Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yunus Emre Çelik
Üye
0

Evrim Ağacı'ndaki makalelerde yazım yanlışı, mantık hatası veya anlatım bozukluklarına karşı kim önlem alıyor?

Aşağıdaki makalede çeşitli yanlışlar ve anlatım bozuklukları bulunuyor. Anlaşılmaz bir cümle de var. Çeviri makalesi olduğunun ve gönüllük esaslı bir iş olduğunun farkındayım ancak bu yayınlanan makalenin yanlış olmasının bir bahanesi değil.
273 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
Evrim Ağacı Kurucusu

Elbette makalelerde yanlışlar, eksikler, anlatım bozuklukları, çeviri hataları olacak. Neden olmayacağı bir dünya hayal ediyoruz ve bizim için (ve muhtemelen kimse için) gerçekçi olmayan bir ideal dayatılıyor ki? Önemli olan hatalar düzgünce gösterildiğinde bunları kabullenmek, bu hataları hep birlikte fark edebilmemiz ve düzeltebilmemiz - biz yıllardır bunu yapıyoruz. Tabii sadece bu da değil, hataları azaltacak ve okur geribildirimini hızlandıracak araçları da durmaksızın geliştirmeye devam ediyoruz (bu araçlardan bir kısmını umuyoruz ki yakın gelecekte yayına alacağız ve okurların ve diğer yazarların doğrudan yazıya düzeltmeler önerebilmesi mümkün olacak).

Ama bu hataların doğasını iyi anlamakta fayda görüyorum: Bir makale yazılırken veya bir çeviri yapılırken, o çeviride/makalede her 1000 kelime başına belki 30-35 hata bulunuyor (çoğu anlatım bozukluğu veya yazım yanlışı düzeyindeki hatalar, bir kısmı çeviri veya ifade hataları, kalanları -özellikle de özgün ve türev içeriklerde- düpedüz olgusal hatalar). İkinci yazarların, editörlerin, ikinci editörlerin ve kimi durumda akademik danışmanların müdahalesi sonucu, elimizden gelen tüm çabaları sarf etmemiz sonucu, o yazı yayına girmeden önce o hatalar 3'e 5'e indiriliyor. Okurlardan veya diğer uzmanlardan gelen geri bildirimlerle bu hata kimi zaman saatler, kimi zaman günler/haftalar/aylar içinde 1'e 2'ye indiriliyor. Siz de o 1'i görüyorsunuz (veya verdiğiniz örnekteki gibi yeni bir yazıysa veya henüz elden geçirilmemiş, eski bir yazıysa 3-5 hata evresindesiniz).

Dolayısıyla şunu anlamak lazım bence: Elbette hatalar olacak, muhtemelen şu anda Evrim Ağacı'nda yayında olan her yazıda en az 1 hata bulmak mümkündür (çoğu, sözünü ettiğim gibi basit ve dilbilimsel hatalar olsa da). Bunda bence bir sorun yok; önemli olan en iyi çabamızı sarf ederek, o hataları en hızlı şekilde düzeltmek ve daha oluşmadan azaltmak. Ama hedefi "sıfır"a koymak da gerçekçi değil. Evrim Ağacı, ilk seferde kusursuzluğu hedefleyen bir sisteme, maddi altyapıya veya iş gücüne sahip değil; daha ziyade, olabildiğince aktif üretim yapıp, bunu makul seviyede isabetli yapmayı hedefliyoruz ve bu hedefi yıllardır başarıyla tutturabildiğimizi düşünüyorum. Evrim Ağacı'nı biz "yaşayan bir site" olarak görüyoruz; hiçbir yazdığımız "taşa kazınmış mutlak gerçekler" değiller ve hepsi kanıt, veri ve yapıcı eleştiri karşısında değiştirilmeye açık metinler. En nihayetinde bizim elimizden gelen ve yapabildiğimizin en iyisi gerçekten bu, dolayısıyla bu soruda ima edildiği gibi, evet, "bahanesi" de bu - eğer buna bir "bahane" denebilirse. :)

Tüm Reklamları Kapat

Umuyorum ki bundan daha iyisini yapabilecek birileri çıkar, doğru bildiklerini yaptıkları ve bizden kat kat üstün başarılara eriştikleri siteler açarlar. Ama bunu yap(a)mayacaklara bu "Evrim Ağacı'ndaki hatalar" konusunda verebileceğim tek tavsiye, kolları sıvayıp, yardıma gelmeleri olur. :)

Bunu nasıl yapabilirsiniz? İşte bu noktada, örtük eleştirinizi bir kenara koyup, sorunuzun asıl kısmına gelecek olursak: Her makalenin altında Seçenekler -> Bize Ulaş tuşu bulunuyor. Tüm okurlarımız bize gördükleri hataları bu yolla bildiriyorlar, biz de editörlerimizle bu potansiyel hatalarla ve eksiklerle aktif olarak mücadele ediyoruz.

Bu tuşu nasıl kullanabileceğinizi buradaki cevaptan öğrenebilirsiniz.

105 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close