Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fırat Oğhan
Fırat Oğhan
2,690 UP
Üye
2

Zamanın B teorisi ne kadar doğru?

Nedenselliği ortadan kaldıran ve sezgilerimiz ile yüzde yüz ters olan zamanın B teorisi bilimsel olarak ne kadar doğru? Veya bilim camiasında zamanın B teorisi mi yoksa A teorisi mi daha çok kabul edilir?
853 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İsimsiz Adam
İsimsiz Adam
3,398 UP
Öğrenci

Felsefeciler ve fizikçiler arasında b teorisi yaygın. En güncel teorilerden biri Block teorisi ve zamanın B serisine dayanıyor. Sonradan doğru hatırladığın üzere, Görelilik teorisinin en güncel sürümleri de zamanın B serisine dayanıyor. Genel Göreliliğin güncel yorumu Minkowski’nin uzay-zaman modeli ile birlikte yorumlanıyor. Buna göre uzam ve zaman ayrı ayrı var olabilen şeyler değiller. Ancak onların füzyonu anlamlı bir gerçeklik oluşturabiliyor. Bu da demek oluyor ki, zaman Big Bang’ten önce ya yoktu ya da tekilliğin içinde hapis durumdaydı. Mutlak zamanı reddeden ve evren genelinde bir eşanlılığın mümkün olmadığını söyleyen Genel Göreliliğin göreceli zaman iddiası gerek laboratuvarlarda ve gerekse alan gözlemlerinde defalarca kanıtlandı. Artık herkes için aynı hızda işleyen tek bir zaman yerine gözlemcinin zamanından söz ediyoruz. Bu bakış açısı determinist bir evreni zorunlu kılıyor çünkü geçmiş-şimdi-gelecek aynı anda yan yana varlar, derseniz, geleceğin de orada bir yerde durduğunu ve bizim henüz ona ulaşmadığımızı söylemiş olursunuz. Bu da ancak determinist bir evrende mümkündür. Kuantum kuramı ile Genel Göreliliğin çatıştığı noktalardan birisi de budur. Hatta QM ile GG kuramlarını birleştirmeye çalışırken ortaya çıkan Wheeler-DeWitt denklemlerine göre zaman diye bir şey yoktur. O, bizim uydurduğumuz hayali bir sabittir.

Stephen Hawking’in kamuoyuna mal ettiği düşlemsel zaman konseptine göre ise zaman farazi sayılarla temsil edilen bir niceliktir. Son zamanlarda Bell teoremine dayanan ve Retro nedenselliğe bağlı bir hipotezden söz ediliyor Kuantum Mekaniğinde. Buna göre gelecekteki olaylar bugünkü olaylara yol açıyor olabilir. Kuantum Dolanıklığı fenomeni bu hipotez ile açıklanabilir görünüyor. Zamanın neden hep geleceğe doğru akmak zorunda olduğunu somut bir şekilde gösteremediğimiz sürece, bu türden zamanı geriye de yürüten tuhaf varsayımlara garip bakmamak gerek. Yine Caltech’te GG ve QM kuramlarını birleştirme girişimleri esnasında ortaya çıkan matematik bir çalışmanın sonucuna göre uzay-zaman Kuantum dolanıklığının bir sonucu olarak ortaya çıkıyor olabilir. Bu görüş doğruysa, Uzay-zaman yaratılabileceği gibi yok edilebilir de. Yine bir başka fizikçi grubuna göre zaman termodinamik etkilerin görüngüsü olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sezgilerim bana zamanın A kuramı doğru diyor ama ampirik gözlem A kuramından çok B kuramını doğruluyor. Zamanı henüz tam olarak anlamış değiliz. LQG kuramı zamanı ve uzamı da kuantize ederek bir açıklama getiriyor. Eğer LQG doğru çıkarsa zaman ve mekan denen şeyin aynı madde gibi ölçemeyeceğimiz kadar küçük temel parçacıklardan oluştuğunu anlamış olacağız. Şimdilik orada değiliz. Hala zamanın tam olarak ne olduğunu kavramaya çok yaklaşmadık. Ama gelecekte bir gün zaman muammasının çözüleceğine inanıyorum.

412 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close