Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Okuma eylemi nasıl evrimleşti?

Homo Sapiens 300.000 yıl önce ortaya çıktı ve yazı ilk olarak 5500 yıl önce bulundu. Nasıl oluyor da 5500 yıl kadar kısa bir sürede (evrimsel açıdan) beynimizde yazıları takılmadan okuyabilen anlayabilen ve yorumlayabilen bir mekanizma oluştu?
502 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Okumayı öğreniyoruz. Okumayı ancak en erken 5-6 yaş civarı, nerdeyse 1 yıl süren bir eğitim sonunda, sürekli pratik yaparak öğrenebiliyoruz. Beynimizde okumayı zahmetsizce öğrenebilecek bir yazılım yok.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Levent Melik
Bilimsever

Oldukça güzel ve yerinde bir soru,

Okuma, yazılanı duyu organları yoluyla algılayarak, algılananı, anlamlandırma ve yorumlama amacı ile zihnin duyu organları ile ortaklaşa yaptığı bir etkinliktir. Okuma işi vücuttaki birden fazla merkezin bir araya gelerek oluşturduğu bir eylemdir.

Tüm Reklamları Kapat

Yazı ve yazılanı okuma birçok kişinin sandığı gibi basit bir eylem değildir. Önce görme, sonra anımsama, daha sonra anlama gibi aşamaları olan karmaşık bir eylemdir. Bu eylem çok kapsamlı bir program gibidir. Okumada kullanılan sistemler kompleks bir yapıya sahiptir. Kompleks yapıdan birinin sekteye uğraması bu eylemin olumsuz bitmesine neden olabilir.

Bu denli karmaşık bir icat olan yazının ortaya çıkabilmesi için, öncelikle ona ihtiyaç duyulması gerekir. İhtiyaç olmadığı müddetçe bu denli karmaşık bir şey icat edilemezdi.

Tüm Reklamları Kapat

Atalarımız on binlece yıl boyunca avcı toplayıcı olarak küçük gruplar halinde yaşadılar. Gruplarda eşitlikçi bir komün hayatı geçerliydi. Özel eşya kavramı yoktu . Kimse kimseyi beslemezdi. Grubun üyeleri beslenmek istiyorsa av veya toplama faaliyetine eşit şekilde katılmalıydı . Fazla ürün veya artı ürün diye bir kavram söz konusu değildi.

Tüm bunlar insanlık tarihinin en büyük dönüm noktalarından biri olan tarım devrimi ile birlikte değişecekti . Mezopotamya'nın dicle ve fırat nehirleri arasındaki bereketli topraklarında, Sümer olarak adlandırılan bir halk geliştirdiği tarım teknikleriyle fazla ürün veya artı ürün elde etti .Bu artı ürün, yeni sulama ve kanal inşaatlarında yada yağmacı güruhlara karşı savunma amaçlı olarak çok sayıda bireyin işbirliğini gerektiren eylemler için kullanılmaya başlandı. Mevsimlerin döngüsü de büyük önem taşımaktaydı ve ekim ve dikim zamanlarının iyi hesaplanması gerekiyordu . Bu durum ise, tüm bunları organize edecek bireylerin işlevinin değişmesini, zorunlu kılıyordu.

Eski avcı toplayıcıların şifacıları, tarım toplumunda, insan üstü güçlerle, yani tanrılarla iletişim kuran rahip krallarına evrildi . Ne var ki onların bile aklı, kimin ne miktar fazla ürün getirdiğini hafızada tutmaya yeterli değildi.

İçlerinden biri , kimin ne kadar fazla ürün getirdiğini hatırlamak amacıyla bir kil tablete işaretler çizmeyi akıl etti. İşte bu ilk muhasebe kayıtları , homo sapiens'in yani insanlığın şafağının artık yavaş yavaş aydınlanmaya başladığının da habercisiydi.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Oguz Han
Oguz Han
11K UP
Sıradan Vatandaş

İnsanlar icatlarına uyum sağlamaz(en azından genetik açıdan), insanlar kendilerine uygun olanı icat eder. Bu soru "nasıl oluyor da kaba etimiz hem sandalyelere, hem klozetlere hem de pantolonlara uygun olabiliyor?" sorusu gibi. Eğer yazıyı anlayamayacak olsaydık, yazı hiç icat edilmezdi.

149 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close