Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Epikür'ün "Ölümden korkmak anlamsızdır, çünkü yaşadığımız sürece ölüm yoktur" sözü tatmin edici mi ?

Yaşadığımız süre boyunca ölüm olgusu hep var olacak ve onu düşüneceğiz, ben varken de ölüm var olmaya devam edecek. Bu yüzden Epikür'ün ifadesi pek tatmin edici değil, siz ne düşünüyorsunuz ?
3,661 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi

Merhaba.Bir anlamda evet.Ölüm denilen şey zaten deneysel değildir ki.Tam zıddı doğum da öyle.Doğduğunu hatırlayan, bilen,gören ya da hisseden var mı? Ama çevremiz dolayısıyla bir doğum gerçeğinden haberdarız.Hatta daha da ileri gidiyoruz,"Madem ben doğdum,o halde benim bir başlangıcım var.O halde her şeyin bir başlangıcı var.Veya tam tersi,ben öldüm; o halde her şeyin bir sonu var" diyebiliyoruz.Bu anlamda Epikür,olaya materyalist yaklaşmış.Ölüm maddesel değildir ki.Ancak doğruluk payı da yok değildir.Çünkü ölüm,salt metafiziksel bir fenomen değil aynı zamanda bir realitedir de.Ayrıca karşı çıktığınız argümanınızı da anlayamadım."Yaşadığımız süre boyunca ölüm olgusu hep var olacak ve onu düşüneceğiz, ben varken de ölüm var olmaya devam edecek.".Bizler ölümü gerçekte deneyimlemeyiz.Ölümü düşünmek demek,onu var etmek demek değildir.Matematik gibi,soyut olarak zihnimizde vardır.

528 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Damla Şahin
Damla Şahin
843K UP
Felsefe Öğrencisi

Merhaba Kayra,

Sanıyorum ki Epikür bu sözü ile yok olmanın biz varken karşımıza çıkmayacağını söylüyor. "Ölüm fikri" insanın soruşturduğu konulardan bir tanesi ve olmaya devam edecek. Bu nedenle Epikür'ün ifade etmeye çalıştığı biz varken ölüm fikrinin bizimle birlikte olmayacağı değildir. Yok olma durumunun, yaşıyorken karşımıza çıkamayacağıdır. Yok olmak, ölüm ile birlikte ortaya çıkacak bir durum. Bu nedenle Epikür ölümden korkmanın anlamsızlığına vurgu yapıyor. Yaşıyorken var olmaya devam edeceğiz fakat öldüğümüzde yok olma açığa çıkacak. Bu konuya ilgili iseniz eğer Schopenhaur'un ölüm ile ilgili düşüncelerine de bakmanızı tavsiye ederim. Çünkü o da aslında ölümden korkmanın anlamsızlığından bahsetmiş, bu korkunun temelde neyden kaynaklandığını soruşturmaya çalışmıştır. Schopenhauer, kendimizin ve yakınlarımızın ölümünden korkmamızın asıl sebebinin, ölüm sonrası ortaya çıkan yok olma durumu ile ilgili olduğunu söyler. İnsanın içerisinde var olan yaşama isteği, yok olmanın acı verici bir şey olduğunu düşünür. Bu nedenle her birimiz ölümden korkarız.

Tüm Reklamları Kapat

552 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

İnsanlarda ölümle ilgili korku iki duruma ilişkindir. Birincisi ölüm anında yaşanacak acı, ikincisi ölüm sonrası yok olma düşüncesi.

Epikürün düşüncesi ölüm ötesi için doğru kabul edilebilir ama ölüm anı için doğru değildir. İnsanların ölümden korkma/kaçınma sebebi ilkin ve daha çok ölüm anına dair çekecekleri acı içindir.

Zihinlerimiz kavram ve kelimeleri kullanırken çağrışımlı işler ve zihinlerimiz kelimeleri çağrışımlı seçerler. Bu nedenle bir çok durumda bir kelime veya kavram diğeri yerine kullanılarak çoğu zaman insanların mantık hatası yapmasına yol açan kullanım hatalarına veya bunları okuyan için farklı anlamlandırmalara neden olurlar. Epikür burada varlık ve yokluk düşüncesi üzerine söz söylemek isterken 'yokluk' yerine hatalı şekilde 'ölüm' sözcüğünü kullanmış ve yanlış (eksik) bir çıkarım yapmıştır. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz şekilde insanların ölümden korkma sebebi sadece ölüm ötesi yok oluş düşüncesi değil ölüm anına da ilişkindir. Epikürün söylemek istediği şey gerçekte ölüme (anına) ilişkin değil ölüm ötesi yokluk durumuna dairdir. Yani sözünün gerçek ve doğru kullanımı esasen şudur: Yok oluştan korkmak anlamsızdır. Çünkü yaşadığımız (var olduğumuz) süre boyunca yokluk yoktur. (Bu arada burada mantık ve felsefe olarak varlık ve yokluk birbirinin zıttı durumlar olduğu için biri varken (var olduğu sürece ) diğeri zaten yoktur anlamına gelen bir söz ifade edilmiştir. )

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ayşe Betül Balcı
Sağlık Öğrencisi

Kaygı bozukluğuna sahip birisi olarak şöyle söyleyebilirim.Bana bu soru “Zebralar neden ülser olmaz?”kitap başlığında ki soruyu hatırlattı.Ben bu duruma şu şekilde bakıyorum:

Ailemden birisini kaybetmekten aşırı korktuğum ve anksiyete atakları geçirdiğim bir dönem olmuştu ve ben bu konu hakkında düşümeye başlayınca şunu fark etmiştim;bu durum bir şekilde yaşanacak ya da yaşanmayacak.Benim bu durum için kaygıdan mahvolmam neyi değiştirebilir? Eğer böyle bi şey olucaksa ve ben üzüleceksem o zaman üzüleyim.Çünkü şuan buna üzülmem hiçbir şeyi değiştiremez.Bu yüzden birisini kaybetmekten korksam direkt bunu düşünüyorum.Bu durum yaşandığı zaman böyle bir duyguyla savaşırsın ama böyle bir durum ortada yoksa bunun için kaygılanmak,korkmak hiçbir şeyi değiştiremez.Yaşanması gereken şey yaşanır, ve biter.

Ölümde kesinlik var, evet ama bununda ne zaman,nasıl,ne şekilde geleceğini bilemediğimiz için bundan korkmak,kaçmak,bir çözüm değil,sadece yaşamın size verdiği zamandan çalmış oluyorsunuz.Anda kalmak çok zor,evet biliyorum.Ama gelecek sadece daha fazla kaygı ve anı da yaşayamamayla bize geri dönebiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sorunuza tam bir cevap olmadı ama sorunun bende çağrıştırdığı durumu sizinle paylaşmak istedim.Bazen başka durumlardan çıkardığımız sonuçları,hayatın diğer sorularında kullanabiliyoruz.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close