Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sude Öztürk
Sude Öztürk
14K UP
Üye
7

Geçmişte yaşamış insanların sesleri iyonosfer tabakasında mı birikiyor?

İzlediğim bir coğrafya videosunda geçmişte yaşamış insanların seslerinin iyonosfer tabakasında olduğundan ve bazı insanların konuşmalarına ulaşıldığından bahsedildi. Doğru bir bilgi olmadığı aşikar fakat insanları bunu düşünmeye iten şey nedir? İyonosfer tabakasının nasıl bir yapısı var?
5,087 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Göktuğ Çağlar
Kimyagerim, Felsefe ve Bilim Yakın Dostlarımdır

İyonosfer Atmosferin bir katmanıdır, Bu katman mezosfer, termosfer ve ekzosfer arasında yer alır.

Elektrik yüklü çok sayıda atom ve molekülü içeren bir bölgedir. Bu yüklü parçacıklar, esas olarak yıldızımız Güneş'ten gelen dış uzaydan gelen radyasyon sayesinde oluşur. Bu radyasyon, atmosferdeki nötr atomlara ve hava moleküllerine çarpar ve onları elektrikle doldurur yani iyon (+,- yüklü atom) hâline getirir.

İyonosfer ,bizi uzaydan gelen tehlikeli radyasyondan korur ve kuzey ışıkları da bu tabakada oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

Bu katmanda gazlar iyon halinde bulunduğu için radyo dalgaları çok iyi iletilir.

Radyo dalgası iyonosfere ulaştığında, dalgadaki elektrik alanı iyonosferdeki elektronları radyo dalgasıyla aynı frekansta salınım yapmaya zorlar. Radyo frekansı enerjisinin bir kısmı bu rezonans salınımına kadar verilir. Salınım yapan elektronlar daha sonra ya rekombinasyonda kaybolacak ya da orijinal dalga enerjisini yeniden yayacaktır.

Yani belki izlediğin o videoda , İyonosfere giden radyo dalgasının, elektrik alan sayesinde İyonosferdeki elektronları titreştirip aynı salınımı yapmasına dayandırarak bir görüş ortaya atmış olabilir, yani geçmişte radyodan iletilen dalgalar İyonosferde iz bırakıyorsa ki ben bunun mümkün olmadığını düşünüyorum, ama eğer iz bırakıyorsa ve bunlara çeşitli antenler ile ulaşılırsa teoride seslere ulaşmak olası gibi.

Ancak şahsi görüşüm videoda bu konunun abartılmış olduğu yönünde, yine de güzel bir düşünce.

Tüm Reklamları Kapat

Bu tıpkı ışıktan hızlı gidip geçmişteki fotonlara ulaşarak dinozorlarla tokalaşmak gibi olurdu.

Bu konuda çok bir bilgiye ulaşamadım umarım sorunuzu bir nebze cevaplamışımdır.

-Güzel soru-

470 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. İyonosfer. (9 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Metorologia. İyonosferin Özelikleri. (9 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close