Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
B İ
Üye
0

Birbirinin farkında olmayan bitkiler farklı günlerde ekilse dahi neden aynı gün çiçek açıyorlar?

Aynı gün çiçek açmasalar muhtemelen nesilleri tükenirdi.
155 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

İnternette hormon kelimesini arattığınızda tanımların hemen hepsi insan bünyesindeki öneminden ve dinamiklerden bahseder. Ama aslında bitkilerin de hayvanların da yaşamsal döngü ve evreleri hormonlar ile düzenlenir. Hormonlar kabaca, belirli ortam şartlarında aktif olan iç düzenleyiciler ya da tetikleyicilerdir. Ve canlıların bir yaşamsal evreden diğer yaşamsal evreye geçmelerini de hormonlar sağlar.

Bir bitki için çimlenme, çıkış, fiziksel büyüme, çiçeklenme, döllenme, meyve bağlama, meyvenin olgunlaşması gibi aşamalar hep yaşamsal evrelerdir. Ve bitkilerin bu aşamaların her birine girmesi ya da birinden diğerine geçmesi, çevre şartlarının oluşturduğu ortama bağlıdır. Siz bir tohumu, 5 santigrat derecedeki bir toprağa ekerseniz o tohum faaliyete geçmez ve çimlenmez. İsterse bin yıl beklesin, bir hareket olmaz. Ama toprak ısınır ve ortamda nem olur ise tohum çimlenir. Çünkü çimlenmeyi tetikleyen hormon (etilen) bu şartlarda aktif olur ve tohuma çimlenme sinyali verir.

Tüm Reklamları Kapat

Sizin verdiğiniz örnekten gidelim. Bir tarlaya buğdayı eylülde ekelim, diğerini ekimde. Eğer yağmur yağmış ya da sulama yapılmış ise, yani toprakta nem var ise ikisi de hızlıca çıkış yapar. Çünkü toprak henüz soğumamıştır. Çıkış yaparlar, birkaç santimetre büyürler ama kasım-aralık sonrasında hava soğur ve büyüme durur. Buğday kışı aynı büyüklükte geçirir. Kış boyunca fazla büyüme olmaz. Baharda hava ısınınca büyüme devam eder. Sonra çiçekler oluşur, çiçekler döllenir başaklar oluşur vs. Bunları tetikleyenler hep hormonlardır ve neticede iki tarla da farklı zamanlarda ekilmiş olsa da aynı ortam şartlarını yaşadıkları için aynı evreleri aynı zamanda yaşarlar.

Ama bunun esnekliği de belirli bir seviyeye kadardır. Çünkü bir bitki, gövde, dal, yaprak vs. oluşturmadan çiçek oluşturamaz. ama aynı yaşamsal evrede ise iki bitki, farklı zamanda ekilmiş olsa da aynı şartlarda bulunmaları nedeni ile aynı evreleri yaşarlar.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Bitkisel Hormonlar. (28 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 28 Ocak 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close