Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mine Nur
Mine Nur
3,279 UP
Üye
0

Her filozofun bir inancı var mıdır?

Bir arkadasim bu konuda bir fikir paylasmisti. Bazi filozoflarin buldugu cevaplardan tatmin oldugunu bazilarinin ise tatmin olmayip, cevaplari yetersiz buldugu icin boyle bir izledigini soyluyor. Bu dusuncenin ne kadar dogru olabilecegi hakkinda sorularim var.
346 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Burak Kızılca
Öğrenci

Öncelikle inanmak çok geniş bir kavramdır. Bu yüzden inanç kavramının anlamları ile başlayalım.

İnanç nedir?

Wikipedia'ya göre inanç, gerçekte kesin olan bir şeyin kanıtlanması için ampirik kanıtlar olsun veya olmasın bir kişinin zihninde oluşan duruma verilen isimdir. İnancın tanımlanmasının bir başka yolu ise bunun gerçek olma olasılığına karşı pozitif yönde tutum gösteren bir tutumun zihinsel temsil olarak görülüyor olmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Başka bir kaynaktan(kaynak 2) alıntıladığıma göre sözlüklerde genellikle 3 terim olduğundan bahsediliyordu, bunlar:

1. Bir düşünceye gönülden bağlı bulunma; inanılan şey, görüş, öğreti.

2. Tanrı' ya, bir dine inanma, iman, itikat.

3. Birine duyulan güven, inanma duygusudur.

Tüm Reklamları Kapat

Pek çok kaynakta inanç kavramının bu ve buna benzer şekilde tanımlandığını görüyoruz. O zaman bu cevabımda ele alacağım inanç kavramı şu anlamda olacak: "Bir görüş/düşünceye olumlu yaklaşmak, doğruyu o görüş/düşünce kabul etmek."

Şimdi felsefe ve filozoflar ile ilişkisi üzerine düşünmeye başlayalım. Felsefe özünde soru sormayı ve bu sorulara tutarlı yanıtlar aramayı amaç bellemiştir. Konu nesnel olmayan bilgiye geldiği zaman herkes için farklı bir düşünceye yol açılmış olur. Bu da sanki bizim inanç kavramımıza doğru bir eğilim gösteriyor.

Bu noktada inanç kavramı gerçekten önemli bir yer kazanıyor. Eğer kabul edeceğimiz inanç kavramı "Bir fikre olumlu yaklaşmak" ise bütün filozofların en az bir konuda bir inancı olduğundan bahsedilebillir.

Öte yandan ele alacağımız inanç kavramı "Bir fikri doğru kabul etmek" ise bu noktada filozofları ayırmak durumundayız. Kendi felsefesini temelde doğru kabul eden fakat üzerinde ufak değişikliklere giden filozofların inanca sahip olduğunu, kendi düşüncesine kesin doğru gözüyle bakmayıp her an düşüncesini değiştirmeye açık filozoflara inançsız diyebiliriz bu inanç kavramına göre. (Buradaki filozofların tek bir konu üzerine görüşlerini düşünerek inançlı/inançsız yorumu yapılmıştır.)

Sonuç olarak

Kendi içinde pek çok farklı düşünceye sahip olan felsefe alanı belki de bir şeylere inanmak için en uygun alandır. Bu noktada inanmak kavramından anladığımız şeye göre olayı yorumlamalıyız. Sorunuza verebileceğim en öz ve net cevap bu şekildedir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi günler dilerim :)

160 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. İnanç. (7 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Nedir. İnanç Nedir?. (4 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2021. Alındığı Yer: Nedir | Arşiv Bağlantısı
  3. B. M. Seferoğlu. Felsefe Nedir? Felsefe Gerekli Midir? Felsefe Nasıl Çalışır Ve Alt Dalları Nelerdir?. (4 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 16 Mayıs 2019. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close