Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Furkan Karagöz
Üye 25 Kasım 2020 2 Cevap
7

Neden erkekler yerine dişilerin gebe kalması evrimleşmiştir?

Dişilerin gebe kalması nasıl evrimleşmiştir,neden erkekler yerine dişilerde evrimleşmiştir?
1,149 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Kurt
Kitap okuyorum 10 Nisan 2021

Bu evrimimizin cinsiyet oluşumuna kadar inen bir durum. Yani cinsiyetler nasıl oluştu konusunu incelediğinde bunun cevabını büyük ölçüde almış olursun. Hamilelik konusunda da şunu söyleyebiliriz, omurgalı canlılarız yumurta hücresini dişi taşıyor, erkek sperm verdiğinde döllenme dişinin rahminde o an yaşanmış oluyor. Zaten yaşanmak zorunda zira sperm hücrelerinin yaşam süresi kısa. Ve bundan sonraki süreçte denizatları gibi dişiden döllenmiş yumurtayı erkeğin geri alma ihtimali yok. Döllendiği yerde korunması gerekecek kadar hassas biyolojik bir ortama ihtiyaç var. Bu sebeple döllenmiş yumurta gelişimini bulunduğu aynı ortamda devam ettiriyor. Tabi evrimsel süreçte daha detaylara girersek bu rahimde ki gelişen canlıyı beslemek için kadınlarda farklı bölümler de gelişmiştir.

403 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Zeynep Özen
Zeynep Özen
32K UP
Fen Bilgisi Öğretmenliği 4.Sınıf Öğrencisi 10 Nisan 2021

https://evrimagaci.org/soru/regl-dongusu-nasil-evrimlesti-12706#11355 bu linkte Regl döngüsü nasıl evrimleşti sorusunun cevabı bulunmakta.

Dişilerin gebe kalması regl döngüsüyle bağlantılıdır. Regl döngüsünün evrimleşmesini anlarsak bunu da anlarız diye düşnüyorum. Regl döngüsünü. Maymunlar, yarasalar, ve büyük ihtimalle fil fareleri Dünya’da regl olan tek memeli türleri biz de bu seçilmiş azınlığın içindeyiz.

Plasenta fetüs büyürken onu besleyen, annenin kan akımına bağlı olan fetal organdır. Bir çok memelide plasenta anneye ait hücrelerin arkasında hapsolmuş haldedir. Anneye ait bu hücre duvarı fetüse giden besinleri annenin kontrol etmesini sağlar. Ama insanlarda ve birkaç başka türde plasenta, annenin dolaşım sistemine yani kan akışına direkt bağlıdır. Hamilelik yerleştirme denilen bir süreçle başlıyor. Bu süreçte embriyo, rahim içini saran endometriyum yani dölyatağı iç zarına kendini gömer. Endometriyum yerleştirme sürecini zorlaştıracak şekilde evrimleşmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Yumurtlamanın sağlıklı bir hamilelikle sonuçlanmadığı her seferde rahim, endometriyal doku ile birlikte döllenmemiş yumurtalardan hasta, ölmekte olan ya da ölü embriyolardan kurtuluyor. Korumaya yönelik bu sürece menstrüasyon deniyor. Bu da adet döngüsüne sebep oluyor. Bu biyolojik özellik, her ne kadar garip de olsa bizi insan ırkının devamına hazırlıyor.

https://evrimagaci.org/kadinlar-neden-adet-gorur-adet-gormenin-evrimsel-nedeni-ve-avantaji-nedir-2866 Ek olarak bunu okumanızı isterim.

153 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Sadedin. Kadınlar Neden Adet Görür? Adet Görmenin Evrimsel Nedeni Ve Avantajı Nedir?. (24 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 10 Nisan 2021. Alındığı Yer: evrim ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close