Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

İnsan ölümsüz olduğu zaman daha mutlu olacağını savunan düşüncelerinizi alabilir miyim?

1,187 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Yiğit Gülay
Yiğit Gülay
2,167 UP
4.sınıf öğrencisi

Bence ölümsüz olmak kötü bir şey. Eğer ölümsüz olursan daha kötü bir insan olursun çünkü zaten ölümsüz olduğunu düşünmen seni dürüstlükten uzaklaştıracaktır. Yalan söylediğin zaman zaten bir şey olmayacağını bileceksin.

Ama Senin İçin Ölümsüzlük Tarafında Kalırsak

Tüm Reklamları Kapat

Hiçbir zaman ölmediğin için hayatta daha büyük projelere ayak basabileceksin. Daha başarılı olabilirsin çünkü zaman seni için çok önemli olmayacak sende böyle şeylere( Burada bilimi küçümsemiyorum. ) daha çok zaman ayırabileceksin.

İstediğine hızlı ulaşmak dileğiyle

Yiğit

209 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Sınırsız öğrenme...

Hayat, okunması gereken kitapları okumaya bile yetmiyor diyoruz. 43 yaşındayım, uzun yıllar üzerine çalıştığım mesleğim ve birkaç hobim dâhil hiç bir konuda kendimi yeterince bilgili ve hâkim hissetmiyorum. Bilgi ve yeterlilik seviyem bırakın genci, ergeni çocuk kadar. Kara cahilim yani, çoğumuz öyleyiz. Yeryüzünde merak ettiğim onlarca konu var. Rahatlıkla 50 konu ve alan sayabilirim. Her biri için 5-10 yıl uğraşıp çalışacak olsam zaten 250-500 yıl eder. :) Yıllarca gitar çaldım, ulaştığım seviye ustaların öğrencisi olmaya bile yetmez. 20 senedir kozmoloji okuyorum, bilgim günlük konuşmalara cevap verebilecek kadar. Sinema yazarıyım, yine 20 yıllık çalışmayla 100 yıllık sinema tarihine ancak kabaca hâkim olabildim, adını duymadığım sanatçılar var. 8 yıldır tango dansçısıyım, çıktığım gösterilerdeki performansıma bakınca utanıyorum, berbat dans etmişim. Birçok konu üzerine hayatını vermiş insanlar var ve diyorlar ki "hiç bir şey bilmiyorum" İnsanlık, son 50 yılda, önceki 5000 yılda elde ettiğinden daha çok bilgi elde etti ve üretti. Dünyadaki bugün var olan bilgi miktarı inanılmaz ölçekte ve inanılmaz bir hızla artıyor. Her insan en az bir konuda iyi düzeyde bilgi sahibi olmalı, sonra o bilgilerle yeni keşifler yapmalı ve bilgi sahibi olduğu alana katkı yapmalı. Bu başarıya imza atmak için bir ömür yetersiz olabiliyor. 3-5-10 konu ve alan olunca ihtiyaç duyulan süreler gerçekten yüzyıllar olur.

Tüm Reklamları Kapat

Çoook uzun süreler yaşamak, bilgiye biraz olsun ilgi duyan hiç kimse için sıkıcı ya da mutsuz olmaz.

Honda'nın 50 yıl sonra çıkaracağı motosiklet modelini ne kadar merak ettiğimi falan hiç saymıyorum. :) Ya da motosiklet fiyatına drone alıp işimize insanların bineceği dronelarla gittiğimiz bir gelecek de çok uzak değil aslında. Chanel 70 yıl sonra nasıl bir pantolon çizer onu da merak etmek normaldir belki. Uzay seyahatlerinin fiyatlarının Pegasus seviyesine indiği günleri görmeyi beklemek çok mu iyimserce acaba? Ya da dünya voleybolu 2150'de nasıl bir seviyeye gelir, insan 100 metreyi kaç saniyede koşar, günün birinde Türkiye Dünya Futbol Şampiyonasını alır mı acaba? Teknolojinin, sanatın, sporun getirecekleri bile çok uzun süreler yaşamayı istemeyi gayet haklı kılar. Vampirler ölümsüzlüğü sıkıcı bulabilir ama Hollywood kusura bakmasın. Biz kan değil bilgi emeceğimiz için asırlar boyu yaşamanın hiç bir mahzuru yok. Bu süreler bize nasıl bir aşk, aile, seks hayatı ya da sosyal dünya sunar onu bilemeyiz ama ayak uydurabiliriz bence.

Özetle... Korkacak bir şey yok. Saatleri ileri alalım lütfen... Gelecek bizleri bekliyor.

456 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Can Arat
CSA

Devasa bir yanılgıdır. İnsanların büyük çoğunluğu ölümlü olduğu halde zamanını dolduracak, yapacak iş bulamıyor kendini. Çoğu insan mutsuz ve sıkılgan. Fakirinden zenginine, eğitimlisinden eğitimsizine bir sürü insan her gün aynı şeyleri yapmaktan sıkılıyor, kendine göre dertleri oluyor ve çözemiyorlar. Çok uzatmak istemiyorum ama özetle 50 yerine 250 yıl yaşasa da bütün hayatını yine vasat bir işte, 3 kuruş biriktirmek için yaşayan milyonlarca insan olacak. İstatistiklere bakmadım ama bakarsak eminim çok çok büyük bir çoğunluk yoksulluk seviyesi civarlarında yaşıyor. Bu insanların da büyük çoğunluğunun daha uzun bir hayattan umdukları kadar mutlu olmayacağını düşünüyorum.

Sınırlı zamanı olması belki sınırsız zamanı olsa deneyebileceklerinden kaçınmaya itiyor olabilir bazılarını. Ama zamanı sonsuz da yapsan, pek çok kişi yine maalesef bu düzende mutsuz olacaktır. Hee, herkesin refah içinde olduğu, parasız bir Star Trek evreni olsa 200 yıl sonra, o zaman bile ölümsüzlük daha mutlu etmez mi insanları derseniz ? En azından pek çok insanın 300 yıl bile yaşamak isteyebileceğini rahatlıkla söylerim, ama bu mutluluk parabolik olacaktır. Yani bir noktadan sonra düşmeye, artık yapacak yeni şeyler, öğrenecek veya ilgilenecek hobiler edinmek zorlaşacak belki bir noktada artık insan "evet ben ölmek istiyorum" diyecek ve hayatı ilgili kurumda sonlandırılacaktır. Yani yine pek çok kişinin ebediyen yaşamaktan eninde sonunda vazgeçebileceğine inancım çok yüksek. Bana da bugün sorsalar düşünmeden "evet sonsuza kadar yaşamak istiyorum" derim, yukarıda Görkem Bey'in yazdığı ve hatta yazmadığı binlerce sebebim de olur bunu istemek için. Fakat, bir noktada belki 200- 300 yıl sonra yaşamaya olan bağlılığımı ve isteğimi kaybetmeyeceğimi asla garanti edemem.

Tüm Reklamları Kapat

Ölümsüzlük diye bir şey olabileceğine de pek inanmıyorum açıkçası. Herşeyin bir başı ve sonu vardır. Evrenin bile. Yani ömürlerimizi 100 yıl bile uzatabiliriz belki ama ebedi varlıklar olamayacağımız kesin, en azından bildiğimiz, bilimin bize gösterebildiği evrende. İşin teolojik kısmına girmiyorum, yanlış anlaşılmasın. Yani burada ahiret inancını falan işin içine katmıyorum. Şuan içinde bulunduğumuz, fiziksel dünyada varolmaktan bahsediyorum.

333 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close