Bu soruya kesin bir cevap vermek zor. Konuyu fizik tarafından incelersek:
Evren, deterministik yani belirlenimci midir? Yani her şey, kendisinden önce gelen olayların kesin bir sonucu mudur? Dolayısıyla başlangıç şartları tamamen aynı olursa o şartlardan zaman içinde doğacak yeni şartlar da yine aynı mı olurdu?
Yoksa evren, probabilistik yani olasılıkçı mıdır? Her şey tamamen aynı olsa da evrende var olan ve olasılığa dayalı durumlar zaman içinde birikerek bambaşka sonuçlar yaratabilir mi?
Eğer işe kuantum fiziği yönünden bakılırsa evren muhtemelen olasılıkçıdır. Ancak günlük yaşantıyı düşünerek işe Newton fiziği yönünden bakılırsa evren belirlenimcidir. İşin fizik yanında kesin bir cevap yok.
Konuyu evrim mekanizmalarını düşünerek incelersek evrime yön veren birçok olayın çoğunun olasılıkçı olduğunu görüyoruz. İklim değişiklikleri, kıtaların kayması gibi çevresel değişimlerin hepsini olasılıklara dayanarak hesaplıyoruz.
Tüm bunlar, bizim atmosfer, jeoloji ve astronomi modellerimizin zayıflığından ve analiz edilmesi gereken veri miktarının aşırı büyük olmasından mı? Yoksa bunları net bir şekilde kestiremiyor oluşumuz, bu olayların yapısal olarak olasılıkçı bir doğaya sahip olmasından mı?
Bu soruların cevapları henüz kesin olmamakla beraber bazı fikir verebilecek çalışmalar mevcuttur. Örneğin Michael Desai'nin deneyi.[1]
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. Zamanı Başa Sarsak, Bugünkü Türler Tekrar Evrimleşir Miydi?. (30 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 25 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı