Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Salih Ado
Üye
1

Daha katı yasalar daha barışçıl bir dünyaya mı yoksa daha fazla suça mı yol açar?

377 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
262K UP
Düşünür

merhabalar Salih Ada

buraya yazacağım şeyler tamamen kendi şahsi fikrimdir.

Tüm Reklamları Kapat

açıkcası ben ceza bazlı değilde eğitim ve rehabilite edici adalet taraftarıyım. çünkü insan yaptığı hareketlerde bir mantık altyapısı yoksa, onu zorunda olduğu için yapar ve ilk fırsatta kendi özüne döner. yani bunlar ceza ile olacak şeyler değillerdir. Amerika'da idam cezası olan yerlerde idam cezası olmayan yerlere göre her zaman daha fazla cinayet gibi yüksek olmuştur(kaynağı aşağıda belirteceğim.). benim hipotezime göre suç işlemek için ölümü bile göze alan insanlar vardı ve hep olacaktır, çünkü bazen hayat ölümden daha ağırdır.

şahsen ben barışın şiddetle gelemeyeceği taraftarıyım, barış için barıştır, şiddet hiç bir zaman çözüm olmaz. çünkü şiddet yada "katı yasalar" barışı sağlayamaz. barış bir varış noktası değildir barış bir süreçtir. eğer ki katı yasalar yada idamlar gelirse bu sefer devlet sürekli suç işleyen taraf olur. Cengiz Han döneminde adam öldüren idam ediliyordu, tecavüz eden idam ediliyordu, borcunu ödeyemeyen idam ediliyordu, yapılan suçlarda ağır-yüksek-orta gibi şeyler yoktur, sürekli idamlar vardı. insanlar belli bir süre sonra korkudan hiç suç işleyemez olmuştu çünkü devlet o kadar çok suç işliyordu ki insanlara sıra gelmiyordu :)

Tüm Reklamları Kapat

katı kurallar adaletsizliklere, zorbalığa ve suçu olmayan kişilerin ölümlerine yol açar. adaletsizlik olan yerde her zaman tedirginlik ve huzursuzluk vardır, mutluluk ve barış yoktur. e bu durumda halk devrim yapmaz mı? iç savaş tetiklenmez mi? insanlar güvenmeleri gereken kişilere savaş ilan etmez mi? gün gelir zorbalar hesap vermek zorunda kalır, inanıyorum ki kalacaklar..

kaynak= https://evrimagaci.org/idam-cezasi-suc-oranini-azaltir-mi-10107

147 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alim Öner
Alim Öner
26K UP
Bu konuda fikrim var

Cevabım tamamen öznel düşüncelerimden oluşuyor bu yüzden de fena halde yanılıyor olabilirim.

Geneleme yapmamız pek te doğru sayılmaz. Katı kuraların uygulanması için halkın o suçu işlemek dışında bir seçeneğin olup olmadığına bakmak gerekir. Örnek olarak sefiler kitabındaki ana karakterin ilk cezasını veriyorum. Aç olduğu için ekmek çaldı ve bir ekmeğin bedelini 5 yılık hapisle ödedi. Bu durumda kurlar çok katı ama insanları suçtan caydırma konusunda yetersiz kalıyor. Bu katı kuralar hiçbir işe yaramıyor. Aynı şekilde gayet güzel bir şekilde yaşayan bir ülke bir anda katı kuralar koyarsa bu suça da sebep olabilir. 1984 kitabındaki gibi bir ortama sahip bir toplumda sağlıklı bir bireyin "suç" işlemesi tamamen normal karşılanmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Düzgün cevap verebilmemiz için en azından şu sorulara cevap vermeliyiz.

Katı kuralar ne yönde katı? (Bu kuralar eşitlikçi mi? adaletli mi? Yoksa despot bir hükümetin halkı baskılamak için uyguladığı bir politikadan mı ibaret?)

Tüm Reklamları Kapat

Halkın eğtim ve ekonomik düzeyi bu katı kuraların etkili bir şekilde suçtan caydırabilmesi için yeterince altyapı sağlıyor mu?

Katı kurallar nasıl uygulanıyor? (Gerçekten toplumun her kesiminde eşit bir şekilde mi uygulanıyor? Yoksa ayrıcalıklı bir grup varmı?)

Bu soruların cevabına göre katı kuraların insanı suça mı barışa mı yönlendireceği değişir. Herkesin "über" ahlaklı olduğu bir medeniyete yere çöp atmanın cezası idam cezası da olsa pek fark etmez çünkü kimse yere çöp atmaz. Herkesin dolandırıcı olduğu bir medeniyete dolandırıcılığın cezası ölüm olss dolandırıcılık azalır ama bitmez ve gerekli ahlâkî eğtim verilmeden dolandırıcılık devam eder. Elinde sonunda halkın ahlakı eğtim seviyesi ve refah seviyesine bağlı.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close