Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Osmanlının duraklama ve gerileme döneminde devletin içinde olsaydınız zorluklardan kurtulmak için ne yapardınız?

2,036 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Wagner Eisenfaust
Merhaba ,Burçin Durmaz

Ben olsaydım Osmanlı Devleti'ni ne yapar ne eder bir şekilde cumhuriyet yönetimine sokardım , eğer olmasaydı padişahların yetkilerini kısıtlar ve sadece sembolik olarak bırakırdım fakat bunların işe yarayabilmesi için sanayi inkılaplarına özen ve önem gösterirdim . Eğitim dinden bağımsız olurdu bilim yönetim kurulları toplar ve bilime din ile cevap verme yetkisini Şeyhülislam'ın elinden alırdım. Buna ek olarak saraydaki şatafatlı hayatın paralarını askeriye ,eğitim ve bilim kurumlarına ayırırdım . Süveyş kanalı , İstanbul boğazı ve Basra körfezini yeni reform hareketleriyle parasal yapılandırmaya sokardım. Balkan halklarına çeşitli haklar vererek Müslüman-Gayrimüslim ayrımını kaldırırdım .

303 görüntülenme

Kaynaklar

  1. İlber Ortaylı. (2016). İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı. Yayınevi: Timaş. sf: 335.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Namesis Gzy
Namesis Gzy
10K UP
Okur

Elbette öncelikle Feodalizm gibi gerici Bir yönetimi bitirirdim , Daha sonra Halife saçmalıgını bitirirdim . Daha sonra İmparatorlugu Bitirir Yerine Marksi̇zm dayali bi̇r devlet kurardim . Devlet atei̇zmi̇ Iilan ederdi̇m . Devlet atei̇st olurdu . Daha sonra kültür devri̇mi̇ yapardim . İnsanlar bi̇li̇msel düşünürdü , marksi̇st felsefeye dayali bi̇r toplum İnşa ederdi̇m ,che ni̇n yeni̇ İnsan kurami . Daha sonra sosyali̇st si̇stem kurdugum İçİn eşİtli̇kçİ olurdu .Devleti̇n ordusu İse halk ordusu olurdu . Yeni̇ çeri̇ gi̇bi̇ parali askeri̇ saçmaligi olmazdi . Şehi̇r projesi̇ yapardim yatay mi̇mari̇ye dayali şehi̇r projeleri̇ yapardim mesela %90 fabri̇ka yapardim . Halk mi̇li̇mari̇st yaşardi . Daha sonra fabri̇kalar üreti̇m artardi .Tarim sosyali̇zmi̇ yapip tarimdan daha sonra nep gi̇bi̇ ekonomi̇k program uygulardim

Yeni Ekonomi Politikası, (Rusça: Новая экономическая политика, Novaya Ekonomiçeskaya Politika, NEP), Rus ekonomisini çöküşten kurtarmak amacıyla Lenin tarafından ortaya konan ekonomik politikadır. Bazı özel işletmelere izin verilerek NEP sayesinde küçük işletmelerin kapitalizmde olduğu gibi kâr mantığıyla devam etmesini içeren politikada sosyalist devlet, bankaları, büyük sanayi kuruluşlarını ve dış ticareti tekel olarak kontrol etmeye devam etmiştir. NEP, Sovyetler Birliği Komünist Partisi 10. Kongresinde kararlaştırılmış ve resmi olarak 21 Mart 1921 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kararla köylülerden zorla alınan fazla tarımsal ürün alımı durdurulmuş, bunun yerine ürün üzerinden vergi alınmaya başlanmıştır. Sanayi kuruluşlarıyla ilgili ek kararlarla politika netleştirilmiştir.

Osmanli yari feodal sömürü oldugu İçİn bunlari uygulardim daha sonra agir sanayi̇ üreti̇mi̇ başlatirdim . Üreti̇m araçlarini alirdim ama üreti̇m İçİn alirdim . Üreti̇m arttigi İçİnse halkin refah sevi̇yesi̇ fazla olurdu . Hemde köy ensti̇tüsü kurardim .Köy halki köyünde kalirdi . Hemde artik köylü aga - aydin di̇ye bi̇r ayrim olmazdi . Sinifsiz bi̇r toplum kurardim . Eşİtli̇kçİ herkesi̇n yetenegine göre toplum kurardim . Herkes yetenegi̇ni̇ para İçİn değİl İnsanlik İçİn yapardi . Böyleli̇kle geli̇şİm ve üreti̇m artardi . Devleti̇n adini falan değİşti̇ri̇rdi̇m . Kisacasi yeni̇ bi̇r atei̇st bi̇r devlet kurardim . Böyleli̇kle toprak avantaji ve üreti̇m araçlarinin fazlaligi . Hemde nufus artişI saglardim . Mao zedong gi̇bi̇ toplumsal devri̇m teori̇leri̇ İnşa ederdi̇m . Halk bunun sayesi̇nde aydin , atei̇st bi̇r halk olurdu . Hemde batiya karşI , di̇ğer geri̇ kalmiş feodal devletleri̇ sosyali̇st olsunlar di̇ye desteklerdi̇m böyleli̇kle li̇beral olmayan devlet dogu bloku varşova pakti gi̇bi̇ bi̇r grup kurardi . Ve üreti̇m araçlari artardi .

Tüm Reklamları Kapat

Daha birçok fikrim Var Zaten Kendi ideolojim olan Marksizm Leninizm i felsefi ,, Ekonomik olarak geliştiriyorum

neyse uzatmiyim fikirlerim bunlardı ....

422 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Vikipedi. Yeni Ekonomi Politikası. (7 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 7 Ocak 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Yayla
Mehmet Yayla
13K UP
Yerbilimlerinde PhD. ve İnuit yerleşkelerinde eğitimci.

Şimdi Cumhuriyet kurmak, hatta hemen sosyalizm inşa etmek çok romantik düşünceler, ama Engels ve Marx'ın ifade ettiği gibi, ileri bir sistemin kurulabilmesi için, toplumsal sınıfların bir önceki sistemi yaşamış, sindirmiş ve aşmış olması gerekli. Örneğin bir sosyalizmin kurulabilmesi için endüstri devriminin yaşanmış, işçi ve burjuva sınıflarının oluşmuş, kapitalizmin tıkanma aşamasına gelmiş, sınıfların birbiriyle çatışmış, ve işçi sınıfının kazanmış olması gerekiyor. Osmanlı döneminde ise bırakın endüstriyi ve işçi sınıfını, kapitalizmi ve erken cumhuriyeti kurabilecek bir burjuva sınıfı bile yoktu.

Ulema tayfası herhangi bir teknolojik gelişme ve endüstrileşmenin önünde engeldi: "(...) o dönem Osmanlı ulemasının ve toplumun İslami anlayış biçiminin sanayileşme yoluyla gerçekleşecek bir zenginleşmeye pek elverişli olmamasıdır. Osmanlı fakihlerin bir kısmının kamu ya da özel teşebbüs eliyle iş yapma konusunda azimet ağırlıklı fetvaları ile bazı tasavvufi yorumların toplumun teşebbüs ve rekabet yönündeki zihniyetini kısıtlamıştır. Böylece, toplumun dini referanslı iktisadi zihniyet birikimi ve çoğunlukla yenilgilerle sonuçlanan savaş ortamı üretme, büyüme ve zenginleşme gibi hususlara yeterince fırsat vermemiştir. İlk çağlardan sonra, İslam dünyasında bilhassa gerileme dönemlerinde asırlardır İslam iktisat düşüncesine büyük ölçüde hâkim olan devletçi-korumacı iktisat ahlakı ve zihniyeti ile politikalar, Osmanlı döneminde de (yine bilhassa gerileme dönemlerinde) piyasa sürecini ve girişimci-rekabetçi ekonomik ortamın gelişmesini önemli ölçüde sınırlamıştır (Ekrem Erdem, "Sanayi devriminin ardından Osmanlı sanayileşme hamleleri: sanayi politikalarının dinamikleri ve zaafiyetleri" 2008)

Bunla bağlantılı bir sorun ise Osmanlı ekonomisinin fetihler aracılığıyla gelen "ganimet" ile, yani sıcak para ile dönmesi. Uzun vadede bu kolaycılık herhangi bir sanayi oluşumuna olanak sağlamıyor. Dolayısıyla, yapılması gereken şey muhtemelen, gelen ganimetlerin (ki gerileme döneminde artık ganimet gelmiyordu, yani bu kurtarma projesi için artık çok geçti) en azından bir kısmını sanayi yatırımına dönüştürecek bir burjuva kesiminin oluşmasına ve gelişmesine, zamanla hanedan ve feodal kesimle çelişip sermayeyi kendi elinde toplamasına olanak sağlamak olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu aşamadan sonra, yani burjuvazi baskın güç olarak ortaya çıkınca, burjuvazi ile çelişmeye başlayan gerçek bir işçi sınıfı da oluşur ve zamanla belirleyici güç haline gelip, toplumu demokrasiye ve sosyalizme doğru ilerletmeye başlardı. Burjuvazi ile güçlü bir işçi sınıfı arasındaki çatışma aynı zamanda kaçınılmaz olarak burjuvazinin makineleşmeye, yani teknolojiye yatırım yapmasına yol açar, dolayısıyla toplumun bilimsel gelişmeyi yakalamasını sağlardı.

473 görüntülenme

Kaynaklar

  1. K. Marx. Kapitalizm Öncesi Ekonomi Şekilleri. (4 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. H. Yurtsever. Tarihten Güncelliğe Sınıf Savaşları Ve Devlet. (4 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. F. Engels. Feodalitenin Çöküşü Ve Burjuvazinin Yükselişi. (4 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Oguz Han
Oguz Han
11K UP
Sıradan Vatandaş

Hanedanı kısırlaştırırdım. Ortalık biraz karışır biraz parçalanır lakin bence daha dinamik bir ortam oluşurdu. Tıpkı kuruluş dönemindeki daha renkli ortam gibi. Yeniden toparlanmanın yolunu insanlar illaki bulurdu. Bence bütün sorunlarının temelinde, Osmanlı'nın sorunu 1500'den öncesinin rüyası olan düzene ulaştığı gibi 16. yy'a girmek ve bundan kurtulamamaktır.

186 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close