Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim .
Anonim .
6K UP
Üye 5 Mart 2021
1

Herhangi bilimsel bir bilgiden , o bilginin bilinmesini sağlayan gözlemleri bizzat yapmadan nasıl emin olabilirim?

Bilimi akademik düzeyde bilmeyen sıradan bir insan ona söylenen bilimsel bilgilerin doğruluğundan nasıl emin olabilir? Mesela zaman hızlı hareket eden cisimler için yavaş akar. Ben bu bilgiyi biliyorum ama bilginin kanıtınö bilmiyorum. Anlamam için de fizik ve mateamtik bilgim olması gerek. İspatı karmaşık matematiksel formüller olan başka bilgiler de var ama ben bunların hiçbirinin neden gerçek olduklarını anlayamıyorum. Bunların doğru olduklarından nasıl emin olabilirim?
555 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 8 Mart 2021

Bu, gözden kaçan ama çok önemli bir soru. Bilim insanlarına neden güvenelim? Kendimiz test etmiyoruz, gözlemlemiyoruz, araştırma yapmıyoruz ama bilimsel bilgilere inanıyoruz değil mi?

Bunların doğru olduğuna şöyle emin olabilirsiniz:

Bilim, hiç kimsenin tekelinde değil. Elde edilen bilimsel bilgilerin doğruluğunu yanlışlığını yönlendirebilecek hiç bir güç söz konusu değil. Bilim dünyası binlerce üniversite, araştırma kuruluşu, laboratuvar, bilim insanı vs.den oluşuyor ve bir kaynaktan gelen bilgi, diğer tüm kuruluş ve bilim insanlarınca inceleniyor, test ediliyor, araştırılıyor, sınanıyor. Danimarka'dan çıkan bir bilimsel bilgi, Japonya'da, Avustralya'da, Hindistan'da, Şili'de, Türkiye'de, Rusya'da, İran'da test ediliyor, inceleniyor, çürütülmeye çalışılıyor. Siz bir bilginin kanıtını bilmiyor olabilirsiniz, bu normal ama diğer bilim insanları biliyorlar. Ve elde edilen bilgiler üzerine yapılan sınamalar yıllar boyu sürüyor. Danimarka'dan çıkan bilgiyi Danimarka test ediyor zaten. Ve bir bilgiyi hiç bir başka bilimsel otorite çürütemiyorsa "şu an için doğru ve geçerlidir" diyoruz. Bunlar hakkında makaleler yazılıyor, açıklamalar benzetimler yapılıyor, bilgiler kamuoyuna, bizlere iletiliyor. Evrim Ağacı, bu konuda Türkiye'deki en güçlü özel ve bağımsız platformlardan biri örneğin. Bu sitede yayınlanıp güvenilirliği konusunda şüpheye düşülmüş bir makale olmuş mu hiç? Hayır. Olmaz. Bugüne kadar olmadı ki Evrim Ağacı bugünkü güvenilirliği sağlayabildi.

Tüm Reklamları Kapat

Ve bilimsel iddiada olan tüm kurum, kuruluş, kişi, platformların ortak iddiası ciddiyet ve güvenilirlik. Hiç kimse bunun sarsılmasını istemiyor çünkü bu olursa kaybedilen güvenin tekrar inşa edilmesi çok zor. Güvenilirliğin kıstası nedir peki? Bilimsel yöntemlere bağlılık. Tüm çalışmalar bilimsel esaslara göre olmak zorunda. Bilimsel güvenilirliği olan yerlerde yayınlanmak zorunda. Ülkemizde binlerce profesör var. Neden bilim dünyasında Türkiyenin gücü zayıf? Çünkü binlerce Türk profesör, tüm dünyanın saygınlığını kazanmış ortam ve kaynaklara makale ve çalışma yollamış değil. Dünyadaki en iyi 500 üniversite sıralamalarında tek bir üniversitemiz yok. Neden? Ortada, bilim dünyasınca dikkate alınan fazla çalışma yok çünkü.

Bilimsel otoriteler, güvenilirlikleri en yüksek kuruluşlar olmuşlardır geçmişten beri. Zaten bilimin mantığı, doğası kendini test ettiği için ortada bir sorun yok. Bu bilgileri bize iletenlerin de güvenilirliği sağlam oldukça onlardan bilgi almaktan çekinmeye gerek yok.

186 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close