Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Sonsuzluk var olabilir mi?

Matematikte ihtimallerde istenilen durum sayısı/tüm durumların sayısı bize o durumların olasılığını verir. Ama eğer sonsuz bir şey varsa sonsuz da bir sayı olmadığına göre onu denkleme katamayız. Bunun sebebi bizim matematiğimizin zayıflığından mı kaynaklı yoksa sonsuzluk diye bir şey olamaz mı?
1,073 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ahmetcan Dalçiçek
Felsefe okumaları yapmaktayım.

Kısaca, Bilmiyoruz aslında bilemeyiz çünkü eğer sonsuzluk varsa bile bunu kavrayamazdık. İnsan beyni bu durumda fazla basit bir makinedir. Sonsuzluk hakkında sağlıklı bir şekilde düşünmemiz için bizimde sonsuz olmamın gerekir aksi halde sonsuzluğu kavrayamayız.

Olayın bilim boyutu biraz trajidir çünkü zaten eğer sonsuzluk varsa bütün matematik fonksiyonlarımız bütün fizik yasalarımız yanlış olmuş olur. örnek vermek gerekirse "Tüm metaller genleşir." ifadesi eğer sonsuzluk varsa yanlış olmuş olur çünkü tüm metaller üzerinde deney yapmadık ve yapamayızda sonsuz sayıda metal olacağı için sonsuz sayıda metal olmasa bile biz başka yerlerde başka tür metaller olmadığını bilemeyiz.

Tüm Reklamları Kapat

187 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Yeterince esnek herhangi bir şey mesela bir 'hamur' bile sonsuzdur (sonsuz biçim alabilir.) Tabi burada hamurun kendisi değil ama 'alabileceği biçimler' sonsuzdur. Bu nedenle neyin sonsuz olduğunu düşünürken 'tanımlama' olarak yanılgıya düşmemek gerek. Biçimsel sonsuzluk ile zamansal sonsuzluk ayrı şeylerdir. İnsanlar genelde sonsuz derken sonsuz olarak (süresiz) olarak var olmayı anlarlar veya kast ederler. Peki zaman bir biçim mi dir. Görelilik teorisi zamanın dördüncü boyut olduğunu ortaya koyarak evrende zamanın da bir 'biçim' olduğunu ortaya koyar. Buna göre evrenin geçmişi bir 'boynuz' (benzeri bir) şeklindedir şuan. Yani geçmiş bigbangdan bu yana biçim almış bir durumdadır. Zaman eğer dördüncü boyutsa 5. Boyuttan (yani zamanın dışından) olayları üst üste binmiş yığınlar halinde geçmiş olarak görmek evrende mümkündür. (Bizim için pratikte imkansız olması o şeyin evrende mümkün olmadığı anlamına gelmez. Evrende boyutlu bir yapı varsa bunların hepsi mümkündür ama tabi biz gerçekleştiremeyiz bu başka bir konu.) Bu arada bir hamurun biçimsel potansiyel sonsuzluğu onun atomik bağlantılarının esnekliğinden kaynaklanır. Unutmamak lazım ki beynimiz de inanılmaz 'esnek' bir yapıdır. (belki de evrenin en esnek mikro kompleks yapısıdır ki buna beyin plastisitesi denir). Şu halde soru şu: Bir hamur bile potansiyel olarak biçimsel sonsuzsa beynimiz gibi inanılmaz ve devasa kompleks bir yapı neden potansiyel olarak sonsuz olmasın? Cevap ve yorum size ait.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arda Adnan Kalkan
Üniversite mezunuyum

Sonsuzluk bilimsel olarak kanıtlanmış bir matematiksel ifadedir. Sonsuzluk vardır. Sonsuzluk imi(işareti) de evrensel matematik dilinde kullanılmaktadır. Açıkçası sorunuzu anlayamadım. Sonsuzluk var mı yok mu diye sorgulanabilecek bir kavram değildir çünkü zaten matematikte kullanılmaktadır. Tanrı vb. kavramların varlığı sorugalanabilir tabi ki. Tekrar sormak isterseniz sosyal medya üzerinden ulaşabilirsiniz.

141 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close