Evren kendi̇ İçeri̇si̇nde sürekli̇ geni̇şler.
Havaya attığınız bir top, pek doğaldır ki, Dünya’nın kütleçekimi nedeniyle yere düşer. Bir an için, havaya fırlattığınız topun yere düşmeyip, tam tersine, Dünya tarafından itildiğini ve giderek daha hızlı bir şekilde bir daha geri dönmemek üzere uzaya doğru yol aldığını hayal edin. Tuhaf olmaz mıydı?
Aslına bakarsınız, bu şaşırtıcı durum tam da astronomların Evren’imizle ilgili gözlemlediği şey! Evren’imiz genişliyor… Üstelik sabit değil, artan bir hızla!
Evren’imizi, üzerinde noktacıkları olan bir oyuncak balon gibi düşünelim. Balonu şişirirken noktacıklar arasındaki mesafenin giderek arttığını göreceksiniz. Tıpkı bu balon gibi Evren’imiz de genişliyor ve tıpkı noktaların arasındaki mesafelerin açılması gibi galaksi kümeleri de birbirinden uzaklaşıyor. Galaksi kümeleri diyoruz, çünkü bu kümeler içerisindeki galaksiler yerel olarak birbirlerine yaklaşabilirler; fakat kümelerin kendisi, Evren’in genişlemesiyle birlikte birbirlerinden sürekli uzaklaşmaktadır.
1929’da gökbilimci Edwin Hubble bu durumu, yani galaksi kümelerinin hem birbirinden hem de Dünya’dan uzaklaştığını, Doppler Etkisi denilen bir olguyla ispatladı. Şimdi gelin bu olguyu biraz açalım. Bir ambulans sesi (ses kaynağı) bize (gözlemciye) yaklaştığı zaman farklı, bizden uzaklaştığı zaman farklı çıkar. Bunun sebebi, gözlemcinin kaynağa doğru yaklaştıkça ses dalgasının frekansının artması ve uzaklaştıkça azalmasıdır.
Stephan Hawking in kitaplarını okuyabilirsiniz bu konuda çok iyi kitapları vardır .
Her Şeyin Teorisi Kitabını okuyabilirsiniz Stephan hawking in ozaman daha iyi anlayacaksınız Evrenin oluşumunu
https://evrimagaci.org/her-seyin-teorisi-nedir-genel-gorelilik-ile-kuantum-mekanigini-nasil-birlestiririz-7332 bu Evrimagacının yazısınada bakabilirsiniz Kuantum mekaniği - herşeyin teorisi .
Kaynaklar
- Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evren'in Genişlemesi: Galaksi Kümeleri Neden Birbirinden Uzaklaşıyor?. (3 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 8 Ocak 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı