merhabalar Kerem Altun
üniversitemde 2. Sınıfta malzeme bilimi dersi almıştım, onda anlatılanları aynen tekrarlayacağım:
malzemeleri 2 gruba ayıralım= gevrek ve sünek malzemeler.
gevrek malzemeler herhangi bir baskı altında esneyemeyen, sünek malzemeler ise belli bir esneme yapabilen maddelerdir. örneğin gevrek maddeye örnek camdır, camı çekersen yada ezersen esneyemez, direk çıt kırılır, kristalimsi küçük parçalara ayrılır. ama esnek maddeler mesela plastik yada demir, belli bir esneklik gösterdikten sonra kırılır. yani cam gibi direk kırılmazlar.
şimdi bu esnemeyi de kendi içinde 2 ye ayıralım= elastik ve plastik esneme.
bir demiri kopana kadar çektiğini hayal et, önce elastik(geri döndürülebilir) bir uzama yapar, sonra plastik yani geri döndürülemez bir uzama yapar ve daha da zorlanırsa kopar. bu bütün sünek malzemeler için geçerli. elastik uzama belli bir kuvvete kadar gerçekleşir ve eski haline geri döndürülebilir, yay örneği de belli bir yere kadar elastik uzama yapar, eski haline geri dönebilir, daha fazla kuvvet uygularsan plastik uzamaya döner bu ve yay bozulur işlevsiz olur.
bu olay tamamen malzemelerin mekanik özellikleriyle alakalıdır. bu özellikler deneylerle bulunur.

σ= çekme kuvveti ε= uzama
bu grafik sağ yukardaki metali 2 tarafından çektiğini düşün, kopana kadar oluşan grafiktir. elastik sınır elastik uzamayı gösteri lineerdir, buraya kadarki uzama geri döndurulebilir. akma noktası ise artık plastik uzamaya girmiş kısımdır bu uzama geri döndürülemez. boyun verme ise max kuvvet uygulanan yer ve buradan sonra kuvvet azalır çünkü genişlik azaldığından max kuvvetin aşşağısında bir kuvvet yeterli olur.
Kaynaklar
- Bilmiyorum. Malzeme Bilimi. (28 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2021. Alındığı Yer: itu.edu.tr | Arşiv Bağlantısı