak bilimde bu tür inançları pek dikkate almıyoruz, ama bunun nedeni ateistik bir merak/çaba değil, bilimin metodolojisi dahilinde pozitif kanıtlarla ispatlanmadan ileri sürülen pozitif yönlü iddiaların varsayılan olarak reddedilmesi gerekiyor. Aksi takdirde herkesin her fikrini/iddiasını otomatik olarak "gerçek" kabul etmemiz gerekirdi ve bu, bilim için yıkıcı olurdu. Bu konuyu ve gerekçelerini daha iyi anlamak isterseniz, boş hipotez kavramını öğrenmenizi öneririm.

Özetle: Canlıların birdenbire, son ve karmaşık halleriyle var edildiklerine inanıyorsanız, bilimsel olarak yanlış olduğunu kesin olarak bildiğimiz bir inanç besliyorsunuz demektir ve evrim, bunu kesin ve nihai olarak çürütmüştür. Ama evrimin, Tanrı'nın canlıları yaratma yolu olarak görüyorsanız (keza kütleçekimini Tanrı'nın gezegenleri yaratma yolu olarak görüyorsanız, katlı oranlar yasasını Tanrı'nın karmaşık molekülleri yaratma yolu olarak görüyorsanız, vs.), bunun evrimle çelişen bir tarafı yok ve olamaz da, çünkü bu inanç, bilimle ilişkili bir konu değil. Dolayısıyla hem bu tür bir "yaratılışa" inanıp, hem de bilimsel bir gerçek olan evrimi kolaylıkla kabul edebilirsiniz - ki günümüzde saygın teologların ve alanında uluslararası ölçekte söz sahibi din filozoflarının neredeyse tamamı bu tür bir inanç besliyor.

Dediğim gibi, başta verdiğim iki yazı, geleneksel anlamıyla yaratılışçılığın neden yanlış olduğunu ve evrimle yaratılış inancının hangi noktada bağdaşabileceğini anlamanıza fazlasıyla yardımcı olacaktır.

306 görüntülenme
40
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close