Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Biyocoğrafya nedir? Günlük hayatımızda veya genel olarak ne işimize yarar?

biyocoğrafyanın son zamanlarda dünyamıza veya diğer dünyalara katkısı var mıdır / nedir ? günlük hayatımızda veya genel olarak ne işimize yarar ?
763 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Biyocoğrafya, canlıların dünyadaki yayılımlarını gösteren bir sınıflama ve yayılım çalışmasıdır.

Hangi canlıların hangi bölgelerde, hangi iklim ve yeryüzü koşullarında yaşadığını belirlemek ve araştırmak hayati önemdedir.

En basit yaklaşımla tarımsal alanlar için önemlidir bu. Atıyorum siz zeytin ağacının yetişme koşullarını ve yayılımını bilirseniz, zeytinin yetişebileceği ama yayılım göstermediği bölgelerde de yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Bu şekilde hem o bölge için bir geçim kaynağı sağlamış hem de hem bölge, hem ülke ve belki de tüm dünya için besin kaynağı teşkil edebilecek bir girişimde bulunmuş olursunuz.

Tüm Reklamları Kapat

Bir bölgede belirli bir meteorolojik etki vardır. Örneğin hâkim bir rüzgar varlığı nedeni ile çok güçlü bir rüzgar erozyonu söz konusudur. Rüzgar erozyonu çölleşmeye neden olur, yerleşime, bitki örtüsünün güçlenmesine ve yayılmasına engel olur. Çöller genel olarak böyle bölgelerdir. Siz biyocoğrafyaya bakarak, o bölge ile benzer başka bölgelerde susuzluğa ve rüzgara dayanıklı bir bitki türünün var olduğunu fark edersiniz. O bitki türünü getirip o bölgede yetiştirmeye başlarsınız ve o bölgeyi sırf bu girişimle yerleşim ve tarımsal faaliyet için uygun hale getirebilirsiniz. Örneğin birçok meyve bahçesinin sınırlarına rüzgarı kesen kavak ağaçları dikilir. Onları dikmeseniz orada meyvecilik yapılamaz. Palamut ağacı dikersiniz, o ağaçlar biyoçeşitlilik sağlar.

Bir bölgede belirli bir böcek türü yüksek yayılım göstermiştir. Bu nedenle orada tarım yapılamıyordur. Siz, o böceğin doğal düşmanı olup bölgeye de uyumlu olan bir böcek türünü getirip orada çoğaltır ve doğal düşman yaratırsınız. Böylece biyolojik mücadele ile siz tabiat dengelersiniz.

Ayrıca... Belirli bölgelerin yer altı, toprak altı, su altı varlığını, canlılığın yayılımı ile fark edersiniz. Örneğin bir bölgede deniz börülcesi dediğimiz otun varlığı, toprakta tuzluluğun varlığını gösterir. Bunlar gösterge bitkiler deriz. Bölge hakkında fikir veren bitkiler. Bölgeyi tanımak için biyocoğrafya en önemli tespit mekanizmalarından biridir.

Daha birçok madde ekleyebiliriz. Biyocoğrafya her şekilde bize hayati bilgiler veren bir tanımlama sistemidir. Bu nedenle zaten biyologlar, coğrafyacılar, jeologlar hatta madenciler biyocoğrafya verilerine yüksek oranda ilgi duyarlar.

211 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close